Новини

Економіка

морква

морква

likarski-roslini.net.ua

У травні на Львівщині на 79,4% подорожчала морква

Понеділок, 15 червня 2015, 09:52

У травні найбільший ріст цін спостерігався на овочі – загалом на 10,4%.

Про це повідомляє Головне управління статистики у Львівській області.

У Львівській області у травні 2015 року, порівняно з квітнем 2015 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої підвищились на 2%, а на овочі – 10,4%.

Серед товарів цієї групи суттєво подорожчали: морква – на 79,4%, цибуля ріпчаста – на 50,2%, капуста білокачанна – на 44,5%, буряк – на 25,3%, перець солодкий – на 16,3%, капуста пекінська – на 15,2%.

У межах 0,3–3,5% зросли ціни на овочі та гриби консервовані, пасту томатну. Разом з тим, відбулось зниження цін на огірки (на 36,7%), помідори (на 23,8%), гриби свіжі (на 18,1%), часник (на 13,6%), бобові (на 4,1%), картоплю (на 1,7%).

Фрукти стали дорожчими у середньому на 5%. Найбільше зросли ціни на яблука (на 31,7%) та лимони (на 23,5%). На 3,3% подорожчали сухофрукти. Водночас, подешевшали банани – на 13,4%, ківі – на 5,7%, апельсини, мандарини – на 0,3%.

Ціни на безалкогольні напої підвищились загалом на 4,3%. А саме: чай подорожчав на 5,3%, кава – на 4%, мінеральні та джерельні води – на 3,9%.

Спостерігалось подорожчання солі – на 20%, супів, бульйонних кубиків – на 13,6%, молочних сумішей для дитячого харчування – на 9,1%, спецій – на 3,2%, майонезу – на 3%.

Ціни на м’ясо та м’ясопродукти підвищились на 2%. На 2,7% зросли ціни на м’ясо яловичини та свинини, на 1,7% – птиці. Ковбасні вироби та субпродукти подорожчали на 2,1%. Молоко, сир та яйця подорожчали в середньому на 1,4%. На 6,1% зросли в ціні яйця, на 2,7% – сир і м’який сир. Водночас, подешевшало молоко на 1,6%. Олія та жири подорожчали на 0,9%, у тому числі: маргарин – на 11,3%, олія оливкова – на 9,5%, спреди – на 5,4%. Разом з тим, подешевшало масло вершкове – на 1,1%.

Ціни на хліб і хлібопродукти загалом не змінилися. Разом з тим, подорожчали: крупи перлові та ячні (на 24,6%), пластівці вівсяні (на 6,8%), кондитерські вироби з борошна (на 3,4%), макаронні вироби (на 3,3%). Водночас, помітно подешевшали: пшоно (на 13%), борошно пшеничне (на 6%), крупи манні (на 4,2%).

Цукор та солодощі подешевшали загалом на 1,4% за рахунок зниження цін на цукор на 12,2%. Натомість, інші солодощі продовжували дорожчати: шоколад – на 14,7%, мармелад, зефір, халва – на 10,3%, карамель, цукерки шоколадні, морозиво та мед натуральний – у межах 4,1–4,9%.

Знизилися ціни на рибу та рибопродукти, загалом на 1,8%, за рахунок подешевшання оселедців (на 3,7%), риби мороженої (на 2,4%), філе мороженої риби (на 2%). Разом з тим, подорожчала риба жива, охолоджена (на 5,1%), морепродукти (на 3,6%), кілька солона (на 2,3%).

Алкогольні напої упродовж місяця подорожчали у середньому на 1,7%, тютюнові вироби – на 0,9%.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.