Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Верховна Рада

rbc.ua

Четвер, 2 червня 2016, 14:40

Верховна Рада змінила Конституцію щодо правосуддя

Верховна Рада

Верховна Рада затвердила закон про внесення зміни до Конституції України щодо правосуддя.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Сьогодні 335 народних депутатів проголосували за кокон про внесення змін до Конституції, що стосуються правосуддя.

Зокрема, було підвищено віковий ценз для судді – ним може бути українець не молодший 30 років, крім того, збільшено стаж роботи у сфері права, необхідний для призначення на посаду судді – тепер це п'ять років. Претендент на посаду судді уже не повинен 10 років проживати в Україні.

У законопроекті також вказано, що замість Вищої ради юстиції працюватиме Вища рада правосуддя, повноваження якого будуть ширшими: вона прийматиме рішення про звільнення судді з посади та переведення до іншого суду, надаватиме згоду на затримання чи арешт судді, а також прийматиме рішення про тимчасове відсторонення судді. До Вищої ради правосуддя входитимуть 21 особа.

Суддю на посаду призначатиме президент за поданням Вищої ради правосуддя. 

Зазначимо, зміни до Конституції щодо правосуддя набувають чинності через три місяці з дня, наступного за днем публікації закону, а положення, що стосується визнання Україною юрисдикції МКС, набуває чинності через три роки. До запровадження нового адміністративно-територіального устрою України відповідно до змін до Конституції в частині децентралізації, але не довше ніж до кінця 2017 року, створення, реорганізацію і ліквідацію судів здійснює президент.

Нагадаємо, на початку лютого Верховна Рада попередньо затвердила законопроект про внесення змін до Конституції України в частині правосуддя.

перед цим Конституційний суд схвалив внесення змін до Конституції що стосуються судової реформи, який Верховна Рада направила на висновок суду ще 28 січня. У законопроекті йшлося також про те, що за парламентом України залишається право на висловлення недовіри генеральному прокурору України.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.