Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Василь Курій

Вівторок, 6 грудня 2016, 18:28

Галсільліс проводить рубки за відсутності обов’язкових лісовпорядних документів

Василь Курій

Старосамбірське дочірнє лісогосподарське підприємство "Галсільліс" проводить рубки за відсутності обов'язкових лісовпорядних документів.

Це, як сьогодні повідомив депутат Старосамбірської райради, активіст ГО "Незалежні" Василь Курій, зафіксовали акти перевірки Держекоінспекції та кримінальні провадження.

"Екологічна інспекція виявила, що "Галсільсіс" працює без Проекту організації та розвитку лісового господарства. Згідно частини 4 статті 48 Лісового кодексу такий документ є обов'язковими. Тобто лісовпорядні документі відсутні, а квитки на рубку лісу видаються", – сказав Курій.

Перевірка проходила у жовтні на вимогу активістів.

Василь Курій наголосив на тому, що узгодження планів рубок відбувається формально, реально ж громадськість позбавлена можливості впливати на дії лісгоспів в районах.

"Лісгоспи в сільські ради надсилаються листи. Секретарка його підписує. А потім кажуть: ми вас повідомили. Така схема", – сказав він.

Громадський активіст розповів, що відбуваються масові зловживання з боку приватних підприємств під час вирубки лісів, а рукою лісу займаються так звані "чорні бригади".

"Ліси розробляють не ті, хто отримують дозволи. Лісові квітки передають своїм "товарищам", які винаймають безробітних вчителів, лікарів, і вони це роблять – це так звані "чорні бригади", а не ті підприємці, які отримали дозволи і мали би там працювати. У лісах реально шалений хаос . Я не знаю, що сказати людям, коли в селі відбувається одночасно шість рубок з грубими порушеннями", – розповідає депутат .

Правоохоронці, натомість, неналежно реагують на факти зловживань і порушення під час заготівель в лісах.

"Я звертався до правоохоронців, бригада виїжджає, фіксує працівників, які зовсім там не мають бути. Цих людей доставляємо в міліцію, через дві годин вони знову в лісі. Знову приїжджаємо в міліцію, підприємець сміється: "Це не я розробляю, це якийсь Пєтя, який мені передав квиток", – описує ситуацію Курій.

Перевірки держеконеспекції також виявили варварське відношення працівників "Галсільлісу" до відновлення лісу.

"Інспектори переглянули одну ділянку і виявили, зачистка після завершення рубки повністю відбувалась гусеничним транспортом. Вони позгортали все бульдозерами, зриваючи при цьому 10-15 см родючого шару. Це все зафіксовано кримінальними впровадженнями", – розповів Курій.

У Старосамбірському районі порушено 57 кримінальних впроваджень щодо зловживань в лісному господарстві. 

Сьогодні у Львові відбувся круглий стіл "Боротьба з варварськими вирубками лісів на Львівщині: результати і наслідки очима громадськості" за участі представників руху "Стоп, Лісоцид!", ппредставників Громадської ради при Львівській ОДА, громадських активістів, незалежних екологів а також представників Управління лісового господарства у Львівській області, лісничих держлісгоспів, представника Галсіллісу та ін.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.