Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Добротвірська ТЕС

Вівторок, 15 грудня 2015, 15:18

Добротвірська ТЕС планує до 2033 року привести свою роботу у відповідність до екологічних стандартів ЄС

Добротвірська ТЕС

Згідно державних планів і міжурядових угод Добротвірська ТЕС повинна до 2033 року завершити модернізацію обладнання та привести його роботу у відповідність до екологічних стандартів Європейського співтовариства.

Про це повідомила менеджер департаменту з екологічної безпеки ББ генерація ДТЕК Енерго Анна Ільяш у виступі на круглому столі "Дрон-погляд на зони екологічних проблем Львівщини", що відбувся 14 грудня у Львові.

"ДТЕК усвідомлює необхідність зменшення впливу своїх ТЕС на навколишнє середовище. Тому з перших днів керування Добротвірською ТЕС ДТЕК розпочав розробку заходів, пошук інвестиції і безпосереднє впровадження екологічних програм і проектів на ТЕС", – наголосила Анна Ільяш.



Однак у зв’язку з кризовою ситуацію на ринку електроенергії та браком коштів станом на сьогодні вдалось завершити реконструкцію лише одного з двох діючих енергоблоків Добротвірської ТЕС.  

У той же час на Добротвірській ТЕС протягом 2009-2015 рр. проведено комплекс заходів, який дозволив знизити негативні впливи на довкілля.

Було замінено скрубери котлів ст. 7,8,9,10 на батарейні емульгатори ІІ покоління. У результаті установки батарейних емульгаторів зменшилась концентрація золи в димових газах з 1200 до 200 мг/м3 (на 83,3%), підвищився ККД з вловлення золи з 94-95% до 99%, оксидів сірки з 1,7% до 6-7%, що призвело до зменшення викидів золи та оксидів сірки в атмосферне повітря.

На енергоблоці № 8 встановлено електрофільтри, проведено заміну димососів і газоходів. Нові електрофільтри забезпечують досягнення екологічних показників по викидах твердих частинок в атмосферу на рівні не більше 50 мг/м³. Річні викиди на енергоблоці № 8 після заміни зменшились в 21 раз у порівнянні з викидами до їх заміни.

Для захисту земельних ресурсів в рамках реконструкції блоку № 8 впроваджено систему пневмозоловидалення, що дало можливість проводити відбір сухої золи та збільшити обсяги передачі відходів золи третім сторонам для подальшого використання в промисловості.  

Для мінімізації негативного впливу на водні ресурси підключено трубопровід повернення очищених на каналізаційно-очисних спорудах зворотних вод для підживлення системи гідрозоловидалення. Виконання даного заходу забезпечує зменшення на 98% скидів з каналізаційно-очисних споруд у водні об’єкти (р. Західний Буг) та  зменшення споживання поверхневих вод для підживлення системи гідрозоловидалення.

Волонтер проекту "Дрон-погляд на зони екологічного лиха Львівщини", журналіст Ольга Євстигнєєва, яка досліджує тему про підприємства-найбільші забруднювачі довкілля Львівщини, розповіла, що станом на сьогодні волонтери, окрім Добротвірської ТЕС,  відвідали очисні споруди ЛКП "Львівводоканал" і  наземні об’єкти ДП "Львівтрансгаз".



У планах – відвідати ДП "Львіввугілля". У ході спілкування з представниками власників підприємств журналістам вдалось краще зрозуміти проблеми, які перешкоджають їм позитивно  вирішувати екологічні проблеми. Разом з тим виникло багато запитань до влади, передусім державних екологічних служб. Адже всі сторони моніторингу висловлюють претензії щодо методики його ведення і, відповідно, результатів.  Тому робота над цією темою триває.  



Експерти-екологи висловили натомість ряд зауважень щодо вирішення екологічних проблем ЛКП "Львівводканал".  

Головний технолог підприємства Микола Одуха у відповідь розповів, що зараз підприємство готується до реалізації проекту часткової  чергової реконструкції коштом кредиту ЄБРР. 

Реконструкція передбачає спорудження системи утворення біогазу з мулу, що дасть можливість на третину компенсувати затрати на електроенергію підприємства.  

Нагадаємо, 14 грудня у Львові відбувся круглий стіл, на якому учасники проекту "Дрон-погляд на зони екологічного лиха Львівщині" представили матеріали, зібрані ними в ході реалізації проекту.

У грудні близько 30 журналістів, блогерів і студентів стали слухачами тренінгу "Як писати лонгрід", що відбувся в рамках проекту "Дрон-погляд на зони екологічного лиха Львівщини".

У листопаді експерти проекту "Дрон-погляд на зони екологічного лиха Львівщини" провели тренінг для журналістів і студентів про те, як проводити журналістські розслідування.

У липні редакція ІА "Варіанти" в партнерстві з фахівцями Товариства "Зелений хрест", кафедри нових медіа ЛНУ ім. І. Франка й Департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА розпочали реалізацію проекту "Дрон-погляд на зони екологічного лиха Львівщини".

Проект реалізується за сприянням Freedom House та Міністерства закордонних справ Норвегії.

Проект "Дрон-погляд на зони екологічного лиха Львівщини" покликаний активізувати зусилля місцевої влади, громадськості та журналістів регіону на вирішення екологічних проблем, які є джерелами соціальної напруги і які перешкоджають інтеграції до ЄС.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.