Ірина Марушкіна,  1 липня 2012

Штаб Партії регіонів на Львівщині очолив нащадок Богуна

Чергові парламентські вибори вже не за горами. Штаби працюють на повну потужність і хоча виборча кампанія офіційно ще не стартувала, робота йде повним ходом. Нещодавно в деяких інтернет-ЗМІ була оприлюднена інформація про те, що керівником Львівського обласного штабу Партії регіонів призначено лідера «регіоналів» у Львівській обласній раді Ігоря Грещука, однак згодом сайту «Гал-інфо» в Львівській обласній організації Партії регіонів повідомили, що посада керівника штабу дісталася киянину Роману Редько, який є керівником фракції Партії регіонів у Київській обласній раді.

Зважаючи на неординарність ситуації (керівником Львівського штабу обрали людину зі столиці), цікаво було б дізнатися, хто ж цей Роман Редько, що керуватиме тепер виборчим штабом «регіоналів» на Львівщині.

Згідно попередньої інформації, Роман Редько - керівник фракції Партії регіонів у Київоблраді, проте на офіційному її сайті вказано, що регіоналів в столичній облраді наразі очолює Сергій Ареф'єв, Роман Редько ж є депутатом від Партії регіонів.

Пошук в Інтернеті дав інформацію про те, що родом він із міста Харцизськ, що на Донеччині, являється президентом спортивного клубу «Авторитет», а його син Радіон є членом юнацької збірної України з кінного спорту.

Зв’язавшись зі своїми джерелами у Києві, нам вдалося також з’ясувати, що окрім того, що Роман Редько є депутатом обласної ради, він займається виборами з 1989 року, має великий досвід участі у виборчих кампаніях на міжнародному рівні, неодноразово був у складі групи міжнародних спостерігачів на виборах до Польського Сейму, Російської Держдуми та французького Сенату. Є членом міжнародної організації, яка слідкує за законністю виборчого процесу. Також виявилось, що Роман Редько знайомий з лідером ВО «Свобода» Олегом Тягнибоком – останній був запрошений Редьком на презентацію коша окремого козацького куреня імені Івана Богуна у місто Харцизськ.

 

 4

На фото Роман Редько з сином Радіоном, правіше  - лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок

Рухаючись далі у своїх пошуках, вдалося довідатися, що любов Романа Редька до козацтва невипадкова. Виявилося, що він - діючий генерал-осавул та головний скарбник Українського козацтва.  

Дізнатися, чи це дійсно так, в Інтернеті виявилося неможливим. Атож довелося шукати якісь контакти в самому Українському козацтві, де Роман Редько займає поважну посаду. Після багатьох зусиль нам нарешті пощастило поспілкуватися із самим Гетьманом Українського козацтва Миколою Пантелюком. Він розповів, що у 2001 році у місті Харцизськ Донецької області було створено Окремий козачій кіш імені полковника Івана Богуна та призначено Романа Васильовича Редька осавулом Українського козацтва. А на даний момент він вже має звання генерал-осавула Українського козацтва. На додаток до цього нам вдалося отримати й фотопідтвердження цього факту.

Микола Пантелюк розповів, що дуже давно знайомий з Романом Редько, і додав, що завдяки йому більше 1000 козаків одягнені в однострій, і вже давно стали окрасою урочистостей державних свят. Однак і це ще не все. Виявилось, що новий керівник Львівського обласного штабу Партії регіонів - прямий нащадок відомого козацького полководця Івана Богуна.

3

За словами Пантелюка, Редько про свого славетного пращура дізнався в юності, наприкінці вісімдесятих років. Також він порадив нам прочитати статтю Валентини Вишневської в газеті «Україна і світ сьогодні» «Козацькому роду нема переводу».

Нащадки легендарного Івана Богуна живуть на Донеччині

Ми знайшли цю статтю в архіві газети за 12-18 серпня 2000 року під №32. Наведемо лише один уривок.

«Історія цієї сім'ї настільки насичена й драматична, що заслуговує не тільки на газетну публікацію, а й на багато томів художньої прози або історичних досліджень. Двоє з нащадків легендарного Івана Богуна - Людмила Іванівна Богун і її син Роман Васильович Редько - нині живуть у Харцизську Донецької області, куди їх родина приїхала після поневірянь по країні. Як розповідає Людмила Іванівна, її дід, Оникій Тимофійович Богун, завуч реального училища, ще в 1902 році організував товариства «самостійників» у Золотоноші Черкаської області та Чорнухах на Полтавщині (це батьківщина батьків Людмили Іванівни і Григорія Савича Сковороди, з яким вони також знаходяться в далекій спорідненості). Оникія Богуна царські власті піддавали гонінню й позбавленню волі, але ніщо не могло зломити його переконаності в тому, що Україна повинна бути вільною державою. Після Жовтневої революції і громадянської війни він змушений був сховатися з Петлюрою в Польщі, а дружина з дітьми не змогли виїхати до нього, залишилися в радянській Україні, переїхали до Харкова».  

 

 2

 На фото Людмила Іванівна Богун (справа)

На додачу Микола Миколайович Пантелюк підказав нам переглянути документальну стрічку «Повернення Богуна», яку зняло у 2002 році польське телебачення в Україні. У стрічці оповідається про історію українського козацтва та його витоки, а також згадуються Богдан Хмельницький та Іван Богун. Є у фільмі згадка й про Романа Редька, як одного із нащадків «славетного козацького полковника». До речі, всім небайдужим до української історії, тим хто цікавиться темою козацтва – цей фільм рекомендуємо.

Наприкінці нашої розмови Микола Миколайович згадав, що син Романа Редька Радіон отримав благословення від Папи Римського Іоанна Павла ІІ після Богослужіння, що його провадив Папа Римський у Києві 23 червня 2001 року під час візиту понтифіка до України. І цей рідкісний фотознімок нам пощастило роздобути у фотоархівах про візит Папи до Києва.

 

 5

На фото Папа Римський Іоанн Павло ІІ та син Романа Редька Радіон

Тож повертаючись до мотивів, що побудили нас провести це невеличке розслідування, можемо засвідчити, що нічого поганого про нового керівника Львівського обласного штабу Партії регіонів Романа Редька сказати не можна. А враховуючи його особистий досвід роботи, пов'язаний із виборчим процесом та дотриманням законності на національному та міжнародному рівнях, дивне на перший погляд призначення його керівником Львівського штабу виглядає цілком логічним.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.