Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Біоргорща

Wikimapia

Четвер, 22 грудня 2016, 12:36

На території торфовища у Білогорщі можуть створити ландшафтний заказник

Біоргорща

Мешканці Львівщини просять у влади створити ландшафтний заказник загальнодержавного значення «Торфовище Білогорща».

Про це йдеться у клопотанні мешканців Білогорщі, Рясного, Левандівки до міністра екології та природних ресурсів України Остапа Семерака.

Зокрема, для збереження унікальних торфово-болотних комплексів з високим біотичним різноманіттям (42 раритетних видів рослин та 25 раритетних видів тварин) запропоновано створити ландшафтний заказник загальнодержавного значення «Торфовище Білогорща».

Площа заказника має складати 119,6 га, з якої 50,9 га – займають торфово-болотні комплекси, а 68,7 га – комплекси лісів. «Торфовище Білогорща» включатиме землі трьох територіальних громад: Рясна-Руської сільської ради – 19,6 га, Зимноводнівської сільської ради – 38, 4 га, Львівської міської ради – 61,6 га.

«Із врахуванням сучасної екологічної ситуації та для усунення потенційних загроз на природні комплекси ландшафтного заказника «Торфовище Білогорща» пропоновано для нього створити охоронну зону в межах трьох територіальних громад: Рясна-Руської сільської ради – 62,7 га, Зимноводнівської сільської ради – 315,2 га, Львівської міської ради – 570,8 га. Загальна площа пропонованої охоронної зони займатиме 948,7 га, у складі якої: ліси Яворівського «Галсільлісу» − 74,1 га, ліси Лісопарку «Білогорща» − 95, 6 га; луки – 236,9 га, житлова забудова – 16,8 га; землі залізниці – 41,2 га; промислова зона «Сигнівка» − 42,4 га, промислова зона «Ряснянська» − 20,2 га; лучно-чагарникові комплекси та городи на колишніх торфорозробках – 316,8 га», − йдеться у клопотанні.

Відтак, мешканці Білогорщі, Рясного, Левандівки просять терміново розглянути це клопотання, адже нові промислові підприємства, які освоюють територію промзони «Рясне» можуть бути екологічно небезпечними. Одними з таких підприємств є асфальтові заводи, які проектуються на території заводу «Хімсільмаш» ЛКП «Шляхово-ремонтне підпримство Залізничного району» і ТзОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл».

За їхніми словами, зона негативного впливу цих заводів захопить частину Білогорської долини, що проектанти заводів не приховують.

До існуючих загроз відносяться: порушення гідрологічного режиму торфово-болотних комплексів; зменшення площі незайманих промисловими підприємствами ділянок; забруднення відходами колишніх промислових підприємств та побутовими стоками новобудов села Білогорщі; засмічення несанкціонованими сміттєзвалищами; пожежі на торфовищах; забруднення поверхневих та підземних вод внаслідок аварій на каналізаційних колекторах.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.