Андрій Бондаренко,  12 січня 2016

Дроно-географія Львова: Зона відчуження у єврейському кварталі

З допомогою дрона Варіанти зазирнули за паркани, що оточують закриту частину вулиці Федорова та майданчик, де ревіталізують залишки синагоги Золота Роза.

Яким би гарним Львів не виглядав для туристів у різдвяну пору, у його центральній частині ще вистачає похмурих, закинутих ділянок. Приміром, за півкроку від площі Ринок на цілий квартал простяглася велика чорна діра  закинута будова готелю на вулиці Федорова.

Це важлива частина традиційного єврейського кварталу, який ще досі не був нормально відновлений після руйнувань часів Другої світової війни. Тут розташовувалися значимі культурні об’єкти єврейської спільноти, як приміром, ритуальна лазня миква.

Із східного боку зона закинутого будівництва продовжується залишками синагоги Золота Роза, теж на довгий час закритої від публічного ока.

Нещодавно, місце Золотої Рози, навчального дому Бейт Гамідраш та прилеглу території колишнього розташування Великої міської синагоги (на площі за Арсеналом) нарешті почали упорядковувати. Тут заплановано здійснення масштабного ревіталізаційного проекту, про який Варіанти вже писали.

 

 

Доля майданчика на Федорова, де велося будівництво готелю, й далі залишається невідомою – триває судова справа проти інвесторів, ініційована громадськими організаціями львівських євреїв, які справедливо вважають, що знищувати новим будівництвом давню дільницю в жодному разі недопустимо.

 

 

Історія з готелем розпочалася тут ще у 2007 році, коли ТзОВ "Українські інвестиційні системи" орендували цю ділянку для будівництва готельного комплексу під "Євро 2012".

Криза 2008 року перешкодила негайно реалізувати задумане, а зверхня позиція інвесторів та їхнє небажання зважати на культурні нюанси (зокрема, нехтування обов’язковими у таких випадках археологічними розкопками) налаштувало проти них чимало львів’ян. Тому, мабуть, багато хто з полегшенням зітхнув, коли відомий львівський єврей Мейлах Шейхет від імені єврейської спільноти звернувся до суду з вимогою визнати ухвалу про оренду нечинною.

 

На фото: археологічні роботи на будівельному майданчику у закритій зоні вулиці Федорова (2009 рік)

 

У 2014 році суд задовольнив позов Шейхета. Але справа продовжилася позовом у відповідь від "Інвестиційних систем", які вимагали компенсацію за невдалий проект.

У листопаді минулого року Київський апеляційний суд таки присудив стягнути з львівської міської ради 71 млн. гривень.

Львівська міськрада звісно ж намагається таке рішення оскаржити і паралельно пропонує інвесторам обрати якусь іншу ділянку.

Тим часом, частина вулиці Федорова й далі заблокована. Львів’яни, мабуть, вже настільки звикли обходити цей квартал, що коли його відкриють, тут ніхто й не ходитиме.

Тож Варіанти вирішили нагадати усім про цю частину центрального Львова, яку директорка Центру міської історії Софія Дяк у інтерв’ю виданню назвала "місцем, що провалилося, зависло та руйнується".

Для цього з допомогою дрона було відзнято відео-матеріал, який дозволяє детально оглянути зону відчуження згори.

Ось відео прольоту над місцем ревіталізації Золотої Рози та заблокованої частини, зняте ще восени.

Дрон починає свій рейс із площі за Арсеналом та кілька разів заходить на обліт закритої ділянки вулиці Федорова на різній висоті.

Можна побачити роботи з упорядкування залишків Золотої Рози, пустир зі східної сторони вулиці Федорова та фундамент недобудованого готелю із західної, а також руїни занедбаних будинків довкола. (Особливу увагу привертає дивна вежа без даху, розташована з боку Майстерні шоколаду). І не пропустіть ефектні кадри прольоту камери над двориком за синагогою!

Також два відео були зняті наприкінці грудня. На першому – вид на будівництво готелю. Спочатку камера пролетіла зі сходу на захід, а тоді у зворотньому напрямку. Зверху видно, що на території відбувається якийсь мінімальний рух. Одна людина щось носить, а дві інших – спостерігають. Звісно, на відновлення будівництва не схоже, але певні підозри породжує.

На наступному відео можна поглянути на поточний стан робіт на території Золотої Рози та Бейт Гамідраш. Втім, у порівнянні з осіннім відео, ситуація практично не змінилася.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.