Порівняно з квітнем цього року, інфляція у липні знизилася з 60,9% до 55,3% – в основному через зменшення цін на овочі.
Про це повідомила прес-служба Національного банку України.
Після досягнення максимального рівня у квітні споживча інфляція продовжила уповільнюватися – до 55,3% у липні. Зниження інфляції забезпечили стабілізація обмінного курсу гривні та стриманий споживчий попит.
Відтак, завдяки значній пропозиції овочів і фруктів у липні зменшилися ціни на сирі продукти харчування. Це сприяло зниженню індексу споживчих цін за місяць на 1%.
Як повідомляють у Нацбанку, сезонний чинник також відіграв значну роль і в зниженні цін на одяг та взуття, що зумовило зниження базового індексу споживчих цін у липні на 0,1%.
"Повернення річної споживчої інфляції до однознакових показників і подальша її стабілізація на низькому рівні залишається ключовим завданням монетарної політики Національного банку", – зазначив директор Департаменту монетарної політики та економічного аналізу Сергій Ніколайчук.
Нагадаємо, у червні приріст індексу споживчих цін становив 0,4% порівняно з 2,2% у травні.
Зазначимо, уряд України наголосив, що прогнозує зростання ВВП на 2% за інфляції 12% у 2016 році та падіння на 0,3% за інфляції 14,7%.