Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

Розкопки

Середа, 13 липня 2016, 20:39

Під Львовом виявлено поселення трипільців

Розкопки

Міжнародна арехеологічна експедиція знайшла докази трипільського поселення на горі Жупан, що поблизу Винник.

Результати розкопок сьогодні представили учасники україно-польської археологічної експедиції. Про це повідомляє кореспондент Варіантів

Під час розкопок було виявлено двоярусне житло трипільців, яке є найзахіднішою точкою Трипільської культури на території ареалу її поселення. Приблизний вік знахідки – три тисячі триста-три тисячі сто років до Нашої ери, точніші дані будуть відомі після лабораторних досліджень. Про сенсаційну знахідку більше пояснив науковий працівник Інституту археології НАН України ім. І. Крип'якевича Олександр Дяченко:

«Раніше, у вісімдесятих-дев'яностих роках тут проводив розкопки історик Львівского університету Микола Пелещишин. Було відомо, що тут є сліди культури лійчастого посуду, але щодо Трипільської культури були сумніви. Культура лійчастого посуду жила у Північній та Центральній  Європі, в Україні – це Волинь та частково Галичина. Але рештки посуду трипільців, які тут знаходили, могли потрапити шляхом імпорту.

Однак тепер віднайдено людські поховання культури лійчастого посуду, на місце яких через три-чотири століття прийшли трипільці та облаштували тут послення. Ми виявили характерні рештки їхнього побуту, житла.

Тепер точно відомо, що на Жупані є поселення саме Трипільської культури на місці поховання людей культури лійчастого періоду. Трипільці прийшли сюди і частково зруйнували це поховання».

Разом з тим, тривають розкопки культури лійчастого посуду на горі Лисівка. Тут у шістдесяятих роках під керівництвом Миколи Пелещишина також розкопувалось їхнє поселення. Воно оточене валом і ровом. Історики планують дослідити від кого вони захищались, адже самі по собі були мирними, про це свідчить доволі мала кількість виявлених наконечників стріл, бойових сокир.

Директор Винниківського історико-краєзнавчого музею Ігор Тимець зазначив:

«Гора Жупан є найвищою точкою околиць Винник. Ті речі побуту, які виявлені під час польсько-українських розкопок стануть частиною експозиції історико-краєзнавчого музею Винник. Надалі ми будемо нижче по схилу гори Лисівки досліджувати поселення культури лійчастого посуду».

Розкопки ведуться на грант Національного центру науки у Кракові за участю працівників Інституту археології Жешувського університету, студентів Кафедри археології Історичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка у партнерстві з Винниківським історико-краєзнавчим музеєм.

Більше фото з розкопок тут.

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.