Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

ЛКП "Центральне"

Четвер, 4 серпня 2016, 16:29

Найвідкритішим ЛКП визнано Міський центр інформаційних технологій

ЛКП "Центральне"

Більшість львівських комунальних підприємств приховують інформацію, яку доцільно оприлюднювати.

Про це йшлося сьогодні на презентації результатів дослідження публічності львівських комунальних підприємств проведеного у рамках проекту Івано-Франківського центру політичних студій та аналітики.

Так, жодне з підприємств не отримало максимального балу в рейтингу публічності, складеного активістами. Найвищі бали – у Міського центру інформаційних технологій, Адміністративного-технічного управління, ЛКП "Лев".

Найменше балів – "Центр земельного кадастру і землеустрою", "Зелений Львів", "Личаківський цвинтар", "Археологічно-архітектурна служба".

За словами координаторки проекту у Львові, Оксани Романишин, інформацію про підприємства шукали в Інтернеті та шляхом надсилання інформаційних запитів. 

Найлегше дізнатись штатні розписи й контакти комунальних підприємств, більшість яких є на сайті міської ради. Винятки – шляхоремонтні підприємства Залізничного чи Личаківського районів. Три ЛКП відмовились надавати інформацію про контракти з директорами, обґрунтувавши наявністю там особистої інформації.

Лише 7 із 21 комунального підприємства мають свій офіційний веб-сайт. Свої статути в інтернеті оприлюднили три ЛКП. Публічний конкурс на заміщення вакантних посад проводив лише "Львівський центральний парк культури і відпочинку ім. Б. Хмельницького". Решта ЛКП пояснили, що законом не передбачено публічного конкурсу в комунальних підприємствах, відтак його не проводили.

На сайті міської ради доступні фінансові декларації лише 5 керівників комунальних підприємств, ще 7 надали копію декларації керівника на запит на інформацію. При жодному із комунальних підприємств, що увійшли до вибіврки, не утворено наглядову раду. 

Деякі із львівських комунальних підприємства проігнорували запити на інформацію, зокрема це стосується запитів стосовно укладання договорів підрядів та субпідрядів, на яку не відповіли майже усі підприємства. 

За результатами дослідження громадські активісти та експерти підготували та надіслали міському голові і головам депутатських фракцій проект рішення міської ради "Порядок інформування про діяльність комунальних підприємств". Його мета визначити перелік інформації, яку на веб-сайті ради зобов’язані публікувати всі комунальні підприємства.

Більшість інформації, яка є недоступною стостується фінансової діяльності підприємств. 

Як повідомила депутат Львівської міської ради Юлія Гвоздович, ЛКП "Ратуша-сервіс", "Львівводоканал" відмовили їй у відповіді на депутатський запит про використання фінансів, відтак депутат планує оскаржувати такі дії. Вона додала, що раніше "Львівводоканал" раніше відмовився надати проектно-кошторисну документацію на каналізування двох вулиць.

Оксана Романишин розповіла про те, що активісти розробили положення про те, яка інформація мусить бути оприлюднена. Воно буде вручене міському голові на доопрацювання. Активістка зазначила:

«Тепер від волі міського голови Андрія Садового залежить чи будуть комунальні підприємства міста, які надають життєво важливі послуги громадянам, по-справжньому публічні. Ми пропонуємо, якщо є якісь зауваження, спільно з представниками всіх депутатських фракцій, доопрацювати Порядок, та внести на найближчу сесію міської ради».

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.