Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

карта України

carta.cyperb.com.ua

Четвер, 11 червня 2015, 10:36

На Львівщині перейменують село Максимівка

карта України

В рамках декомунізації в Україні перейменують майже 1 тисячу населених пунктів.

Про це повідомляє Дзеркало тижня.

Громади 871 міста і села повинні визначити нові або повернути історичні назви до 21 листопада. Це 3% від усіх населених пунктів.

Співробітники Українського інституту національної пам'яті та волонтери аналізують майже 30 тисяч назв українських міст і сіл. Дані постійно оновлюються: так, перелік з 22 міст додали ще шість, збільшилася і кількість смт, які потрібно перейменувати, з 44 до 48. Іноді походження назв потребує додаткового дослідження, пояснюють історики.

"Наприклад, село на Львівщині з, здавалося б, звичайною назвою Максимівка увіковічнює офіцера НКВД Максимова, який воював проти УПА. Громада ще з 2008 року прагне повернути селу історичну назву Лібухова", - йдеться у повідмленні.

Нагадаємо, населені пункти, що мають радянські назви, перейменують – рішення прийматиме місцева влада. Також у травні на сесії Верховної Ради депутати вирішили населеному пункту Прибілля Жидачівського району повернути історичну назву Ятвяги.

9 квітня Верховна рада увічнила перемогу над нацизмом та заборонила використання комуністичної символіки.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.