Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Ігор Васюник

Середа, 22 липня 2015, 16:10

Гуртожитки потрібно передати у власність територіальних громад, – Васюник

Ігор Васюник

Для вирішення проблеми мешканців гуртожитків у ВРУ зареєстрували новий законопроект.

Про це повідомила прес-служба народного депутата України Ігоря Васюника.

У Верховній Раді зареєстровано законопроект щодо вдосконалення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків.

Як повідомив народний депутат, співавтор законопроекту Ігор Васюник, цей закон дає можливість передати гуртожитки у власність територіальних громад, а самі мешканці матимуть змогу приватизувати своє житло.

«Разом з мешканцями гуртожитків ми працювали над цим законопроектом з 2012 року. Дуже активними були мешканці гуртожитків від Львівського автобусного заводу, а це майже тисяча людей, які постійно жили як на пороховій діжці. Їхні гуртожитки передали у власність приватному товариству, передали разом з людьми. Мешканці не мають права власності на житло, в якому проживають по 10 і більше років, і весь час живуть  під загрозою виселення. Таких людей, які проживають в гуртожитках колишніх державних підприємств, дуже багато по всій Україні», – розповів Ігор Васюник.

За його словами, у новому законопроекті на 90% враховані пропозиції із законопроектів нардепів минулого скликання ВРУ.

Зокрема, законопроект № 1076 про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо уточнення сфери застосування та удосконалення окремих положень передачі гуртожитків у власність територіальних громад і забезпечення реалізації житлових прав законними мешканцями гуртожитків) передбачає такі можливості для мешканців гуртожитків:

1.? Надає право приватизувати житло мешканцям гуртожитків, які були внесені до статутних капіталів товариств, створених у процесі приватизації (корпоратизації), зокрема і тих, що в подальшому були продані чи відчужені іншим способом.

2.? Приватизувати можна буде не тільки кімнату в гуртожитку, але і блок чи секцію.

3.? Приватизація може бути проведена відразу після передачі гуртожитку у комунальну власність.

4.? Право на приватизацію житла матимуть не тільки «наймачі» кімнати в гуртожитку, а й члени їхніх сімей. До речі, члени сімей матимуть право на приватизацію незалежно від того, скільки часу вони проживають в гуртожитку. Важливо, щоб «наймач» на законних підставах (ордер + реєстрація) прожив в гуртожитку більше п’яти років.

5.?  Приватизація житлових  приміщень в гуртожитках, які були раніше самовільно переплановані (під кухні, санвузли, коридори, прохідні кімнати тощо) також можлива, але після погодження усіх технічних умов щодо можливості перепланування.

6.? Закон закріплює можливість визнання в судовому порядку недійсними договорів купівлі-продажу гуртожитків колишніх державних підприємств, які були укладені і 10, і 20 років тому.

7.?  Органам місцевого самоврядування надається право звертатися з позовом до суду про примусову передачу гуртожитку в комунальну власність, якщо власник відмовляється від добровільної передачі.

8.? Після передачі гуртожитку у комунальну власність спеціальні ордери зможуть видавати органи місцевого самоврядування (місцеві ради).

9.? Після ухвалення законопроекту, положення закону поширюватимуться також на земельні ділянки, на яких розміщені гуртожитки.

10.? Законом встановлюється мораторій на виселення з гуртожитків їх законних мешканців до 2019 року включно.

Зазаначимо, проблема мешканців гуртожитків колишніх державних підприємств полягає, в першу чергу, в недостатньому захисті їхніх прав. Свого часу, працюючи на держпідприємствах, люди отримували кімнати в гуртожитках. Після банкрутства або приватизації державних підприємств, гуртожитки залишились без належного обслуговування: і підприємства вже немає, і місту вони не належать.

На сьогодні є відомчі гуртожитки, які передають на баланс органам місцевого самоврядування. А також гуртожитки, які після приватизації державних підприємств увійшли до статутних капіталів господарських товариств.

Саме так відбулось з трьома гуртожитками Львівського автобусного заводу (вул. Кульпарківська, 139, Володимира Великого, 16 та Наукова, 16). Мешканці таких гуртожитків, на відміну від інших, не захищені законодавством: вони не можуть приватизувати своє житло, не можуть прописати своїх дітей, власник їх може викинути на вулицю в будь-який момент, продати їхнє житло.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.