У вересні, порівняно з серпнем цього рок, ціни на продукти харчування та безалкогольні напої підвищились на 1,2%.
Про це повідомляє Головне управління статистики у Львівській області.
Найбільший ріст цін спостерігався на овочі – загалом на 5,3%.
Серед товарів цієї групи суттєво подорожчали: капуста білокачанна – на 37,8%, перець солодкий – на 33,3%, кабачки, баклажани – на 26,9%, гриби свіжі та часник – на 21,9%.
У межах 1,1–3,8% зросли ціни на овочі консервовані, пасту томатну, буряк, огірки. Разом з тим, відбулось зниження цін на моркву (на 15,4%), картоплю (на 8,1%), цибулю ріпчасту (на 7,7%), помідори (на 6,2%). Молоко, сир та яйця стали дорожчими загалом на 4,4%. На 10,8% подорожчали яйця.
Ціни на сметану зросли на 4,1%, кисломолочну продукцію – на 3,6%, сир і м’який сир – на 2,3%, молоко – на 2%. Масло вершкове подорожчало на 4%, сало – на 1,2%.
Ціни на олію соняшникову не змінилися.
Разом з тим, на 2,1% подешевшали спреди. Ціни на супи, бульйонні кубики підвищились на 4%, кетчуп томатний – на 3,5%, спеції – на 2,1%. Водночас, сіль подешевшала на 4%.
М’ясо та м’ясопродукти стали дорожчими у середньому на 1,1%. Ціни на субпродукти яловичі зросли на 7,2%, вироби з м’яса варено-копчені – на 4,4%, птицю – на 2,6%, яловичину – на 1,8%. Водночас, подешевшала свинина – на 1,7%.
Цукор та солодощі подорожчали загалом на 1,1% за рахунок зростання цін на цукор – на 3,6%, морозиво – на 1,5%.
Натомість, у межах 0,7–0,9% подешевшали шоколад, цукерки шоколадні та кондитерські вироби з цукру.
Ціни на безалкогольні напої підвищились загалом на 1%. Кава та соки фруктово-ягідні подорожчали на 2,3%. Водночас, мінеральні та джерельні води подешевшали на 1,8%.
Риба жива, охолоджена подорожчала на 3,7%, морепродукти – на 2,2%, риба морожена – на 1%.
Фрукти подорожчали у середньому на 0,8%. Найбільше зросли ціни на банани (на 19,9%), апельсини, мандарини (на 12,6%) та лимони (на 6,3%).
Водночас, подешевшали яблука – на 24,3%, виноград – на 19,6%, кавуни – на 16,3%.
На 1,2% знизилися ціни на хліб і хлібопродукти. Зокрема, крупи перлові, ячні подешевшали на 7,2%, борошно пшеничне – на 4,8%, пшоно – на 3,7%. У межах 0,9–1,9% здешевіли пластівці вівсяні, рис, крупи манні, кондитерські вироби з борошна. На 1,5% подешевшав хліб.
Алкогольні напої подорожчали у середньому на 3,2%, тютюнові вироби – на 1,5%.