Зміст статті

8 липня 2016Наталя Антонишин

Невигідні Грибовичі

Чому Грибовицьке сміттєзвалище та прилеглі до нього села ніяк не оголосять зоною надзвичайної екологічної ситуації.

На початку червня у Львові заговорили про те, аби визнати Грибовицьке сміттєзвалище зоною надзвичайної екологічної ситуації. 

Мер Львова Андрій Садовий скерував до Президента і Парламенту звернення щодо проголошення самого міста та сіл Малехова й Грибович такою зоною.

Депутати Львівської та Жовківської облрад натомість попросили Президента визнати Грибовицьке сміттєзвалище зоною надзвичайної екологічної ситуації, а найближчі до нього населені пункти – зоною впливу катастрофи.

Таке клопотання можна пояснити не лише стурбованістю щодо безпеки мешканців Львівщини та рейтингами самого міського голови.

У першу чергу, надання Грибовичам та іншим прилеглим селам такого статусу дозволить отримати львівській владі з держбюджету чималі кошти на усунення наслідків катастрофи.

Втім пропозиція щодо Грибович зависла у повітрі і залишається, радше, просто темою для обговорення.

"Офіційно є звернення міського голови Львова, сільради Великих Грибовичів та сільради Малехова. Наскільки я знаю, також питання проголошення зони надзвичайної екологічної ситуації розглядає і громада Дублян. Тільки не знаю, чи вже затвердили це рішення на сесії міськради, чи ні", – розповів голова постійної комісії з питань екології, природних ресурсів та рекреації Львівської обласної ради Андрій Білоус.

А як зазначила голова Сихівської районної адміністрації, заступниця голови комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Львівської міської ради Ірина Маруняк, наразі відповіді від Петра Порошенка на звернення Андрія Садового у мерії немає.

Відтак Варіанти вирішили перевірити, чи розміщено звернення львівських політиків на офіційному інтернет-представництві Президента. Але в документах нічого подібного ми не знайшли. 

Ба більше, вводивши у пошуку словосполучення, що безпосередньо пов'язані з Грибовицьким сміттєзвалищем та зоною надзвичайної екологічної ситуації, ми побачили, що за останні півтора місяці на сайті не з’являлось жодної інформації.

Проте Ірина Маруняк вважає, що оголошення Грибовицького сміттєзвалища зоною надзвичайної екологічної ситуації не вирішить питання самого полігону в повній мірі.

"Швидше за все це спонукатиме до вирішення всього комплексу проблем, що пов'язані з Грибовичами. Тобто рекультивації сміттєзвалища, пошуку земельної ділянки під будівництво заводу, вирішення питання з інфільтратними озерами. Тож це питання потрібно вирішувати комплексно. А не лише надаючи тій чи іншій ділянці статусу зони надзвичайної екологічної ситуації", – пояснила Ірина Маруняк.

Що каже закон?

Згідно з Законом України "Про зону надзвичайної екологічної ситуації", підставами для оголошення окремої місцевості зоною надзвичайної екологічної ситуації є: значне перевищення показників якості навколишнього середовища; виникнення загрози життю та здоров'ю великої кількості людей; значне збільшення рівня захворюваності населення, а також зміни у довкіллі, які неможливо усунути без застосування надзвичайних заходів з боку держави.

Як зазначив директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації Руслан Гречаник, суттєві зміни у екологічній стабільності регіону таки відбулись.

Тож на сьогодні є всі підстави, аби Грибовицьке сміттєзвалище та довколишні населені пункти визнати зоною екологічного лиха.

Втім за його словами, щоб оголосити ці території зоною надзвичайної екологічної ситуації чи зоною екологічного лиха, потрібно, аби Держслужба з надзвичайних ситуацій визначила, чи підпадає трагедія на звалищі під кваліфікацію надзвичайної екологічної катастрофи або під якийсь із її підвидів.

"Служба з надзвичайних ситуацій має спеціальний кваліфікаційний кадастр, відповідно до якого визначає, наскільки на цих територіях перевищують показники допустимої концентрації хімічних речовин. І тоді, якщо ці показники відповідають класифікаторам, рятівники офіційно мають зазначити, що трагедія на Грибовичах і її наслідки підпадають під зону надзвичайної екологічної ситуації чи екологічного лиха", – наголосив Руслан Гречаник.

Такі заміри повітря, ґрунту та води на території Грибовицького сміттєзвалища та прилеглих сіл повинні проводити Санепідемслужба на Державна екоінспекція.

Тож відповідно до результатів досліджень, рятівники й повинні офіційно визнати, що у зв'язку з наслідками трагедії на сміттєзвалищі сам полігон та прилеглі населені пункти є зоною надзвичайної екологічної ситуації.

Без цього подання Верховна Рада не може визнати згадані території надзвичайною зоною. 

А просто звернень місцевої влади без класифікації надзвичайників не достатньо.

"Я думаю, що служба з надзвичайних ситуацій якнайшвидше класифікує наслідки трагедії на сміттєзвалищі. Робоча група, що працює при департаменті із ліквідації наслідків катастрофи, вже звернулась до неї із відповідним проханням. Тож наразі чекаємо відповіді", – додав Руслан Гречаник.

Протягом 14-30 червня інспектори з Держуправління охорони навколишнього природного середовища Львівщини проводили позапланову перевірку ЛКП "Збиранки", яка обслуговує Грибовицьке сміттєзвалище.

Згідно з даними, що оприлюднені на офіційному сайті Львівської екоінспекції, фахівці виявили ряд порушень вимог природоохоронного законодавства.

Сміттярі не тільки перешкоджають експертам встановити рівень засмічення земельних ділянок, а й взагалі не запобігають забрудненню територій та водойм.

За результатами лабораторних досліджень проб поверхневих вод, відібраних 29 червня, фахівці виявили перевищення норм гранично допустимої концентрації забруднюючих речовин у поверхневих водах (біля автодороги Львів–Рава-Руська, приблизно 1 км від підніжжя сміттєзвалища), річці Малехівці, а також у ґрунті.

Відтак у поверхневих водах поблизу Грибовицького сміттєзалища вміст хлоридів перевищує майже у 3 рази, азоту амонійного – практично у 8 разів, заліза – в 12,5 разів, свинцю – у 2 рази, а марганцю – майже у 6,5 разів.

У річці Малехівці, зокрема у каналі, в який потрапив інфільтрат, інспектори виявили збільшення кількості кадмію майже у 10 разів та марганцю в 3,6 рази.

У пробах ґрунту, взятих також 29 червня, також зафіксували чималі перевищення допустимих показників: хлоридів – у 87 разів відносно фону, заліза – більше, ніж у 10 разів та марганцю – майже втричі.

Сміття із присмаком політики

Якщо Грибовицьке сміттєзвалище і прилеглі села все-таки визнають зоною надзвичайної екологічної ситуації, то на їхній території діятиме особливий правовий режим.

"Цей режим передбачає додаткове фінансування з боку держави. Якщо остання готова допомогти коштами вирішити цю екологічну проблему, то, звичайно, проголошення зони надзвичайної екологічної ситуації має сенс. Якщо ж це буде просто формальне проголошення, то я не бачу у цьому доцільності", – розповів Андрій Білоус.

Проте згідно з законом "Про зону надзвичайної екологічної ситуації", запровадження такого правового режиму передбачає обов'язкове виділення коштів з державного та місцевих  бюджетів, резервного фонду Кабінету Міністрів чи інших джерел, не заборонених законом.

А якщо таких коштів немає, то Кабмін подає Президенту законопроект про зміни до держбюджету, який Верховна Рада розглядає позачергово.

Але існує один невеликий нюанс. Згаданий закон ще й встановлює особливий режим в'їзду та виїзду транспортних засобів, обмежує підприємницьку діяльність, а також тимчасово забороняє будівництво нових і розширення діючих підприємств.

"Чому про це потрібно говорити? А тому що зона надзвичайної екологічної ситуації обмежує будь-які заробітки й поставить усіх у такі умови, при яких вже не вийде хитрувати ні владі, ні фахівцям, ні тим, хто на Грибовицькому сміттєзвалищі заробляє гроші", – пояснив керівник медіапроектів Львівського прес-клубу Роман Шостак. 

За його словами, закон "Про зону надзвичайної екологічної ситуації" поставить, перш за все, місцеву владу у чіткі часові рамки. Тож за визначений термін їй доведеться вирішити питання з Грибовицьким сміттєзвалищем.

Але слід зазначити, що визнання території полігону та прилеглих сіл такою зоною, покладає частину відповідальності за ліквідацію наслідків трагедії і на всеукраїнський рівень.

Не говорячи вже про виділення додаткових коштів із держбюджету, який і так тріщить по швах.

Тож складається враження, що центральним органам влади невигідно втручатись у екологічну катастрофу на Львівщині, залишивши місцеву владу сам-на-сам із сміттям Грибович, яке цілком може зруйнувати рейтинги та навіть президентські амбіції Андрія Садового.

Автор: Наталя Антонишин

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.