Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

апостол

Четвер, 5 січня 2017, 14:36

З Галереї мистецтв у Львові зникли 95 стародруків і два рукописи

апостол

З Музею мистецтва давньої української книги, що є відділом Львівської національної галереї мистецтв, зникли 95 стародруків і два манускрипти (рукописи).

Про це сьогодні повідомив генеральний директор Галереї Тарас Возняк.

Зникнення стародруків і рукописів було зафіксовано 3 січня протоколом комісії, створеної ним з метою інвентаризації фондів.

Керівництво Галереї звернулось до правоохоронних органів з проханням розслідувати факт зникнення стародруків.

Зниклі стародруки – це кириличні видання 16-18 ст. 

Доцент УКУ, експерт Віра Фрис, яка входила до складу комісії, повідомила, що серед зниклих книг рідкісні кириличні стародруки, які цінуються колекціонерами: «Це є і книги Апостол видавництва Соболя, Євангелія львівські 17 і 18 ст. , видання друкарні Сльозки. Точно знаю, що були два "Апостоли" Івана Федоровича (Федорова), при звірці я побачила лише один», – розповіла вона на брифінгу.

Головний зберігач фондів Львівської національної галереї мистецтв Ігор Хомин розповів, що відділ кириличних стародруків Музею нараховував понад 500 одиниць зберігання. Остання звірка фондів відбувалась понад 8 років.

Тарас Возняк наголосив, що музей знаходиться у непристосованому для зберігання стародруків і рукописів приміщенні на вулиці Коперніка, 15, отож він, як генеральний директор, вже звернувся до керівництва обласної ради з проханням знайти нове приміщення для цього музею.

Представники керівництва музею відмовились озвучити деталі щодо того, як могли зникнути стародруки. Вони лише продемонстрували інвентарні книги Музею, які є не у відповідному стані (без печаток, розірвані) і зберігались у невідповідному місці, а також висловили припущення, що маніпуляції здійснювались з цими книгами.  

Натомість колишній гендиректор Галереї Лариса Возницька, яка була присутня на брифінгу, заявила, що готова надати всю необхідну інформацію слідству, а також наголосила на тому, що влітку цього року, ще коли вона очолювала Галерею, працювала аналогічна комісія по перевірці фондів, яка засвідчила наявність всіх експонатів у фондах Музею мистецтва давньої української книги.

Завідуюча відділом «Музей мистецтва давньої української книги» Лариса Спаська повідомила, що два рукописи, які зараз вважаються зниклими, приблизно рік тому виставлялись на одній із виставок в музеї як експонати. Щодо інвентаризаційних книг, то вона зазначила, що вони більше як рік, всі були оцифровані.

Звірка фондів Галереї триває. Тарас Возняк запевнив, що про її результати обов’язково будуть повідомлені журналісти.

Натомість Ігор Хомин повідомив, що йому до 3 січня було відомо про факт зникнення з Галереї лише одної картини. Йдеться про  картину Фіногенова К. «Сіра ялинка», яка в 2004 році була передана Міністерству закордонних справ на тимчасове зберігання для оформлення кабінетів. В судовому порядку музею повернули оціночну вартість цієї картини. Ще одна картина з фондів Галереї не була повернена з Росії.

Нагадаємо, в 2010 році був встановлений факт крадіжки 40 стародруків з фондів Національного музею ім.Шептицького у Львові. В 2011 році в цьому ж музеї встановили факт зникнення колекції гуцульських кахлів 19 ст. 

Цього року в державний реєстр було внесено дві справи за фактом крадіжок предметів у львівських музеях

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.