Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Західноукраїнський спеціалізований дитячий медцентр

zusdmc.lviv.ua

Четвер, 16 червня 2016, 18:01

У Львові може з’явитись центр трансплантації кісткового мозку

Західноукраїнський спеціалізований дитячий медцентр

Для створення такого центру медики Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру шукають волонтерів та інвесторів.

Про це сьогодні повідомив кореспонденту Варіантів головний лікар Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру Андрій Синюта.

Створити центр трансплантації кісткового мозку на базі Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру, що розташований на вулиці Дністерській, 27, медики мріють уже давно. Проте коштів на реалізацію проекту немає.

«Ідея створення такого відділення у нас існує вже 20 років. Скільки разів пробували втілювати її в життя, проте завжди щось йшло не так, і нам не вдавалось її реалізувати. За цей час хтось вже встиг зневіритись, втратити довіру та бажання», – розповів Андрій Синюта.

Західноукраїнський спеціалізований дитячий центр фінансує Львівська обласна рада. Відтак лікарі дуже розраховують на підтримку влади.

«Без участі держави створення такого відділення просто неможливе. Але також важливу роль тут відіграють інвестори та спонсори», – зазначив Андрій Синюта.

За попередніми підрахунками 2011 року, для закупівлі необхідного обладнання для такого закладу потрібно близько 5 мільйонів євро.

Зокрема, функціонування центру неможливе без холодильних агрегаторів, які можуть охолоджувати стовбурні клітини крові до -80°C, сепараторів крові та спеціальної системи вентиляції.

«Перш ніж проводити процедуру трансплантації кісткового мозку, пацієнту за допомогою різних препаратів знищують його уражений орган. Тож після цієї процедури організм значно слабшає, послаблюється імунітет. Тому дуже важливо забезпечити пацієнтові надстерильність, аби уникнути можливих ускладнень та захворювань», – пояснив Андрій Синюта.

Відтак над відділенням поліклініки Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру медики планують добудувати корпус, де можна було б пересаджувати дітям кістковий мозок.

Втім медикам потрібна допомога небайдужих, які на волонтерських засадах готові фахово написати проект та зробити необхідні розрахунки.

«Ми не маємо людей, які вміють написати проект, скласти ґрунтовний кошторис, провести різні дослідження й розрахунки. Ми лікуємо людей, а додаткового персоналу, який би спеціалізувався на вищезгаданому, у нас просто немає. Тож дуже сподіваємось, що нас підтримає громада», – додав Андрій Синюта.

Як розповіла заступниця директора департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації Ірина Микичак, сьогодні в Україні невпинно збільшується кількість людей, що потребують пересадки органів. Великий відсоток серед них посідають і діти.

Це пов’язано з тим, що патології з роками змінюються й все частіше вражають малечу.

Зазначимо, що в Україні законодавство не передбачає можливість стати донором органу тій людині, яка висловила таке бажання чи за життя, чи вирішила пожертвувати його посмертно.

Віддати орган для пересадки може лише член родини хворого.

Як підкреслив Андрій Синюта, для донора процес здачі кісткового мозку не передбачає жодного хірургічного втручання і є практично безболісним.

«Процедура чимось нагадує збір крові з вени. Людині вставляють у вени дві ширші голки, з однієї через трубки поступає кров у спеціальний апарат, де з неї відділяються стовбурні клітини. А через іншу голку – людині назад повертається її кров із незначними втратами кров’яних клітин. Тобто це така циклічна процедура», – пояснив Андрій Синюта.

Відтак львівські медики й активісти звертатимуться до Верховної Ради, Президента та Уряду, аби внести зміни у законодавство щодо трансплантації органів.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.