ЛКП Збиранка забруднювала довкілля

Четвер, 7 липня 2016, 17:03

У результаті позапланової перевірки ЛКП «Збиранка» екологи виявили порушення вимог природоохоронного законодавства та забруднення довкілля.

Про це повідомляє Державна екологічна інспекція у Львівській області.

Відтак, за результатами лабораторних досліджень проб поверхневих вод, відібраних 29 червня, було виявлено перевищення норм гранично допустимої концентрації у декількох місцях.

Зокрема, у поверхневій воді в місці сходження обвідних каналів (біля дороги Львів – Рава-Руська, приблизно 1 км від підніжжя полігону) зафіксовано перевищення: хлоридів в 2,7 рази, сухий залишок в 2,2 рази, азот амонійний в 7,6 рази, хімічне споживання кисню в 18,4 рази, залізо загальне в 12,5 раз, хімічне споживання кисню в 18,4 рази, аніонні СПАР в 1,7 рази, свинець в 2,1 рази, кадмій в 17,3 рази, марганець в 6,4 рази, кисень розчинений 3 при нормі не менше 4,0 мг/дмз.

У річці Малехівка (міст біля готелю «Варшава», автодорога Львів – Рава-Руська) є перевищений вмісту заліза загального у 1,7 рази та кадмію в 3,8 рази. А у самому Малехові, приблизно на 100 м нижче впадіння меліоративного каналу, в який потрапив інфільтрат, виявили перевищення кадмію в 9,2 рази, марганцю в 3,6 рази, кисню розчиненого у 4 при нормі не менше 4,0 мг/дмз.

За результатами проб ґрунту було встановлено перевищення із показників: амоній (обмінний) у перерахунку на азот амонійний в 2,6 рази щодо фону, хлориди в 87 раз щодо фону, кадмій(рухома форма) в 1,7 рази щодо фону, марганець (рухома форма) в 2,3 рази щодо фону, залізо (рухома форма) в 10,3 рази щодо фону.

Наразі Держекоінспекція звернулась у відділ Держгеокадастру у Жовківському районі з проханням визначити нормативно-грошову оцінку земельної ділянки для нарахування збитків.

Матеріали перевірки скеровано у прокуратуру, СБУ, Львівську ОДА та слідче управління ГУ НП у Львівській області.

Також під час перевірки інспектори виявили порушення вимог природоохоронного законодавства, зокрема:

- межі земельних ділянок, які знаходяться в користуванні ЛКП «Збиранка», не винесені на місцевість, що унеможливлює встановити засмічення та забруднення земельних ділянок внаслідок зсуву сміттєвої лавини;

- не представлено щорічні технологічні плани організації робіт із захоронення відходів, на яких позначаються робочі карти, що є порушенням правил експлуатації полігонів побутових відходів;

- не дотримуються вимоги щодо запобігання забрудненню та засміченню водних об’єктів;

- не здійснюються заходи щодо попередження забруднення підземних вод;

- не забезпечено очисними спорудами необхідної потужності, що запобігають забрудненню і засміченню вод;

- не оснащено пристроями та вимірювальною апаратурою, що здійснюють облік об’ємів забору і скидання води.

Зазначимо, за фактом виявлених порушень керівника ЛКП «Збиранка» притягнуто до адміністративної відповідальності.

Нагадаємо, вчора новим керівником ЛКП «Збиранка» замість Богдана Горбаля став Володимир Занік.

Мітки: Грибовицьке сміттєзвалище, держекоінспекція, ЛКП "Збиранка"