Зміст статті

18 липня 2016Христина Дмитрик

Цей прекрасний Новий Калинів

Зразкова децентралізація по-новокалинівськи.

Варіанти відвідали Новокалинівську міську об'єднану громаду. Це єдина об'єднана громада на Львівщині, бюджет якої передбачає реверсну дотацію.

Для представників різних ЗМІ організували прес-тур у межах проекту "Дорожня карта реформ для об'єднаних громад Львівщини",  метою якого було показати як працює Новокалинівська  міська об’єднана громада, частиною цього туру стала і я.

Оглядини для нас влаштували представники Новокалинівської ОТГ спільно з  представниками громадської організації "Європейський діалог".  

Місце зустрічі – Порохова вежа. Пункт призначення – м. Новий Калинів.

Дорога видається довгою, тому щоб ми не сумували, представники "Європейського діалогу" проводять з нами бесіди: "Дивіться уважно, адже Новокалинівська об'єднана громада – вдалий приклад децентралізації".

Після побаченого дороговказу "Вас вітає Самбірщина", всі в салоні починають метушитись. Їхати залишилось зовсім небагато.

Фельдшерсько-акушерський пункт у с. Мала Білина

Після об'єднання в громаді почали активно створювати мережу закладів соціальної інфраструктури, зокрема відкрили два сучасні ФАПи у селах Мала Білина та Велика Білина.

Приміщенням для фельдшерсько-акушерських пунктів слугують колишня сільська рада та діюча школа.

Заходимо в ФАП Малої Білині.

Приміщення зовсім невеличке, проте охайне та чисте. Завідувач зізнається, що радіє своєму новому "господарству". Тепер приймати пацієнтів ще простіше та в радість.

Ліків для надання медичної допомоги вдосталь, все необхідне під рукою.

Шкодує в розмові тільки про те, що не зробила фото до ремонту, щоб ми помітили різницю.

"Нашою першочерговою метою було відкрити ФАПи для людей. Ми зробили реконструкцію приміщення та ремонт. Після цього, оглянули обладнання, а потім ми вже порадимось та купимо нове, якщо в цьому буде необхідність", – розповіла секретар Новокалинівської об'єднаної громади Ярослава Каркач.

Поки розмовляємо про надання медичних послуг, до ФАПу заходить відвідувачка.

Бабця не лякається натовпу, а лише з цікавістю нас розглядає. Прийшла виміряти артеріальний тиск, бо погано себе почуває, проте наша "делегація" не дала лікареві одразу цього зробити.

Поводить себе перед камерами впевнено і зовсім не боїться журналістських запитань. Здається, що давати інтерв'ю їй навіть подобається.

Зізнається, що оновлений фельдшерсько-акушерський пункт їй подобається: "Тут стало набагато краще".

Розмова затягується і ми вже відстаємо від графіку. Поспішаємо. Наступна зупинка – дошкільний навчальний заклад.

Сільська рада – дошкільний навчальний заклад

Досі у населеному пункті діє військова частина та понад одна тисяча осіб служать у зоні АТО.

Більшість із них – жінки.

Тому надзвичайно гостро постало питання про створення дошкільних навчальних закладів, оскільки діткам доводилось долати близько десяти кілометрів, щоб дістатись до дитячого садочка, який розташований у м. Самбір.

"У нас виникла гостра необхідність  у створенні  дошкільного навчального закладу у с. Калинів. Ми вирішили створити такий заклад на базі старої селищної ради. Оскільки персонал після об’єднання ми перевели повністю у адмінбудівлю Новокалинівської об’єднаної громади, то приміщення пустувало. Загалом, якщо розглядати історію даною будівлі, то півстоліття тому у даному приміщенні існував дошкільний навчальний заклад, а вже згодом його віддали під сільську раду. Можна сказати, що ми повернути історію до її витоків", – зазначив голова Новокалинівської ОТГ Богдан Юзвяк.

Богдан Юзвяк

Голова персонально проводить нам екскурсію. Показує кожне приміщення: від передпокою  до ігрової кімнати.

Зі стін на нас дивляться Шевченко, Франко, хмаринки, квіти та веселка.

"Колись тут, де зараз граються діти, був кабінет колишнього сільського голови", – сміючись розповідає він нам.

Ми прибули якраз тоді, коли дітки лягли спати. Як не старались не порушувати їхній сон, проте тихо все оглянути нам так і не вдалось.

Виховательки запевнила нас, що все гаразд і пішла дбайливо накривати діток ковдрочками.

Вона ввімкнула діткам колискову і з аудіоприймача гучно доносився голос Віктора Павліка, який затягував "засни, засни"…

З вікна видніють ялини,які прикрашають подвір'я. Нам зізналися,що з дня на день сюди привезуть ігровий майданчик, який замовили вже давно.

Даний дитячий садочок може вмістити 25 дітей. Дошкільний заклад функціонує як філіал від ДНЗ у м. Новий Калинів.

У процесі створення об'єднана громада зіткнулась із низкою проблем, першою з яких є відсутність кухні.

Для того,щоб дітки не ходили півкілометра пішки по харч, їжу їм привозять у термосах з іншого дошкільного закладу.

Шалено відбиваємося від графіку, адміністративну будівлю Новокалинівської ОТГ оглянути не встигнемо,тому прямуємо на останній об'єкт у нашому списку.

До першого вересня відкриємо

Досі триває будівництво майбутньої гордості усієї Новокалинівської об'єднаної громади – нового дошкільного закладу в м. Новий Калинів.

Приїжджаємо на місце та маємо час оглянути будівлю ззовні, оскільки чекаємо сторожа з ключем, який вже мчить до нас велосипеді.

А поки Богдан Юзвяк ділиться з нами планами на майбутнє.

Розповідає, що хоче побудувати житло для колишніх учасників АТО та бідкається, скільки коштують дитячі речі, які погодила санстанція.

Нам відчиняють двері. Ми заходимо у приміщення, яке ще не просохло від штукатурних робіт. В очі кидаються будматеріали, а в повітрі кружляє запах свіжого та незакінченого ремонту.

Будівля досить велика, у кожній кімнаті по кілька вікон. Усе дуже просторо та компактно, проте поки ще важко повірити в те, що згодом тут будуть навчатися та гратися діти.  

Для кожної групи відведена окрема ігрова кімната, туалет та ванна.

Частину будівлі окремо займатиме кухня.

"Збудувати дитячий садочок ми хотіли дуже давно. Просили допомоги у багатьох політиків, зокрема й у Юлії Тимошенко. Щоправда, ніхто так і не відгукнувся на наші численні прохання, але ми таки збудували його. Вже власними силами", – ділиться під час екскурсії приміщенням майбутнього освітнього закладу Ярослава Каркач.

Місткість даного дитячого садочка – 140 осіб.

Проте нам відкрили таємницю і сказали, що дошкільний заклад зможе прийняти більше діток, через зміну форми даху.

Раніше планувалось два поверхи і плоский дах. Згодом, погодили інший план будівництва і замінили його на стрімкий.

Відтак, у дитячого садка неофіційно з'явився ще один поверх,який згодом планують обладнати як приміщення для ще одної групи  або ж запровадити на останньому поверсі гуртки для обдарованих дітей.

"Якщо все піде за планом, то ми сподіваємося відкрити двері нашого освітнього закладу вже 1 вересня", – ділиться планами Богдан Юзвяк.

Ще щось?

Громада поділилась з нами своїми планами на 2016 рік.

Відтак, першочергово, хочуть завершити будівництво дошкільного навчального закладу в м. Новий Калинів.

Планується відкрити сучасну амбулаторію в с. Корналовичі та запросити туди на роботу кваліфікованих спеціалістів різних медичних галузей. Основні побажання – це невропатолог, а також хірург.

Окрім цього, провести реконструкцію вуличного освітлення в с. Корналовичі та с. Калинів за кошти обласного конкурсу мікропроектів.

Також за кошти обласного конкурсу мікропроектів буде розроблена проектно-кошторисна документація для реконструкції водозабору та каналізаційної насосної станції м. Новий Калинів.

У планах є будівництво дитячої школи мистецтв.

Автор: Христина Дмитрик

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.