Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Польща

charivne.info

Четвер, 22 жовтня 2015, 15:23

25 жовтня у Польщі відбудуться парламентські вибори

Польща

Поляки вдруге за останні шість місяців вирушать до виборчих дільниць: 25 жовтня проходитимуть вибори до парламенту.

Про це повідомляє Euronews.

Відтак, поляки обиратимуть 460 депутатів нижньої палати парламенту і 100 сенаторів. Мандати у нижній палаті польського парламенту розподіляються за пропорційним принципом. Прохідний бар‘єр встановлений на рівні 5%.

Польща поділена на 41 виборчий округ. У кожному з них, залежно від його розміру, обирають від 7 до 19 депутатів. Тим часом 100 сенаторів обирають прямим голосуванням в одномандатних округах.

З 2000 року основними політичними силами у країні залишаються правоцентристська "Громадянська платформа" і консервативна партія "Право і справедливість", при цьому консерватори мають набагато більше шансів на перемогу.

Якщо "Право і справедливість", яка обіцяє зменшити пенсійний вік та схвалює державне втручання в економіку, закріпить свій мандат на виборах, це означатиме, що політична сила зосередить у своїх руках як виконавчу, так і законодавчу владу.

Правоцентристи з "Громадянської платформи" виступають за запровадження мінімальної погодинної оплати праці і прагнуть взятися за питання тимчасових робочих контрактів.

"Сучасна" партія обіцяє спростити податкову систему та припинити фінансування політичних партій з бюджету, а також звести до мінімуму бюрократію, а Польська народна партія підтримує підприємництво у галузі сільського господарства і обіцяє збільшити субсидії польським компаніям. Політична сила готова до вступу до правоцентристської або лівоцентристської коаліції за умови збереження привілеїв для фермерів.

Коаліція об‘єднаних лівих пропонує збільшити мінімальну заробітну плату на 40%, запровадити мінімальну погодинну оплату праці, заборонити неоплачувані стажування та знизити пенсійний вік завдяки прив‘язці до стажу роботи.

"Коаліція за відновлення республіки — Свобода і Надія" прагне зменшити вплив Брюсселя на Польщу і вплив держави на економіку.

Нагадаємо, у травні Польща обрала нового президента — консерватора Анджея Дуду з партії "Право і справедливість".

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.