Реклама,  8 грудня 2015

Квартирний скандал у Львові набирає обертів

Львів’яни ось уже декілька тижнів спостерігають за неабиякими баталіями, що виникли між місцевими забудовниками та очільником міста Лева.

27 листопада львівський голова Львова Андрій Садовий виступив з резонансною заявою у своєму офіційному щотижневому звернені до мешканців, закликаючи їх бути обережними з шахрайськими схемами будівельних компаній.

Зокрема, Андрій Садовий звинуватив чотири, на його думку, найбільш проблемні об’єкти нового будівництва у місті, в незаконній діяльності і закликав громаду не купувати квартири в житлових комплексах «Хмельницький хол» на вулиці Хмельницького, 284а та «Галіція» на вулиці Шевченка, 307а, а також у новобудовах по вулиці на Нивах й на куті вулиць Варшавської-Соснової.

Причиною того, чому там ведеться незаконне будівництво, мер назвав корупцію в Уряді, зокрема в Міністерстві культури, яке видавало дозволи на будівництво в зоні ЮНЕСКО, та в Інспекції Держархбудконтролю, цим самим звинувативши у незаконних діях не лише забудовників, але й вищі органи влади, яких підозрює у хабарництві.

Але найбільше здивував місцевих мешканців та ЗМІ той факт, що міський голова обрав не славнозвісні об’єкти, з якими борються громадські активісти, а визначив нових «жертв». Відомо, що перелік проблемних новобудов затверджений на розгляді спеціальної комісії у міській раді, і вони розглядаються на нарадах у прокуратурі та в ЛОДА, але до них раніше не належали об’єкти, на яких зробив акцент Андрій Садовий.

Садовий поставив особливий наголос на тому, що забудовники здійснюють будівництво з порушенням законодавства, проте, ці звинувачення можна вважати безпідставними, адже забудовники підтвердили факт наявності усієї документації.

Одна з компаній забудовників, яка потрапила у «особливо небезпечний список» міського голови, а саме «Львівоблагропромбуд», скликала 2 грудня прес-конференцію для місцевих ЗМІ, аби внести ясність у ситуацію, яка виникла напередодні.

Юрист фірми Дмитро Стельмащук продемонстрував присутнім ухвали сесії міської ради, містобудівні умови та обмеження, декларацію Держархбудінспекції на підготовчі роботи. Також він зазначив, що містобудівні умови та обмеження для побудови триповерхового будинку між вулицями Варшавська-Соснова підписав головний архітектор міста Юліан Чаплінський восени цього року.

У свою чергу, буквально декількома хвилинами раніше, перед початком виступу Стельмащука, Чаплінський звернувся до мерії з проханням негайного збору виконавчому комітету, аби скасувати містобудівні умови та обмеження.

«Є скандал стосовно будівництва на вулицях Варшавська-Соснова. Нам потрібно якомога швидше зібрати виконком, аби скасувати містобудівні умови та обмеження. У нас вже є підготований проект рішення. Дуже прошу посприяти Шевченківську райадміністрацію у відміні дозволу на облаштування будівельного майданчику», – сказав Юліан Чаплінський.

У цей момент мер Львова зауважив, що виконавчий комітет для міської ради нового скликання ще не обрали. Найближча сесія міськради, де затверджуватимуть структуру виконавчого комітету, має відбутись 17 грудня.

Після такого стрімкого розвитку подій багато хто звернув увагу на той факт, що дані питання представники місцевої влади не розглядають місяцями, а цього разу їх оперативність просто вражала населення.

Окрім цього головний архітектор одразу ж презентував он-лайн мапу, яка включає у себе 30 скандальних об'єктів, до яких, на той момент уже в терміновому та обов'язковому порядку, включили забудову на розі вул. Варшавської-Соснової, що саме планує звести «Львівоблагропромбуд».

Не можливо не зауважити, що на представленій мапі не зазначена велика кількість більш проблемних та скандальних забудов, з якими борються львів'яни, а справи про незаконність цих об'єктів більш як пів року вивчає обласна прокуратура. Проте новобудову на розі Варшавської-Сосонової «взяли в оберт» у ту ж мить.

Юліан Чаплінський акцентував, що дав дозвіл «Львівоблагропромбуд» на отримання містобудівних умов та обмежень для побудови триповерхового будинку між вулицями Варшавська-Соснова, проте на сайті забудовника ж йдеться про зведення десятиповерхового будинку.

Юрист фірми наголосив, що посилатися на візуалізацію, що є в Інтернеті – не фахово. Це може бути навіть нечесна гра конкурентів з метою очорнення.

Забудовники, звісно ж, не відкидають можливості збільшення площі за рахунок збільшення поверховості, тільки для цього потрібна зміна детального плану і зонування, та проведення громадських слухань. Наразі згідно містобудівним умовам та обмеженням, що видані згідно з розробленим проектом будівництва, планується зведення трьохсекційного триповерхового будинку.

Під час прес-конференції Львівська компанія-забудовник «Львівоблагропромбуд» заявила, що ситуація з виступом мера їх не лише обурила, але й викликала чималі незручності з стосунках з партнерами фірми, тому було прийнято рішення подати судовий позов на суму у 100 тис. грн. проти міського голови Львова Андрія Садового, Львівської міськради і ZAXID.NET, де були оприлюднені офіційні звернення голови міста.

Будівельники вважають, що заява Садового про ризики покупки квартир у житловому комплексі «Оранж» завдала компанії збитків на понад мільйон гривень через розрив уже укладених договорів.

«Всі ці звинувачення є голослівними і безпідставними. Вони не відповідають дійсності, – заявив на Дмитро Стельмащук. – Забудовник був змушений звернутись до Шевченківського районного суду Львова із позовною заявою про захист ділової репутації юридичної особи та відшкодування моральної шкоди, що була завдана нашій організації у зв’язку із неправомірними діями».

Однак, Шевченківський районний суд Львова не прийняв до розгляду позову львівської компанії-забудовника «Львівоблагропромбуд» проти міського голови Львова Андрія Садового, Львівської міськради і ZAXID.NET, оскільки відповідачі у справі зареєстровані в інших районах Львова.

Юрист Дмитро Стельмащук пояснив, що позов був поданий від імені голови правління цієї компанії саме у Шевченківський райсуд, виходячи з місця офіційної реєстрації «Львівоблагропромбуду».

Медіа-юрист Юрій Ничка дав свою оцінку цього інциденту і зазначив, що позивач повинен був подавати позов за місцем реєстрації відповідачів – тобто або в Личаківський райсуд, де зареєстрований Андрій Садовий, або у Галицький – за місцем реєстрації ZAXID.NET та Львівської міськради.

У день, коли позов не було прийнято до розгляду, очільник міста знову зробив резонансну заяву, що стосується незаконних новобудов у Львові, проте цього разу він згадав уже про 30 об’єктів, які ведуться з порушеннями, без наявності усіх необхідних документів, і купівля житла у таких новобудовах може «неприємні наслідки» для покупців. Втім, про які саме забудови йде мова поки невідомо. Садовий не вказав найменувань новобудов, як це було зроблено у попередньому відеоматеріалі.

Проте, незважаючи на чергові заяви мера, забудовником були проведені збори з мешканцями прилеглих до будівництва вулиць аби врегулювати відносини між стурбованою громадою міста та компанією після гучних виступів Андрія Садового.

Саме під час зустрічі представник забудовника пояснив містянам, що триповерховий багатоквартирний будинок зводиться відповідно до всіх норм законодавства. Після довгих дискусій сторони конфлікту домовились про створення ініціативної групи, що викладе забудовнику усі свої вимоги та укладе з ним меморандум про співпрацю.

Окрім того, до ініціативної групи увійдуть представники учасників АТО, адже забудовник зобов’язався передати п’ять квартир в новозбудованому будинку учасникам бойових дій безкоштовно.

Слідкувати за тим, щоб квартири отримали саме учасники АТО, а не прибічники можновладців буде новостворена Асоціації будівельників міста Львів. До її складу увійшли дванадцять будівельних компаній. Вони прагнуть  боротись з намірами Львівської міської ради зупинити будівництво багатоквартирних житлових будинків, котрі були названі як такі, що збудовані незаконно.

Саме ця новоспечена структура повідомила, про можливий початок  безстрокового пікету під стінами Львівської міської ради.

Як повідомив Дмитро Стельмащук до страйку планують долучитись три депутати польського Сейму, котрі займались впродовж останнього року налагодженням інвестиційних зв’язків між Україною та Польщею в сфері будівництва.

Учасники пікету разом з представниками польського Сейму та іноземними інвесторами вимагатимуть особистих роз’яснень Андрія Садового щодо забудов.

Окрім того, Асоціація будівельників міста Львова та представники польського сейму готують позовну заяву до Європейського суду з приводу тиску на бізнес з боку Львівської міської ради.

Як бачимо, квартирний скандал набрав неабияких обертів, але журналістів досі неймовірно цікавить запитання, чому ж агресія місцевої влади припала саме на забудовника «Львівоблагропромбуд», який представив усі належні документи, на відміну від інших об’єктів, які, насправді, мають низку проблем з законністю будівництва.

На жаль, на це запитання компанія-забудовник досі шукає відповідь та висуває деякі причини такої уваги до компанії: «Можливо, це недостовірна чи не зовсім чітка інформація, яка була надана Садовому іншими людьми, а, можливо, тут іде мова про інші невідомі мотиви».

Наостанок варто нагадати, що в цій історії є ще одна особа, яку підозрюють в організації хуліганського нападу, що супроводжувався нищенням майна забудовника та порушенням громадського порядку на розі Варшавської-Соснової, а саме, депутата Львівської міської ради Ігоря Зінкевича.

Саме він провів зустріч із «небайдужою» громадою 20 листопада цього року, де наголосив, що зазначене будівництво грубо порушує законні права та інтереси мешканців цього району і підлягає негайному зупиненню.

У цей же день на розі вулиці Варшавська-Соснова виник конфлікт між забудовником та мешканцями сусідніх будинків. Невідомі люди у нетверезому стані знищили паркан на земельній ділянці для будівництва будинку, не пустили техніку на територію, і так нанесли забудовнику збитків у сумі на 100 тисяч гривень.

Наступного дня юристами «Львівоблагропромбуд» подано заяву до Шевченківського райвідділу у Львівській області про порушення кримінальної справи проти Ігора Зінкевича, як ймовірного організатора хуліганського нападу розі вул. Варшавської-Соснової.

Після цього інциденту, 1 грудня, депутат Зінкевич в депутатському запиті під час сесії Львівської міської ради зазначив, що він та його колеги вимагають від директора департаменту містобудування Львівської міської ради Андрія Павліва зупинки всіх видів підготовчих робіт для зведення незаконної забудови у Львові на ділянці Варшавської-Соснової. Також він вимагав призупинити будь-які інженерні та будівельні роботи на згаданій ділянці до повного вивчення дозвільної документації.

У цей же день до відділ продажу забудовника зателефонував невідомий і зазначив, що антиреклама проти «Львівоблагропромбуд» була організована одним з депутатів Львівської міської ради за суму у 10 000 доларів США.

Наразі, слід лише очікувати більш детальної інформації, яку невідомий обіцяв оприлюднити згодом, та спостерігати за подіями, які розгорнуться під час можливого безстрокового пікету.

фото: ФБ Варта 1

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.