Оля Вишня,  3 липня 2012

На які українські фестивалі поїхати у липні?

Про деякі найбільші літні фестивалі в Україні ми вже писали, але від тоді минулого достатньо часу, щоб відбулися зміни в можливостях і планах організаторів. На щастя, більшість відомих фестивалів відбудеться за звичним розмахом і у звичних місцях. На жаль, деякі фестивалі можуть й не відбутися, а ще інші відбудуться пізніше, ніж зазвичай. Отож, які ж фестивалі можна буде відвідати у липні?


«Шабля «Козака Мамая»

Незабаром – древнє і романтичне українське свято Івана Купала. Традиційні купальські святкування відбуваються чи не в кожному селі та місті на Львівщині. А от на Київщині в скансені «Мамаєва слобода» наступними вихідними зберуться не закохані, а козаки з України, Польщі, Італії, Швеції, Туреччини, щоб помірятись своєю силою. Протягом трьох днів там триватиме козацький турнір «Шабля «Козака Мамая».

У рамках фестивалю відбудеться парад-презентація лицарських команд, показові виступи команд, змагання, а також працюватиме ярмарок народних майстрів, виступатимуть фольклорні колективи, у великих казанах на відкритому вогні готуватимуться страви народів-учасників турніру: козацький куліш, польський бігус, татарський плов, печений на рожнах (вертелі) по-турецьки баран, італійська паста та шведський коттбулар.

АртПоле

Одразу за кілька днів, з 12 по 16 липня на Франківщині відбудеться фестиваль етнічної музики та лендарту АртПоле. Протягом десяти років цей мандруючий фестиваль зарекомендував себе як стабільний і серйозний проект, де щороку можна почути і побачити щось цікаве.

Організатори завжди стараються запросити щораз більше гуртів з-за кордону. Але це не лише музика, постійні відвідувачі знають, що це і численні мистецькі майстер-класи, це і ленд-арт, це і відповідна інфраструктура для опенейру. Цього року вдруге АртПоле відбудеться у с. Уніж, Городенківського району, Івано-Франківської області.

Серед запрошених виконавців – Сергій Жадан з гуртом Ойра та Андрієм Кириченком, Перкалаба, Бурдон, тріо Port Mone (Білорусь), Люди добрі, ГИЧ-оркестр, Zapaska & BeBoBul, Дичка, а також гурти з Угорщини, Чехії, Польщі, Фінляндії.

ENERGY OPEN AIR

Прихильники електронної музики мають нагоду з 13 по 15 липня побувати на фестивалі ENERGY OPEN AIR, який відбудеться поблизу м. Черкаси (база відпочинку «Дахнiвська Ciч»). Організатори повідомляють про участь 70 гуртів і діджеїв зі всієї Європи та пострадянських країн. На фестивалі буде діяти три сцени, де протягом 60 годин нон-стоп звучатиме найрізноманітніша електронна музика. ENERGY OPEN AIR відбудеться втретє.

Тарас Бульба

Фестиваль-конкурс Тарас Бульба теж відбудеться в середині липня, традиційно у м. Дубно, Рівенської області. Протягом трьох днів. з 13 по 15 липня буде звучати багато рок-музики, як у виконанні молодих і невідомих, так і зірок українського андеґраунду.

Серед хед-лайнерів фестивалю – львівський гурт "Хмародери", "Stoned Jesus", співачка Ілларія, гурт "W.H.I.T.E". Також виступатиме чимало гуртів-конкурсантів.

Форт-Місія

А от проведення фестивалю Форт-Місія й досі під питанням. Три роки поспіль цей мистецько-музичний фестиваль відбувався у перші вихідні липня, а цього року анонсувався на 20-22 число. Але через фінансові труднощі і відсутність спонсорської підтримки фестиваль може не відбутися, принаймні на українській стороні.

Організатори на разі не коментують цієї ситуації, але ходять чутки, що фестиваль може відбутися тільки по той бік українського кордону, у Польщі. Нагадаємо, фестиваль проводився постійно у с. Поповичі Мостиського району, всього за кілька кілометрів від українсько-польського кордону. 

У рамках Форт-Місії відбувалися концерти, фестиваль сучасної драматургії, а також відомі сучасні художник зі всієї України творили на цій території свої арт-проекти.

Славське-Рок

Тим часом ще один популярний серед активної молоді овпенейр Славське-Рок відбудеться пізніше, ніж зазвичай, цього разу він триватиме з 7 по 9 вересня. Правда, організатори запевняють, що все відбудеться відповідно до заданих у попередні роки стандартів. Буде багато доброї музики, буде екологічна, спортивна та мистецька програма.

Багато цікавих фестивалів відбудеться ще й у серпні, але детальніше про них - згодом. Обирайте свій варіант фестивалів і мандруйте за враженнями.  

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.