Зміст статті

28 березня 2016Ігор Іщук

Спис долі Садового

Подробиці розслідування трамвайної афери на 323 тисячі євро у Львові.

Для багатьох львів'ян стало несподіванкою, коли 18 березня прокуратура Львівської області повідомила про затримання екс-керівника ЛКП "Львівелектротранс" Андрія Федоренка за підозрою в скоєнні у 2007-2008 роках корупційного злочину – розтрати коштів міського бюджету Львова в сумі понад 2 мільйони 242 гривні  (323 тисячі євро) під час закупівлі модернізованих трамваїв в Німеччині. 

Суд обрав запобіжний захід для Федоренка – утримання під вартою і визначив заставу в розмірі понад 6 мільйонів гривень

Нагадаємо, в 2007-2008 роках ЛКП "Львівелектротранс" за посередництва  ТзОВ "Сармат" та ТзОВ "Автоконцепт" (Луцьк) придбав 22 нібито модернізовані імпортні трамвайні вагони на загальну суму 10 мільйонів 550 тисяч гривень.

Вже тоді перевірка державних контролюючих органів засвідчила, що вартість трамваїв була штучно завищеною, а Федоренко і Ко привласнили понад 2 мільйони гривень.

З'ясувалось також, що Федоренко, який на той час був директором "Львівелектротрансу", є також засновником ТзОВ "Сармат", а ТзОВ "Автоконцепт" продало "Львівелектротрансу" трамваї, куплені у того ж ТзОВ "Сармат" і шести фізичних осіб – підприємців, які є рідними або співробітниками Федоренка.

На захист Андрія Федоренка оперативно підтягнувся і виступив Комітет підприємців Львівщини (КПЛ). У минулому поважна громадська організація, поміж засновників якої можна відшукати й фігуранта кримінальної справи.

Українські політики також не втратили нагоди засвітитись зайвий раз.

Наприклад, нардеп-радикал Віктор Галасюк, який, хоч й далекий від львівських розкладів наскільки це можливо, але поспішив заявити у власній сторінці у Фейсбуці, що готовий взяти Федоренка на поруки.

Щоправда, про готовність заплатити 6 мільйонів гривень застави ніби не йдеться.

Активну інформаційну підтримку акціям підприємливих комітетчиків надають й ЗМІ міського голови Львова Андрія Садового.

Із телесюжетів 24 каналу можна довідатись, що КПЛ найбільше обурюється тим, що Федоренка взято під варту, і вимагає змінити запобіжний захід або ж зменшити розмір застави. КПЛ не зупинеться – несеться з голубих екранів.

Оскільки в країні нічого не змінилося, погані дядьки з прокуратури переслідують чесну людину, і значить, уся ця справа – політичне замовлення, а патріот Федоренко – жертва, підсумовують журналісти.

Без сенсу заперечувати політичний резонанс затримання Федоренка, який був радником мера Львова Андрія Садового, є його кумом, і який, ймовірно, успішно цупив бюджетні кошти, які громада Львова довірила Садовому. 

Однак в діях правоохоронців принаймні можна відшукати послідовність, яка не викликає заперечень, а натомість у заявах КПЛ, окрім маніпуляцій майже немає чого шукати.

Зате з'ясувалося, що голова КПЛ Андрій Гринчук в 2009 році був адвокатом Федоренка, тобто чудово володіє законами і деталями справи, які чомусь приховує від громадськості.

У справі трамвайного секонд-хенду було два, а не одне розслідування

Перша кримінальна справа за фактом привласнення Федоренком та іншими особами бюджетних коштів була порушена в квітні 2009 році. Але її розслідування провалилось.

Федоренко за допомоги Гринчука одразу ж звернувся до суду із скаргою на постанову про порушення кримінальної справи.

Суд спочатку видав постанову про призупинення слідчих дій. А вже у серпні, тобто через два місяці, скасував постанову про порушення кримінальної справи та відмовив у порушенні кримінальної справи.

На той час це означало, що Федоренко назавжди убезпечив себе від відповідальності, бо міліція, згідно старого Кримінально-процесуального кодексу (КПК), більше не мала законних підстав повернутись до розслідування саме цієї справи.

Проте наприкінці 2012 року вступив у дію новий КПК, який змінив підходи до відкриття справ шляхом внесення заяв в єдиний державний реєстр.

Вже в червні 2013 року в ньому була зареєстрована скарга, що стала підставою для відкриття абсолютно нового розслідування у справі купівлі трамваїв Федоренком.

Слідчі львівської міліції два роки проводили розслідування за даним провадженням. Була зібрана значна документальна і доказована база, опитані свідки та фігуранти.

За час ведення розслідування у державі відбулись чергові зміни.

У квітні 2015 року було створено Національне актикорупційне бюро (НАБУ), на яке було покладено розслідування справ про корупцію у державних і місцевих органах влади.

Останніх на старті виявилось чимало, і тому частину справ, готових до відправлення в НАБУ, передали для завершення розслідування слідчим органам прокуратури.

У червні 2015 року прокуратура Львівської області отримала від поліції в своє провадження матеріали справи Федоренка.

У грудні 2015 року Верховна Рада України урегулювала цю ситуацію, ухваливши "перехідні положення" до КПК, відповідно до яких органи прокуратури були зобов'язані продовжити здійснювати провадження до закінчення судового розслідування.

Що стало підставою для затримання Федоренка?

Згідно діючого КПК, доказом корупційного злочину є висновки судово-економічних експертиз.

У справі Федоренка провели понад п'ять експертних досліджень, зокрема, отримано й висновки міжнародного доручення скерованого до Німеччини у 2014 році.

Інформація німецьких експертів розставила останні крапки в цій історії і дала аргументи на користь притягнення Федоренка до кримінальної відповідальності.

Німеччина також передала українським слідчим фінансові документи у справі придбання 22 трамваїв фірмами, що пов'язані з Федоренком.

Вони засвідчили, що половина куплених трамваїв були виставлені на продаж саме як металобрухт. І цей металобухт Федоренко придбав за завищеною ціною, перебивши ціну, яку пропонувала за металобрухт, одна естонська компанія.

У подальшому – 11 трамвайних металобрухтів перемішали з 11 модернізованими трамваями і цей мікс (або пересортиця) виїхав на вулиці Львова.

Хтось після цього ще дивується, чому у Львові так часто ламаються та горять трамваї?

Чому Федоренка взяли під варту і чому застава склала понад 6 мільйонів гривень?

Тому, що саме такий запобіжний захід передбачений законом у випадку, коли йдеться про корупцію у великих розмірах (ч. 5 ст. 191 Кримінального Кодексу України: привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем вчинене в особливо великих розмірах).

Тому затримання Федоренка в даному випадку не є примхою прокуратури, як це намагається змалювати КПЛ.

Як і термін засудження, який прокуратура вимагатиме для Федоренка в суді: позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з конфіскацією майна та позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Розслідування справи триває

24 березня 2016 року затримали ще одного учасника цієї історії – громадянина Л., якого за рішенням суду, також взяли під варту.

Можна припустити, що йдеться про колишнього директора ТзОВ "Сармат", а в подальшому – ФОП Лебедя Р., який був активно задіяний в корупційних схемах закупівлі трамваїв. Варто нагадати, що у матеріалах справи фігурують два ТзОВ і шість фізичних осіб-підприємців.

Тим часом КПЛ у апеляційному суді добивається звільнення Федоренка з-під варти, оскарживши ухвалу про тримання його під вартою.

Автор: Ігор Іщук

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.