Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Верховна Рада

ua.korrespondent.ne

Вівторок, 15 вересня 2015, 14:08

Верховна Рада змінила процедуру держзакупівель через корупцію

Верховна Рада

Верховна Рада прийняла законопроект про зміни у сфері держзакупівель з метою зниження корупційних ризиків.

Сьогодні, 15 вересня, Верховна Рада ухвалила законопроект №2087а про державні закупівлі.

За це рішення проголосували 270 народних депутатів.

Відтак, законопроект передбачає установлення запобіжних заходів щодо зловживання процедурою оскарження під час проведення процедур державних закупівель, збільшення рівня конкуренції шляхом спрощення участі в процедурах закупівлі для бізнесу, приведення системи державних закупівель до міжнародних стандартів.

Закон застосовуватиметься до всіх замовників та закупівель товарів, робіт та послуг, за умови, що вартість закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 200 тис грн, а робіт – 1,5 млн грн.

"Пропонується: спростити участь у процедурах закупівлі шляхом відміни необхідності всім учасникам надавати документи, що підтверджують відповідність вимогам, визначеним у статті 17 Закону; підвищити вартісну межу щодо застосування норм Закону для закупівлі товарів та послуг до 200 тис. гривень, а робіт – 1200 тис. гривень; підвищити вартісну межу для застосування процедури запиту цінових пропозицій до 500 тис. гривень;  скоротити деякі функції Уповноваженого органу; усунути правову колізію в частині строків внесення змін до конкурсної документації; урегулювати питання письмового підтвердження документів, що подаються для оприлюднення замовниками; надати можливість уносити зміни до запиту цінових пропозицій; урегулювати питання закупівлі послуг з централізованого постачання теплової енергії, централізованого водопостачання та водовідведення", – йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Як повідомив народний депутат Ігор Васюник на своїй сторінці у Фейсбуці, на держзакупівлях були найбільші крадіжки бюджетних коштів, які вимірювалися мільярдами гривень.

"Сьогодні ухвали важливі зміни до законів у сфері регулювання держзакупівель. По-перше, відтепер будуть розкривати зміст поданих пропозицій від усіх учасників, інформацію про ціну, оприлюднюватимуть протокол оцінки пропозицій конкурсних торгів. Це зробить закупівлі прозорими та усуне корупційну складову.

По-друге, усунули можливість умисного блокування торгів та спростили участь в процедурах закупівлі для бізнесу, а це означає зелене світло здоровій конкуренції. Окрім того, скоротили перелік винятків при здійсненні закупівель в окремих сферах господарської діяльності, на чому також чимало наживались недобросовісні чиновники.

Якщо узагальнити, то цим законопроектом ми проводимо деругуляцію сфери держзакупівель, зменшуємо ризики корупційних дій", – зазначив Ігор Васюник. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.