Наталя Антонишин,  30 травня 2016

Львівські контрактники: особливий стан недемобілізованих військових

Десятьох військовослужбовців зі Львівщини, які уклали контракти на проходження служби ще до подій у зоні АТО, дотепер не демобілізовують.

Павло служить у Збройних Силах України вже п'ятий рік поспіль. Вдома його чекає молода дружина, друзі та родичі. Тож сам чоловік не може дочекатись, коли нарешті польові умови змінить на затишну домівку, а військову форму –  на звичайні джинси.

"Я підписав контракт у листопаді 2011 року, тоді була ще мирна Україна, про жодні військові дії ніхто й не міг подумати. Згідно з законодавством, у листопаді 2014 року контракт мав закінчитись. Але я служу в Збройних Силах дотепер, бо мій контракт продовжили на невизначений термін в односторонньому порядку", – розповідає з сумом військовий Павло.

За його словами, контракт продовжують за згодою двох сторін, а не однієї. Більше того, до закону "Про військовий обов'язок та військову службу" депутати встигли знести зміни, аби не розривати контракти з військовими.

Павло вже звертався до комітету Національної безпеки і оборони при Верховній Раді. Там йому й показали зміни до закону, зокрема "щодо уточнення звільнення контрактників із військової служби".

"На питання, коли ми повернемось додому, мені відповіли: "Міністерство оборони і не планує вас звільняти, оскільки ви – контрактна армія. Повернетесь додому тоді, коли війна закінчиться. Більше нічим допомогти не можемо". Тож мені порадили звертатись до депутатів, хоча запевнили, що найвірогідніше і вони не в силі щось змінити", – зауважує Павло.

Чоловік визнає, що таке одностороннє продовження військової служби є у межах чинного законодавства, проте воно порушує його конституційні права.

"Вся ця ситуація є у правовому полі зараз лише тому, що закон переписали на новий лад. Але такі дії я вважаю порушенням конституційного права людини. Як вона може залишатися на службі без власної згоди? А якщо війна триватиме ще років п'ять, нас увесь цей час триматимуть на службі? Ми – звичайні люди, які також втомлюються і хочуть бути поруч зі своїми сім'ями", – додає вже розлючено Павло.

Експерт Українського центру соціально-правових досліджень, юрист-волонтер Леся Мельник підтвердила, що до Закону України "Про військовий обов’язок та військову службу" внесли поправки, а відтак військовики, що укладали контракти до подій у зоні АТО, справді не можуть їх розірвати.

"Згідно з законодавством в Україні зараз особливий період. Термін його невизначений, а навіть якщо введуть воєнний стан, то він все одно вважається як особливий період. Тож раніше укладені контракти, а також ті, які закінчуються зараз, в особливий період, автоматично продовжуються до закінчення особливого періоду або до оголошення демобілізації", – пояснила Леся Мельник.

Але "оголошення демобілізації" – це спеціальний указ президента, в якому має бути зазначено, що звільненню зі служби підлягають власне військові-контрактники. Втім таких указів Петро Порошенко ще не видавав.

Як зауважила Леся Мельник, випадків продовження строкової служби на невизначений термін зараз в Україні немало. Багато військових навіть подавали до суду, і справи доходили Вищого адмінсуду та навіть до Верховного суду.

"Я спілкувалась із юристом однієї військової частини, який і не заперечував наявність таких випадків. Він лише зайвий раз підтвердив, що контракти з такими військовослужбовцями не закривають. Тож навіть судові справи сьогодні не дають жодної гарантії таким військовим", – зазначила Леся Мельник.

Відтак військовий, контракт якого, зважаючи на особливий період, продовжили на невизначений термін, може розірвати його лише за станом здоров'я, за сімейними обставинами чи відповідно до указу президента.

"Краща ситуація з тими, хто був мобілізований до Збройних сил. Відслуживши рік, військові можуть підписати контракт на 6 місяців із можливістю продовжити його на такий же термін. Але у випадку із Павлом та його колегами ситуація геть інша. Їх демобілізувати можуть після закінчення особливого періоду або згідно з указом Петра Порошенка", – підсумувала Леся Мельник.

Сам Павло вважає, що таких військовослужбовців зараз в Україні можна нарахувати кілька тисяч.

"Але навіть не у цьому справа. З початку підписання контракту ми з хлопцями проходимо службу неподалік від Львова. У зону АТО нас не відправляли жодного разу, незважаючи на те, що ми самі просились. Натомість нам відповіли, що там нас не потрібно. Тоді для чого ми взагалі тут сидимо?", – із розчаруванням запитує Павло.

P. S. У зв'язку із займаною посадою наш герой забажав залишитись анонімним. Відтак його ім'я є вигаданим.



Довідка:

Відповідно до частини 8 статті 26 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" під час дії особливого періоду з військової служби звільняються військовослужбовці:

1) з моменту оголошення мобілізації до часу, визначеного пунктами 2 або 3 цієї частини:

а) жінки, які мають дитину (дітей) віком до 18 років, якщо вони не висловили бажання продовжувати військову службу;

б) за станом здоров'я – на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби в мирний час, обмежену придатність у воєнний час, якщо вони не висловили бажання продовжувати військову службу;

в) у зв'язку з позбавленням військового звання в дисциплінарному порядку;

г) у зв'язку з обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання;

ґ) через такі сімейні обставини або інші поважні причини:

виховання матір'ю (батьком) – військовослужбовцем, яка (який) не перебуває у шлюбі, дитини або кількох дітей віком до 18 років, які з нею (з ним) проживають, без батька (матері);

утримання матір'ю (батьком) – військовослужбовцем, яка (який) не перебуває у шлюбі, повнолітньої дитини віком до 23 років, якщо вона (він) є інвалідом I чи II групи;

необхідність постійного стороннього догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії для осіб віком понад 18 років чи лікарсько-консультативної комісії для осіб до 18 років;

наявність у військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років;

д) у зв'язку з проведенням організаційних заходів у порядку, визначеному Генеральним штабом Збройних Сил України, за умови завершення виконання визначених завдань;

е) через службову невідповідність осіб рядового, сержантського і старшинського (крім прапорщиків, старших прапорщиків, мічманів, старших мічманів) складу у разі невиконання службових обов'язків;

є) призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, а також які вислужили встановлені строки строкової військової служби, військової служби за призовом осіб офіцерського складу у строки, визначені рішенням Президента України;

ж) які вислужили строк військової служби за контрактом, укладеним на умовах, передбачених абзацом другим частини третьої статті 23 цього Закону;

з) які досягли граничного віку перебування військовозобов'язаних у запасі, якщо вони не висловили бажання продовжувати військову службу під час особливого періоду.

Військовослужбовці також можуть бути звільнені з військової служби з підстав, передбачених пунктами "в" (за віком – у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі), "г" (у зв'язку із скороченням штатів або проведенням організаційних заходів – у разі неможливості їх використання на службі), "е" (через службову невідповідність), "є" (у зв'язку з обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі, позбавлення військового звання чи позбавлення права займати певні посади), "и" (у зв'язку із систематичним невиконанням умов контракту військовослужбовцем) частини шостої (стосуються власне контрактників) та пунктами "в", "г", "е", "є" частини сьомої (стосуються осіб офіцерського складу) цієї статті.

Також з військової служби звільняються військовослужбовці, які є студентами, аспірантами чи докторантами денної форми навчання та були призвані на військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період. Такі особи можуть продовжувати військову службу, якщо вони виявили таке бажання.

2) після прийняття рішення про демобілізацію:

а) призвані на військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період, а також які вислужили встановлені строки строкової військової служби, військової служби за призовом осіб офіцерського складу, у строки, визначені рішенням президента України;

б) у зв’язку із закінченням строку контракту, укладеного під час особливого періоду, та небажанням проходити військову службу за новим контрактом.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.