Андрій Бондаренко,  3 серпня 2015

"Волохата папороть або дух Ірода": П'єса на одну дію

wikimapia.org

Як театральний комбінатор Олексій Коломійцев нарешті сягнув дна. 

Волохатий хіпстер Олексій Коломійцев наніс удар у відповідь – як і обіцяв. Причому жертвами його волохатої вендетти стали не лише міфічні вороги, а й співчутливі прихильники. Судячи зі сценічних позувань, Коломійцев уже давно дав собі відповідь на сакральне питання – «хто він: твар тремтлива чи право має?» і ось нарешті повністю реалізував своє «право убер-менша», скандально і цинічно зірвавши проведення відкритого конкурсу на посаду художнього керівника театру Лесі Українки.

Разом з тим, підклавши неабияку свиню Управлінню культури, учасникам журі та іншим претендентам на посаду (багато з них даремно приїхали до Львова з інших міст і країн), Олексій Коломійцев  діалектичним чином реалізував свій псевдо-мефістофелівський потенціал і перетворив завідомо нудну подію на справжню драму, повну абсурду і експресії, навіть не будучи там присутнім.

У свою чергу, усі присутні на тому, що мало бути відкритим конкурсом, раптом стали учасниками інтерактивної експериментальної постановки, в рамках якої задіяним особам вдалося перетворити глядацький зал театру Лесі Укранки на майданчик сучасної п’єси, що розмиває межі між сценою та залом, між акторами та глядачами, між театром та дійсністю.

Як завжди, не могли не знайтися окремі колоритні персонажі, які рухали цей весь драматичний абсурдняк як по нотам. Головна напруга дійства пролягала у різниці між формальним та нормальним.

Тож, Варіанти вирішили описати цю подію у тому форматі, який найближче відображає її особливості – у вигляді пост-драматичної п’єски.

 

Пост-драматична п’єска «Волохата папороть» у одній дії (з відео- та фотоілюстраціями)

 

Дійові особи:

Ірина: Магдиш

Володимир (Сивохіп): голова дискредитованої Художньої Ради

Комісар : комісар юпітеріанського Центру філософії правового захисту українців

Михайло (Мороз): заступник Ірини

Кармен: рядова учасниця дискредитованої Художньої Ради

Дівчина з татуюванням дракона: дівчина з татуюванням дракона

Волохата Папороть: дух Волохатого Хіпстера

Хор повстанців проти Волохатого Хіпстера

Сивий пан у чорній сорочці: харківський наставник Волохатого хіпстера

Немолодий пан у джинсах: один з учасників конкурсу

Виконуючий обов’язки директора

Журналісти і журналісти

Оператори

Дивні персонажі: різні і неповторні

Просто персонажі

 

Дія перша.

Сцена перша.

Місце дії: глядацька зала багатостраждального театру, розділена на дві половини білою стрічкою. У першій половині сидять учасники Художньої Ради та журналісти. У проході здіймаються високі як кукурудза штативи відео-камер. У другій половині сидить публіка, недопущена у першу половину, учасники тутешнього театрального процесу та різні дивні персонажі. Зі стелі падає неяскраве світло як у нічному вокзалі в місті Рівне. Панує атмосфера терплячого очікування. Втаємничені організатори розносять учасникам дискредитованої Художньої Ради білі папірці. Журналісти дивляться на них.

На сцену виходить Ірина.

 

 

ІРИНА: Доброго дня усім, дякую, що прийшли. Вибачте за запізнення. Але так сталося, що ми зібрались тут, щоб повідомити вам неприємну звістку.

(Залом помалу, але впевнено заволодіває тиша)

Відкриття конкурсу затрималося не просто так… (драматична пауза). Зараз ми Вам щось повідомимо. Прошу, Володимире.

На сцену виходить Володимир.

 

 

ВОЛОДИМИР: Я є директор філармонії і голова комісії, тобто Художньої Ради, яка сьогодні мала б обрати достойного кандидата на роль художнього керівника театру. Прошу слухати мене уважно (драматична пауза). Дуже уважно. (драматична пауза).

(Журналістки нервово стискають мікрофони в спітнілих долонях)

Я взагалі відмовляюся з цього моменту виконувати обов’язки голови комісії. Сталася одна прикра річ. Зараз я про неї скажу (драматична пауза).

(Журналісти нервово стискають мікрофони в спітнілих долонях)

Сьогодні зранку у нас була погоджувальна зустріч, на якій ми підбивали остаточні підсумки та кандидатури. І ось…

КОМІСАР: Говоріть голосніше!

(Оператори нервово стискають камери спітнілими долонями)

І ось… Замість того списку членів Художньої Ради, який ми затвердили всі разом ще кілька тижнів тому, сьогодні мені принесли другий список – з певними змінами. Тепер там фігурує 22 особи. Причому, додалися люди, про яких раніше мова не йшла. Ми з пані Іриною довідалися про цей другий список лише сьогодні. Тому, я відмовляюсь від участі в комісії і складаю з себе обов’язки голови, оскільки не маю бажання з'ясовувати природу цього папірця...

ЖУРНАЛІСТКА (з полегшенням): Фух, то ніхто не помер.

ЖУРНАЛІСТ: А хто вам приніс цей другий список?

ВОЛОДИМИР: Відповідальний секретар комісії

КОМІСАР (рішуче встає): Я все зрозумів. Я є комісар юпітеріанського Центру філософії правового захисту… (далі нерозбірливо). Я вимагаю викликати міліцію і прокурора! Да-да! Ви, земляни й далі наступаєте на свої граблі. Досить! Дайте мені телефон я ним зараз викличу прокурора! Побачимо що це за відповідальний секретар!

ДИВНА ПЕРСОНАЖКА: Та шо ви тут розводите! То вам голосніше, то вам прокурора! Хто ви такий?

КОМІСАР: Я є комісар! Ніхто звідси не вийде поки не прийде прокурор! І воопше, тут дишать нєчєм! Включітє вентіляцию!

 

 

ДИВНА ПЕРСОНАЖКА: Вентиляцію йому! Та шо ви тут розводите!

КАРМЕН (голосно кричить): Та шо ви за люди, ви якась дич! Позакривайте морди, тут театр!

(Здіймається загальний галас):

Сцена друга.

ПРОСТО ПЕРСОНАЖКА: Ну якщо цей другий список невідомо звідки, то беремо перший список і працюємо з ним.

ВОЛОХАТА ПАПОРОТЬ (нечутно, голосом Ірода): Ха-ха-ха!

МИХАЙЛО: Шановні, не все так просто! Другий список теж підписаний директором і, отже, він юридично чинний. Але ми до нього не маємо і не хочемо мати жодного стосунку, оскільки він не був узгоджений з нами. Волохатий хіпстер, перебуваючи ще на посту директора, тихо підписав новий наказ про затвердження нових членів комісії і пішов у законну відпустку. Викликати міліцію не будемо. Можливо, хтось просто помилився. Але з моральної точки зору так не робиться...

ВОЛОХАТА ПАПОРОТЬ (нечутно, голосом Ірода): Ха-ха-ха!

ХОР ПОВСТАНЦІВ ПРОТИ ВОЛОХАТОГО ХІПСТЕРА: А як це так сталося, що Волохатий Хіпстер, який сам подається на посаду художнього керівника, в якості директора має змогу обирати членів комісії, яка потім обиратиме його?

МИХАЙЛО (стомлено): Я ж кажу, так не робиться...

 

 

ГОЛОС ЗВІДКІЛЯСЬ ЗБОКУ (тихо): Я з Іспанії на цей конкурс приїхав… 500 євро на дорогу… Й… т… м..ть…

МИХАЙЛО (стомлено): Ми думали, так буде швидше. Поки би нового директора обрали, то… Хто б міг подумати…

НЕМОЛОДИЙ ПАН У ДЖИНСАХ: Чекайте! Ну а як так? Новий список, кажете, юридично чинний? Тоді давайте продовжуємо – усе ж юридично чинно!

МИХАЙЛО стомлено дивиться на ІРИНУ.

ІРИНА: Управління культури є уповноваженим органом і несе теж відповідальність. За всю х..ню, що тут сталася, ми нести відповідальність не хочемо.

НЕМОЛОДИЙ ПАН У ДЖИНСАХ: А чому це?

ІРИНА (стомлено): Тому, що це недостойний вчинок з боку Пана Волохатого Хіпстера. Тому, і не хочемо. Те, що він директором далі не буде, то це вже точно.

ПЕРСОНАЖІ: Правильно!

КАРМЕН: А чому це?

ІРИНА (стомлено): Тому, що маємо право зробити таке рішення.

 

 

Сцена третя

СИВИЙ ПАН У ЧОРНІЙ СОРОЧЦІ (дуже повільноі драматично): Я хочу сказати таке. Я приїхав зі Сходу. Там точиться війна. Я думав у Львові все нормально. А тут теж точиться війна. Розумієте?

ЗАЛ: Ні!

ВОЛОХАТА ПАПОРОТЬ (нечутно, голосом Ірода): Та!

СИВИЙ ПАН У ЧОРНІЙ СОРОЧЦІ (дуже повільно і драматично): Я хочу сказати таке. У мене під вікном росла папороть. Така велика, гарна і волохата. Ми її підливали і леліяли. Вона була така волохата. А потім прийшов двірник і скосив її косою. Ми запитали його навіщо він це зробив. Він відповів: бо мені сказали. щоб усе було рівним. Розумієте?

ЗАЛ: Ні!

ВОЛОХАТА ПАПОРОТЬ (нечутно, голосом Ірода): Та!

СИВИЙ ПАН У ЧОРНІЙ СОРОЧЦІ (дуже повільно і драматично): Я хочу сказати таке. Ви тут у Львові хочете, щоб усе біло рівним і щоб ніде не було гарної волохатої папороті.

ВОЛОХАТА ПАПОРОТЬ (нечутно, голосом Ірода): Та!

 

 

ХОР ПОВСТАНЦІВ ПРОТИ ВОЛОХАТОГО ХІПСТЕРА: А може ми хочемо, щоб у нас у Львові все було чесно, відкрито і демократично? Щоб ніхто не підміняв списків?

СИВИЙ ПАН У ЧОРНІЙ СОРОЧЦІ (дуже повільно і драматично): Та, ні. Такого не може бути. Ви хочете, щоб все було рівним.

ПЕРСОНАЖ: О, так ви ж художній керівник тієї групи у Харкові, де вчився Волохатий хіпстер!

СИВИЙ ПАН У ЧОРНІЙ СОРОЧЦІ (дуже повільно і драматично): Ну і що?

НЕМОЛОДИЙ ПАН У ДЖИНСАХ: А чому б не провести конкурс сьогодні, якщо все чинно?

ГОЛОС ЗВІДКІЛЯСЬ ЗБОКУ (тихо): Ну, більше я сюди точно не попрусь… Хватить, наконкурсувався…

 

 

ІРИНА: Добре, давайте поглянемо чи буде кворум. Чи всі учасники, вказані у другому списку, захочуть приймати в цьому участь.

(Почергово запитує учасників дискредитованої Художньої Ради чи хочуть вони приймати в цьому участь. Половина відмовляється. По ходу з’ясовується, що у новому доповненому складі комісії значиться багато прихильників Волохатого Хіпстера.)

ІРИНА: Кворуму немає. Конкурсу сьогодні не буде.

ПЕРСОНАЖІ: Ваші дії?

ІРИНА: Як вирішить виконуючий обов’язки директора.

ВИКОНУЮЧИЙ ОБОВ’ЯЗКИ ДИРЕКТОРА: Тільки після консультацій з юристом.

ПЕРСОНАЖІ: Ваші дії?

ІРИНА: Та які дії! Як вирішить виконуючий обов’язки директора. Зберемося потім у попередньому складі, який ми всі узгоджували. Але сьогодні вже нічого не буде.

НЕМОЛОДИЙ ПАН У ДЖИНСАХ: А чому це?

КАРМЕН: А чому це?

ІРИНА: Тому, що велика волохата свиня.

НЕМОЛОДИЙ ПАН У ДЖИНСАХ: Не розумію.

                                                   Завіса.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.