Зміст статті

21 листопада 2016Петро Яцишин

Львівська облрада у Фейсбуці

Ознаки та сліди присутності депутатів Львівської обласної ради у Фейсбуці.

Цифрові технології здійснили революцію у масовій комунікації, поклавши край монополії ЗМІ на формування порядку денного тем, які обговорює суспільство.

Політики та представники бізнесу отримали можливість, використовуючи ті ж інструменти, що і професіональні журналісти, напряму спілкуватись із аудиторією без посередництва останніх, а соціальні мережі надали всім без винятку зручний безкоштовний майданчик для побудови масової комунікації.

Останні президентські вибори в США, натомість, стали першими в історії, в яких перемогу отримав кандидат (Дональд Трамп), який зробив ставку на інтернет-комунікацію і аудиторію соціальних мереж, а не на традиційні ЗМІ.  

Відтак Варіанти вирішили на прикладі депутатів Львівської облради з'ясувати, наскільки ефективно львівські політики використовують новітні технології у спілкуванні з виборцями, тим більше, що в повітрі постійно витає тема дострокових виборів на всіх рівнях.

Базовою для аналізу стала соціальна мережа Facebook, яка за даними соцопитувань і досліджень, є найбільш популярною серед українських політиків і жителів Львівщини.

Втім, ми також не лінувались заглядати та моніторити інші соціальні мережі, звертали увагу на наявність персональних сайтів у депутатів, які, попри не вельми велику популярність, відіграють технологічно важливу роль.

35% депутатів Львівської облради взагалі не присутні в соцмережах

Нагадаємо, у Львівській обласній раді загалом є 84 депутати, 29 із них нам так й не вдалося знайти на Facebook, а це майже 35% від усього складу.

Ми намагалися віднайти їх, вводячи імена і латиницею, і кирилицею, шукаючи їх у друзях однопартійців, а також інших депутатів Львівської облради, проте безрезультатно.

Найбільше депутатів, які ще не освоїли Facebook, ми зафіксували з фракції БПП "Солідарність".

Таких ми нарахували дев'ятеро, зокрема екс-міліціонер Михайло Дзюдзь, головний лісівник Львівщини Анатолій Дейнека, протеже Дубневичів Володимир Саган, освітянка Мирослава Лісна, хірург Володимир Кирилич та фермер Володимир Кужидло.

Серед депутатів фракції "Громадянська позиція" у соцмережі власні профілі ще не завели п’ятеро депутатів: лікарі Сергій Касян та Ярослав Овсянецький, приватний підприємець Петро Кошик, держслужбовець Леонід Охріменко та паперовий магнат Михайло Титикало.

Навіть серед адептів ІТ-індустрії на Львівщині – фракції "Самопоміч" – двоє депутатів все ще не дружать із віртуальною реальністю: в.о. директора "Залізничтеплоенерго" Степан Пакіж та директор ботанічного саду ЛНУ ім. І. Франка Андрій Прокопів.

З "Народного руху України", Радикальної партії Олега Ляшка і "Батьківщини" ми не знайшли на Facebook дев'ятьох депутатів – по три з кожної фракції. Це, зокрема, лікарі Ігор Ковальчук, Олег Андрусишин та Олександр Чебаненко, підприємці Євген Буба й Ігор Грабінський.

Немає на Facebook ще по одному депутату зі "Свободи" та УКРОПу – електромеханіка Андрія Чада і підприємця Зеновія Шептицького.

Депутатський профіль

Більшість депутатів користуються Facebook'ом переважно 5-6 років.

Найбільшим завсідником цієї соцмережі виявився свободівець Андрій Тягнибок, який присутній у Facebook ще з 2008 року.

Однак за весь цей час депутат навіть не заповнив свій профіль інформацією, жодних даних про його діяльність немає.

Мабуть, Тягнибок вважав, що іншим користувачам можна дізнатися лише його дату народження, рідну Alma mater та хто є його дружиною.

Андрій Тягнибок

Шестеро депутатів Львівщини опанували Facebook зовсім нещодавно: Володимир Вантух, Ігор Комарницький та Леонід Цибуля ("Батьківщина"), Ольга Грицик ("Народний рух України"), Роман Демчина і Михайло Задорожний (БПП "Солідарність") – всі вони прийшли у соцмережу лише цьогоріч.

Оскільки депутат Львівської облради – особа публічна, то пасувало би, щоб на його сторінці у Facebook була розміщена інформація про його депутатську діяльність.

Однак серед 55 депутатів, які зареєстровані у соцмережі, лише 14 вказали, що вони є депутатами облради.

Серед них Тетяна Бей ("Громадянська позиція"), Андрій Білоус ("Народний контроль"), Олег Домчак (БПП "Солідарність"), Петро Жукровський (УКРОП), Михайло Нискогуз ("Свобода"), Іван Собко ("Самопоміч").

18 депутатів, а це майже 33%, приховали будь-яку свою зайнятість.

Зокрема, заступник голови Львівської облради Володимир Гірняк, свободівець Андрій Тягнибок, Юрій Гудима, Ігор Комарницький ("Батьківщина"), Роман Кізима ("Самопоміч"), Галина Сич (УКРОП) тощо.

І лише Володимир Вантух зазначив, що він є головою комісії з питань освіти і науки.

Здебільшого профілі депутатів облради все ж таки містять деяку інформацію про них: вік, сімейний стан, місце проживання, де він працює або працював раніше, а також його вподобання.

Проте ми натрапили і на такі профілі, які практично не містять жодної інформації про свого власника, – Мирослава Бабінська ("Свобода"), Ольга Грицик, Петро Марунчак ("Народний рух України"), Михайло Задорожний (БПП "Солідарність"), Валентина Олексишин ("Батьківщина"), Оксана Сафінська ("Самопоміч"), Катерина Кеньо (БПП "Солідарність"), яка, до речі, вказала, що їй 17 років.

Валентина Олексишин

Дев'ятеро з депутатів подали додаткову інформацію про себе.

Наприклад, свободівець Олексій Балицький розмістив у своєму профілі цитати: "Іди своєю дорогою, і нехай люди говорять що завгодно", – Данте. А також "Вільний той, хто може не брехати", – А. Камю.

Андрій Білоус та Олег Домчак у профілях розповіли не лише про те, що одружені, але й вказали кількість дітей (троє та четверо відповідно), ніби натякаючи, що вони – батьки-герої.

Депутатка від "Громадянської позиції" Уляна Дорош прикрасила свій профіль ось таким віршиком:

Женщина должна быть загадкой:
Маленькой, миленькой, сладкой.
Кокетничать, строить глазки,
Верить во всякие сказки.

Іван Собко зі "Самопомочі", обрав цитату, яка додатково наголошує на його партійній вірності: "Не повчай! Краще візьми і зроби".

Уляна Дорош

Хтозна, можливо, ця фраза і справді збігається з життєвими поглядами депутата, проте вона чомусь зовсім не підсилює позитивне враження про нього в очах пересічного користувача соцмережі.

Також 41 з 55 обласних депутатів мають звичку прив'язувати до дописів своє місце розташування. Завдяки цьому і Google Maps нам вдалось виявити, що понад десяток із них хоча б раз відмітились у 5-зірковому готелі Mirotel Resort & Spa у Трускавці.

Зазначимо, вартість стандартного двомісного номера у низький сезон тут становить понад 2 500 гривень, номер люкс – вдвічі дорожчий, а президентський люкс – 16520 гривень.

Топ-10 капіталістів соцмереж

Варіанти сформували перший рейтинг активних у Facebook депутатів Львівської облради.  

Насправді ми подаємо два рейтинги. Перший формували, враховуючи кількість друзів на сторінках депутатів.

Але він нас не задовольнив і ми спробуємо далі пояснити чому. Другий рейтинг ми вирішили створити за критерієм активності депутата в соцмережі, тобто кількості дописів, які він пише особисто, а не поширює від когось.

Топ-10 найпопулярніших депутатів Львівської облради у Facebook (за кількістю друзів станом на початок листопада):

Перше місце розділили радикал, голова комісії з питань культури та ЗМІ Юрій Візняк та голова облради Олександр Ганущин (БПП "Солідарність"). У Facebook вони мають 5000 друзів, що перевищує встановлений ліміт.  

Юрій Візняк практично не робить власних дописів, його стрічка – це суцільні репости зі сторінок партії, тематичних спільнот, розважального характеру записи та дописи, на яких хтось позначив депутата.

Постів на сторінці Візняка багато, він оновлює стрічку практично щодня репостами, а от власних думок, позицій чи дій немає.

Юрій Візняк

Facebook-сторінка Олександра Ганущина також оновлюється регулярно. Проте погортавши її, відразу зауважуєш, що її веде прес-служба депутата, а не він сам.

Власних дописів голови облради не надто багато, основа його стрічки – відмітки у чужих дописах, а також прес-анонси й новини за його участі.

Дипломатичний стиль при веденні сторінки є правильний під кутом зору інформативності, однак навряд чи стимулює активний зворотний зв'язок із читацькою аудиторією.

Окрім Facebook, Олександр Ганущин (чи його прес-секретар) встигає дописувати блоги на сайті "Лівий берег".

Олександр Ганущин

Друге місце посіла перша заступниця голови Львівської облради, журналістка Парасковія Дворянин зі 4 998 друзями у Facebook, для якої соцмережі є професійним комунікаційним інструментом.

Дворянин (Самопоміч) також має власну сторінку у Вконтакте і 500 друзів, проте вона не веде її повноцінно ще з минулого року.

Парасковія Дворянин

На третій позиції депутатського ТОПу знаходиться заступник голови Львівської облради Володимир Гірняк. У нього у Facebook є 4 976 друзів.

У пошуковиках ми також знайшли сліди персонального сайту Гірняка girnjak.lviv.ua, який наразі заблокований. Ще раніше ми фіксували платні рекламні кампанії дописів Гірняка у Facebook.

Отож серед лідерів Гірняк наразі єдиний, який вкладає гроші в просування своєї сторінки у цій соцмережі.

Володимир Гірняк

Четверте місце – у свободівця Олега Панькевича зі 4 966 друзями на Facebook. Така кількість друзів в даному випадку має логічне пояснення, адже Панькевич протягом 2012-2014 рр. був народним депутатом України.

Персональний сайт pankevych.info не оновлюється з кінця 2014 року.

Олег Панькевич

Однопартієць Панькевича Руслан Кошулинський посідає п'яте місце. Екс-віце-спікер парламенту назбирав 4 824 друга на Facebook. Персональний сайт Кошулинського koshulynskyy.info не оновлюється зі серпня.

Руслан Кошулинський

На шостому місці рейтингу опинився голова комісії з питань депутатської діяльності, етики та антикорупційної політики, член фракції "Самопомочі" Роман Кізима. До нього на Facebook долучилось 3 796 друзів.

Роман Кізима

Сьоме місце – депутатка від "Самопомочі", член виконкому Львівської міськради Галина Бордун, на Facebook’у якої ми побачили 2 791 друга.

Бордун задіяна у багатьох проектах "Самопомочі" як тренер, дає численні майстер-класи із досягнення успіху.

Галина Бордун

Восьме місце – свободівець Андрій Тягнибок, у якого трохи більше, ніж 2 700 друзів у Facebook. Нагадаємо, він також був нардепом у 2012-2014 роках.

Андрій Тягнибок

Дев'яте місце посідає 24-річний депутат від "Самопомочі" Юрій Огоновський. На його сторінці у Facebook є 2 434 друга.

Попри те, що він є керівником Всеукраїнської громадської організації "Самопоміч" та одним із засновників львівського "Ярмарку спорту", Огоновський добре відомий у спортивних колах, оскільки став бронзовим призером чемпіонату України зі стронгмену.

В Огоновського також є активна сторінка Вконтакте, де трохи більше, ніж 2500 друзів.

Юрій Огоновський (фото: Фб Ю. Огоновського)

Десятку закриває УКРОПівець Петро Жукровський, у якого є 2 353 друга у Facebook. Жукровський працює менеджером у приватній компанії, але також його знають як волонтера АТО.  

Депутат має також сторінки в Однокласниках (209 друзів) та Вконтакте (747 друзів). Проте якщо у першій Жукровський не з'являвся з кінця 2014 року, то Вконтакте з березня цього року він декілька разів видаляв свою сторінку, але потім її знову відновлював.

Петро Жукровський (фото: Фб П. Жукровського)

Рейтинг за кількістю друзів у сомережах, як ми вважаємо, є своєрідним тестом на те, наскільки добре відомо виборцям прізвище депутата (тест на впізнаваність).

Не випадково в цьому рейтингу переважно ті політики, які мають великий стаж роботи в структурах виконавчої влади і місцевого самоврядування на Львівщині, так би мовити ветерани львівської політики, а також ті, хто має досвід політичної діяльності на загальнонаціональному рівні.

З молодих політиків в Топ потрапили лише ті, хто приділяє своїй розкрутці в соцмережах підвищену увагу і вкладає в це не лише працю, власний час, але й певні гроші. 

Топ-6 активістів соцмереж

Рейтинг активності депутатів в соцмережі віддзеркалює, передусім, їхню активність і діяльність в реальному житті. Депутату є що особисто сказати і розповісти людям, якщо він щось конкретно зробив і зафіксував це.

Формуючи цей рейтинг ми враховували як кількісну, так і якісну сторону дописів депутатів. Тобто звертали увагу, перш за все, на пости, які мають безпосередній стосунок до депутатської роботи і відображають зроблене депутатом.

Також ми брали до уваги реакцію читачів різних способів (лайки, коментарі, смайли). Адже, нагадаємо, соціальні мережі, – це двостороння комунікація, отож наявність зворотньої реакції має важливе значення.

Топ-6 депутатів Львівської обласної ради, які ведучи свої сторінки у Facebook, активно і регулярно роблять власні дописи, а не просто поширюють чужі, очолює Іван Собко зі "Самопомочі".

Іван Собко

За півтора місяці депутат зробив близько 30 власних дописів, серед них – 21 пост, який безпосередньо стосувався його депутатської діяльності.

Загалом дописи Івана Собка на його Facebook стосуються переважно теми конкурсів для громад в облраді. Також ми знайшли Івана Собка у Вконтакте, проте він не веде там своєї сторінки з 2014 року.

Друге місце за активністю у Facebook посіла Тетяна Бей із "Громадянської позиції". Загалом з початку жовтня до першої декади листопада депутатка зробила більше 20 власних дописів, у 18 із них вона розповідала друзям у соцмережі про свої депутатські будні, а також про те, що вдалося за цей період зробити.

Тетяна Бей

Тетяна Бей, як ми зауважили, на своїй Facebook-сторінці звертається безпосередньо до своїх виборців, реагує на їхні коментарі, а також досить детально розповідає про свою депутатську діяльність.

Активно використовує мобільне відео і селфі, які пожвавлюють спілкування з читачами. Тетяна Бей має власний сайт bey.in.ua, на якому в структурованому вигляді подана інформація про її депутатську діяльність.

Сайт в місяць відвідує понад 1000 користуачів. І за цим показником Бей нема рівних в облраді.

Третю сходинку завзятих фейсбукерів розділили Параска Дворянин зі "Самопомочі", Петро Жукровський із УКРОПу та Михайло Задорожний із БПП.

Параска Дворянин (друге місце за кількістю друзів у Facebook) загалом трохи більше, ніж за місяць зробила 40 власних постів, у 14 з яких можна дізнатися про її діяльність в облраді. Вона завзято поширює дописи своїх колег по партії і, як бачимо, не менш активно робить власні.

Невід'ємною частиною стрічки у соцмережі Параски Дворянин є також і чимала кількість дописів, на яких її позначають. Дворянин регулярно розповідає про всі події, в яких бере участь як депутат, а також не обходить конфліктні ситуації в облраді.

Петро Жукровський (десяте місце топу за кількістю друзів у Facebook) загалом за згаданий період часу зробив близько 15 власних дописів, 14 із яких висвітлюють його депутатську діяльність та ініціативи.

Народний обранець Львівщини пише сам значно активніше, ніж його друзі, а також практично не поширює розважального контенту. Однак дописи його розповідають переважно про офіційний бік депутатської діяльності: привітав тих, був там, подарував те.

Михайло Задорожний показав, мабуть, найкращий результат за кількістю власних дописів – трохи більше, ніж за місяць він зробив їх аж 50. Депутат опанував Facebook лише цього року, але впевнено випередив своїх колег із облради за рівнем активності у цій соцмережі.

Михайло Задорожний

Із 50 власних дописів Задорожний у 14 ділився деталями своєї депутатської діяльності. Зазвичай депутат поширює напряму новини різної тематики з різних сайтів, додаючи до них власний коментар.

Та якщо пробитися через численні привітання  друзів Задорожнього з 50-річним ювілеєм, то стає відомо, що сам депутат сьогодні переймається проблемами свого виборчого округу, а саме процесом децентралізації на Стрийщині, ремонтом доріг тарозподілом грошей.

На четвертому місці найактивніших депутатів обради у Facebook – Галина Бордун зі "Самопомочі" (сьоме місце рейтингу за кількістю друзів у соцмережі).

За жовтень – першу декаду листопада вона зробила близько 20 власних дописів у Facebook, і рівно з 10 із них ми могли довідатись про її політичну діяльність. Левову частину стрічки Галини Бордун займають дописи і фотозвіти із майстер-класів, які вона нерідко дає як експерт із досягнення успіху.

Втім, депутатка також ділилась думками про агломерацію Львова та об’єднання територіальних громад області.

П'ятим у топі активістів-депутатів обласної ради став тимошенківець Степан Рак. Тільки за першу декаду листопада ми нарахували 38 його власних дописів.

Якщо більшість політиків облради у Facebook обмежуються в кращому випадку суцільними репостами, в гіршому – дописами, на яких їх хтось позначає, то зі стрічкою Рака все абсолютно навпаки.

Степан Рак (фото: Фб С. Рака)

Зважаючи на велику кількість власних дописів, Степан Рак не надто активно розповідає у соцмережі про свою депутатську діяльність. Таких постів на його сторінці ми нарахували лише 9.

Останнє, шосте місце посів депутат "Народного контролю" Андрій Дума – серед 20 власних дописів ми нарахували лише 7 постів, через які можна ознайомитися з його депутатською діяльністю.

Андрій Дума (фото: Фб А. Думи)

Сторінка Думи переважно заповнена оригінальними постами, а не репостами чи дописами із його позначкою. Всі вони переважно присвячені транспортній проблематиці у Львові та області і є реакцією депутата на проблеми, що існують в цій галузі.

Далі буде...

Автор: Петро Яцишин

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.