Мальва Вовк,  2 серпня 2012

Євген Вдовенко: Один день мандрівки замінить півжиття, проведеного вдома

Розмова з мандрівником та одним із засновників Академії Самостійних Мандрівників Євгеном Вдовенком.

З чого почати, якщо людина вирішила вперше подорожувати самостійно?

Є два шляхи. Один – мій, умовно кажучи. Це – вивчення відповідної інформації про те, як навчитися мандрувати. Але 10 років тому, коли я починав свої мандрівки, таких знань було набагато менше, і форумів було менше, ніж зараз. Тому на початках це було складно.

Та було дуже багато негативних моментів, які мені не подобалися у відпочинку з турфірмами, тому я почав вивчати інформацію про країни, їздити, набиратися досвіду. Найперше, що потрібно для мандрівок – це ваше бажання.

Є і другий шлях. Ми створили Академію Самостійних Мандрівників, завдяки якій люди можуть, не повторюючи наших помилок, з кимось із наших експертів відвідати певну країну, і той шлях, який ми колись проходили, пройти в два-три рази коротше.

У нас після другої поїздки людина буде обізнана з більшістю того, як себе поводити і що повинна робити в самостійних поїздках і починає усвідомлювати в чому перевага самостійних подорожей над мандрівками з турфірмами. Це такий сильний наркотик – я знаю багато людей, які пішли від турфірм до самостійних мандрівок, але не знаю жодної, яка б повернулася назад до туристичної фірми.

Чого вчить Академія Самостійних Мандрівників? І чи є аналоги закордоном?

Ідея створити Академію прийшла тоді, коли я зрозумів, що любити треба те, що робиш і робити треба те, що любиш. Закордоном багато людей подорожують без туристичних фірм, на відміну від нас. Хоча і в Україні є прошарок людей, які мандрують самостійно, але більшість з них не можуть цьому навчити інших. Аналогів такої Академії я не знав і нікого не копіював.

Я захотів об'єднати людей зі спільними інтересами, які дивляться на світ в одному з тобою напрямку. В Академії це роблять наші експерти, які вже мають досвід самостійних мандрівок і можуть на практиці допомогти початківцям.

Чим мандрівки з Академією відрізняються від подорожей з туристичними фірмами?

Головна відміна в тому, що ми даємо свободу вибору. Наприклад, коли ви приїхали з Академією в певну країну і змінились обставини, то можна поміняти місто або навіть країну, тобто змінити маршрут. З турфірмою ви такого не зробите, бо для вас уже заброньований номер в готелі і ви є його заручником.

Які тури зараз пропонує Ваша Академія?

Зараз нам дуже не подобається ситуація в Сирії, тому туди ми не пропонуємо тури. Можемо поїхати на Близький Схід, в тому числі Йорданія. Також Південно-Східна Азія, Південна Америка. Є ідеї щодо Бразилії, Аргентини. Якщо збирається група цікавих людей, однодумців, то ми можемо створити новий маршрут для них.

З нового року в яких країнах Ви вже встигли побувати?

Я був в Таїланді, Камбоджі, Лаосі, Бірмі, Чехії. Планую цього року ще відвідати Йорданію, Сирію та Південну Америку, але вже так глибше, двома групами. Зараз головним завданням Академії не є збільшення кількості поїздок, а накопичення великої кількості інформації про ту чи іншу країну. Ми не возимо людей в країни, де раніше експерти Академії не були, тому стараємося збирати якнайбільше знань про місця, куди плануємо поїхати.

Скільки коштують мандрівки з Академією?

Скажу для прикладу: люди за два тижні в Камбоджі і Таїланді, плюс ще поїхали в Бангкок та в одну провінцію, відвідали екскурсії, поїздили на слонах, сфотографувались з живими тиграми, витратили півтори тисячі доларів на одну особу.

Половину з цих грошей вони віддали за переліт. Якщо мова йде про Йорданію, то вистарчило б і тисячі доларів. Що ж стосується Південної Америки – то це до трьох з половиною тисяч доларів в зв'язку з перельотами до Америки і внутрішніми перельотами.

Чи підтримуєте Ви екстремальні подорожі? Наприклад, в Сирію, де зараз неспокійно.

Ми підтримуємо здоровий екстрім. Наприклад, мені сподобався рафтинг в Еквадорі. А спостерігати за війною, де наперед відомо, що емоції будуть негативними, загинуть люди – ми проти цього. Це не наша мета.

З якої країни Ви б радили подорожувати початківцю?

Європа нам не цікава, бо вона дуже близько. Я б радив починати з Південно-Східної Азії, тобто Таїланду, Лаосу, Камбоджі, але такого Таїланду не «заїждженого» туристами, а саме справжнього, природного. Там є хороше поєднання дешевизни, позитивно налаштованого населення і краєвидів, пам'яток архітектури, на які варто подивитися, і які просто неможливо забути.

Скільки країн Ви вже відвідали? Яка Вам найбільше сподобалася?

Мабуть, 30. Мені дуже подобається Південно-Східна Азія, особливо Лаос з його природою та людьми. Люди надзвичайні: спокійні, радісні і нікуди не поспішають. Коли бачиш їх, то складається враження, що потрапляєш в інший світ. Також дуже сподобалася Сирія, її міста та пам'ятники архітектури. А ще сподобалась одна з останніх мандрівок – в Південну Америку: Карибське море, Колумбія, Перу.

Чи є країна, в якій Ви б хотіли залишитись?

Хтось розумний сказав, що «Щастя – це не кінцева точка, це сама мандрівка». Мабуть, так і є для мене. Мене вже більше цікавлять не ті країни, де я побував, а ті, в яких ще не був.

Де найкраще харчуватись?

Часто в Інтернеті можна прочитати, що більше отруєнь є якраз в готелях, а не в місцевих закладах харчування. Я стараюсь завжди їсти там, де місцеві мешканці їдять і те, що вони. В більшості закладів харчування є великий вибір меню, де можна знайти страви схожі до тих, що готують у нас. Але радив би мати при собі певний набір таблеток, на всякий випадок.

Як долати мовне питання?

Якщо ви їдете з Академією, то проблеми з мовою не виникає, бо ми завжди вам допоможемо. Мову жестів також ніхто не заборонив. Та й кожна мандрівка спонукатиме вас вивчати іноземні мови.

Неприємні ситуації під час подорожей були у Вас? Курйози?

Неприємних ситуацій мало. Зі мною, якщо не брати до уваги дрібного бажання турфірми заробити на мені більше, або таксистів, які взяли задорого, то ніяких неприємностей за 10 років не сталося. Людей, які мандрують з нами, ми завжди застерігаємо, що основну суму грошей, яку вони мають з собою, потрібно глибоко сховати, а зверху залишити суму, яка потрібна буде зараз, хоча крадіжок під час наших мандрівок не було.

А якщо говорити про курйози, то пам'ятаю, коли повертався з Південної Америки, де не було проблем ані з квитками, ані з літаками, вже у Москві я підійшов в касу купити квиток. Мені повідомили, що є поїзд Москва-Варна і є квитки вартістю три тисячі рублів.

Я вирішив, що домовлюсь з провідником, щоб було дешевше, але той захотів за квиток 5 тисяч рублів. Я спочатку подумав, що він помилився або жартує, але провідник пояснив, що мусить якусь квитанцію на штраф виписати про те, що я не встиг купити квиток в касі. Такого я ще не зустрічав.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.