Варіанти,  13 листопада 2015

Інтернет-телебачення для нечуючих

Журналісти "Варіантів" долучилися до створення повноцінного Інтернет-телебачення для нечуючих людей в Україні.

З 19 по 24 жовтня журналісти "Варіантів" спільно з товариством "Зелений Хрест" здійснили навчальний візит до Польщі в рамках проекту "Інтернет-телебачення для нечуючих – широкo відкрите вікно у світ для людей з обмеженими можливостями в Україні".

Проект передбачає запуск першого в Україні телебачення, повністю адаптованого до потреб людей з обмеженими можливостями. Онлайн-телебачення діятиме за курування Центру освіти і підтримки RES-GEST, – найбільшого у Польщі інтернет-телебаченням для глухих – GlusiTV.

Проект фінансується Міністерством закордонних справ Польщі у рамках "Східного виміру зовнішньої політики Польщі-2015".

Офіційне відкриття інтернет-телебачення в Україні відбулось у п'ятницю 13 листопада у Львові.

Навіщо в Україні інтернет-телебачення для нечуючих осіб, якщо у нас кілька центральних каналів раз на добу мають паралельний сурдопереклад випуску новин?

Як часто ви помічали наскільки мале зображення сурдоперекладача у центральних каналів? Воно ж не більше 1/6 усього зображення екрану.

Якщо розуміти специфіку мови жестів, відразу стає очевидно, чому це зображення замале і непрактичне.

Під час сурдоперекладу надзвичайно важливим є щонайменший порух пальцями чи навіть незначна міміка обличчя, оскільки від цього залежатиме емоційне забарвлення повідомлення.

Тому, прослідкувавши за екраном новин лише кілька хвилин, розумієш, що новини для нечуючих в Україні – це ледве не щоденна боротьба, власне як і весь їх побут.

Спеціалісти з Центру освіти і підтримки RES-GEST, що в Жешуві, автори польського інтернет-телебачення для нечуючих GlusiTV, стверджують, що для того, аби сурдопреклад  новин чи передач був зрозумілий для цільової аудиторії власне, перекладач  повинен займати приблизно 50%  екрану, оскільки лише так усі рухи розкривають, у повноті і стає помітною міміка сурдоперекладача.

Цих стандартів вони дотримуються на своєму сайті.

А як далеко від ідеалу знаходяться зараз центральні канали в Україні!

Також нечуючі в Україні не можуть дивитися закордонне спеціалізоване телебачення. Мова жестів схожа до нашої звичайної мови звуків: вона жива і динамічна, буває як розмовною, так і офіційною. Можливо саме тому мови жестів різніх країн різняться між собою? Тому в нечуючих з різних країн і континентів виникає великий бар'єр у спілуванні?

Україна і Польща зовсім поряд, отже, і жестові мови формувались паралельно, але навіть досвідченому українському сурдоперекладачеві важко адаптуватися до  польської мови жестів, тимпаче зрозуміти без зайвих підказок.

Існує ще одна перешкода до інтеграції нечуючих в суспільство – їм важко дається читання, зокрема складна структура речень, розуміння фразеології, спеціалізованих чи просто "мудрих" слів. Саме цим можуть бути перенасичені й друковані ЗМІ, а особи, яка гідно розтлумачить їх значення, не завжди поруч.

Тому новини для нечуючих змушені бути максимально адаптованими до їх понятійного апарату. Текст повинен бути спрощеним, а відео – насичене асоціативними картинками. 

Протягом тижня співпраці із спеціалістами "Центру освіти та підтримки" RES-GEST та редакторами GlusiTV нашій українській команді вдалося зробити близько одинадцяти таких адаптованих відео. Саме вони й стануть фундаментом для українського інтернет-телебачення для нечуючих осіб.

Їх особливість полягає у тому, що, наприклад, два відео уже мають адаптовані матеріали із локальною політично ституацією та тлумаченням процесу виборів в Україні.

Нечуючі в Україні здебільшого не голосують, а якщо ідуть на виборчу дільницю, то підтримують тих, кого підказують родичі. Власного розуміння питання не мають, тому що немає спеціального роз'яснення.

Кандидати ж мало звертають увагу на цей, такий особливий, сегмент електорату, бо відсоток нечуючих в країні не такий вже високий.

Але ж нам як цивілізованому суспільству важливо, щоби кожен його учасник зміг волевиявитись, без утиску і без перешкод.

Польський "Центр освіти та підтримки" RES-GEST на базі якого й створене інтернет-телебачення GlusiTV робить вибори стали відкритішими, доступнішими та зрозумілішими вибори для глухих.

Адреса офіційний сайту онлайн-телебачення для глухих www.tv-deaf.com/uk/
Також відкрито youtube-канал.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.