Варіанти,  24 грудня 2015

Через кордони без бар'єрів

Товариство "Зелений хрест" спільно з Інтеграційним товариством "Магнум Бонум" (Польща) завершили реалізацію проекту "Через кордони без бар'єрів – інтеграція неповносправних осіб через туризм і культуру".

Проект став важливим кроком інтеграції неповносправних осіб, адже дозволив створити умови для них в туристичній і культурній сферах Львівської області, а також посприяв аналогічним процесам в сусідній Польщі.

Про це розповів голова товариства "Зелений хрест" Олександр Волошинський сьогодні на прес-конференції у Львові.

У рамках реалізації проекту було виконано 4 туристично-реабілітаційних поїздок, участь в яких взяли біля 120 неповносправних осіб з Львівщини (1-2 група інвалідності). Вони відвідали реабілітаційний центр у Красниставі, Польща, а також інші міста Польщі.

Закуплено п'ять човнів для сплавів, а також 8- і 18-місний мініавтобуси, адаптовані для перевезення неповносправних осіб, та причеп для перевезення візків.

Проведено 4 тренінгових курси на тему доступності та усунення архітектурних бар’єрів для неповносправних осіб в музеях Львівської області (в загальному для 100 осіб); 4 тренінгових курси з туризму та агротуризму для неповносправних – для 120 осіб; 8 навчальних поїздок до Польщі після тренінгових занять.

Створено та наповнено інтерактивну карту з путівником по туристичних об’єктах Львівщини, доступних для неповносправних осіб.

Координатор програми "Безбар'єрна Україна" Ярослав Грибальський наголосив, що реалізація проекту "Через кордони без бар'єрів" дозволила його учасникам, людям з інвалідністю, відчути себе рівними у своїх можливостях з тими, хто не має вад.

Проект показав, що туристична інфраструктура Львівської області потребує вдосконалення в напрямку забезпечення неповносправним рівного доступу до культурних та історичних об'єктів.

Ярослав Грибальський також зауважив, що, на жаль, найбільше бар’єрів для неповносправних під час реалізації проекту виникло на кордоні України з Польщею, інфраструктура якого вкрай непристосована для того, щоб неповносправні почували себе не лише рівними, але й гідно.

"Туалети з обох боків кордону не є обладнані з врахуванням потреб неповносправних, також серйозні нарікання викликає процедура сканування пальців у людей з вадами зору, адже в них від використання шрифту Брайля є дефекти на руках і техніка відмовляється сканувати візерунки з їхніх пальців у звичному для здорових людей режимі", – розповів він.

Голова Львівського обласного відділення Українського Товариства сліпих Любов Кукуруза відзначила, що завдяки проекту "Через кордони без бар'єрів" все більше музеїв Львівщини цікавляться можливістю співпраці з товариством у питаннях переоснащення своїх приміщень й експозицій з урахуванням вимог для відвідування людьми з вадами зору. 

Заступник директора Школи інтернату ім. Марії Покрови для глухих дітей Ірина Жук відзначила, що в рамках проекту працівники музеїв Львова отримали перший досвід проведення екскурсій для дітей з вадами слуху. І зараз ця співпраця розвивається. 

На завершення учасники проекту повідомили, що збираються продовжувати свою роботу і вже влітку наступного року здійснять сплав на човнах для неповносправних по Дністру.

"У нас тепер є мікроавтобуси і це дозволить нам доставити на Дністер спорядження для 40 неповносправних учасників сплаву", – наголосив Олександр Волошинський.

Нагадаємо, проект "Через кордони без бар’єрів – інтеграція неповносправних осіб через туризм і культуру"  реалізовувався протягом 2014-2015 рр. в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2007-2013 за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.