Андрій Бондаренко,  26 листопада 2015

Who is Петлюк і шо за премія?

Відомий львівський митець привіз із Лондона престижну нагороду. 

Що сталося

Галицький митець Сергій Петлюк удостоївся небуденної відзнаки за свою роботу. Його назвали найкращим молодим митцем Великої Британії та України та вручили 20 тисяч фунтів стерлінгів.

Сергій став переможцем конкурсу UK/raine: Нові митці з Об’єднаного королівства та України, який відбувався в рамках Днів України у Великій Британії.

Конкурс є спільним проектом лондонської галереї Saatchi та Фонду українського олігархічного подружжя Фірташів – Firtash Foundation. Тому, ті газетні заголовки, які пишуть про вручення премії або від галереї Saatchi, або від Фонду Фірташа, є однаково невірними. Це спільний колаборативний проект.

З одного боку, ініціатива конкурсу та грошовий фонд премії походять від одіозної фігури "дореволюційної" української політики, фігури, яка намагається за благими діяннями приховати свій олігархічний оскал. Сам Дмитро Фірташ зараз перебуває у Австрії під слідством, тому Фонд представляє його дружина Лада, яка й вручала премії.

 

 

Прикметно, що, хоча Фонд Фірташа декларує загальну підтримку української культури, його діяльність обмежується чомусь лише Англією. Мабуть, увесь Фонд є частиною таємного плану із приготування собі теплого місця на старість у якійсь затишній лондонській віллі.

З іншого боку, конкурс відбувався у Лондоні, у крутій галереї Saatchi. Тобто, нагороди присуджувалися на очах у тамтешніх арт-вершків і з рук серйозного міжнародного журі. Тому, йдеться про справді достойне визнання, незважаючи на те, що гроші походять з кишені Фірташа. Тим більше, що свого часу фірташівськими срібняками не погребував Український Католицький Університет. Тому, й Петлюку сам греко-католицький Бог велів.

Галерея Saatchi сьогодні відома насамперед відкриванням нових імен у сучасному мистецтві. Саме в її стінах відбулося представлення широкій публіці робіт супер-впливового сьогодні британського митця Демієна Герста та його колег із руху Молоді британські митці.

У 2008 році у галереї експонувалася виставка нового мистецтва Китаю, у 2009 році – нового мистецтва Ближнього Сходу. І, як показує практика, експозиції у Saatchi справді впливають на збільшення популярності локального мистецтва з тих чи інших регіонів. Після Євромайдану, як бачимо, прокинувся інтерес до українських митців. Минулоріч у Saatchi відбулася виставка Передчуття: Українське мистецтво сьогодні.

Як вказує сторінка галереї, експозиція, до якої увійшло вісімдесят робіт тридцяти восьми митців, стала найбільш відвідуваною британською виставкою 2014-го року.

У різних категоріях окрім Сергія Петлюка переможцями стали українці Роман Михайлів з Києва/Харкова та Діма Микитенко з Луцька, а також британці Домінік Бітті та Джеймі Фіцпатрік. Їхня співвітчизниця Олівія Бакс отримала відзнаку громадських симпатій.

 

За що Сергій Петлюк отримав премію

На конкурсі перемогла робота Сергія Петлюка “Без назви” (хоча на сайті галереї Saatchi помилково вказаний титул Tolerated Violence), що проходила у категорії "медіа-інсталяція".

 

 

Як пояснив Сергій кількома словами у телефонній розмові, у цій інсталяції йому йшлося про творення образу механічних нутрощів суспільства, окремими ланками якого є окремі маленькі людські тіла. Тіла фрагментовані і безликі, але аж ніяк не сталеві, швидше крихкі та вразливі. Питання чи знайдуть ці тілесні ланки свої лиця, залишається відкритим. Поки що ж дати їм ім’я чи назву не вдається.

 

Що потрібно знати про творчість Сергія Петлюка

Сергій Петлюк – знаний львівський митець. Львову, втім, доводиться ділити його з Івано-Франківськом, адже народився та виріс Сергій саме там. Але як художник він сформувався у Львові, де закінчив Академію мистецтв – відділення монументально-декоративного живопису.

Сергій різносторонній митець, який встиг відзначитися у різних техніках. У його доробку є і живопис, і монументальна декорація, і концептуальна інсталяція. Але головним для нього напрямком є медіа-арт.

Як зазначив сам Сергій у інтерв’ю з організаторами його лекції у Івано-Франківську, вперше медіа-примочки у своїй творчості він застосував у роботі "Клонуй мене ніжно" у 2007 році. І відтоді невпинно вдосконалювався у медіа-мистецтві.

Сергій є одним з найбільш знаних львівських митців. Роботи Петлюка регулярно виставляються у різних містах України та Польщі, а зараз його інсталяція експонується у арт-центрі Пінчука в рамках виставки робіт номінантів на премію PinchukArtCentre 2015.

 

 

Характерний підхід Петлюка до конструювання відео-інсталяцій можна прослідкувати вже з перших експериментів. Його об'єкти – це не так окреме цілісне явище, як зустріч двох світів, двох субстанцій. Світлової ефірної і темної матеріальної. Проективної і базової. Оголеної і закамуфльованої. Спецефект виникає на перетині, на роздоріжжі. Як правило, головним для Петлюка є представлення мерехтливої, живої і тонкої як світло свічки чи як кристал льоду людської іпостасі – чи іпостасей.

 

Найбільш знакові роботи Сергія Петлюка:

 

 

 

 

 

 

фотоfirtashfoundationpetlyuk.com

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.