Прес-реліз,  10 січня 2017

Екстренна Бандра та катастрофа медицини

Привид катастрофи у Львівському обласному Центрі екстреної медицини і медицини катастроф.

Начальник управління майном спільної власності Львівської обласної ради Микола Бандра, не дочекавшись конкурсу на посаду керівника Львівського обласного Центру екстреної медицини і медицини катастроф, призначив Володимира Похмурського в.о. генерального директора Центру.

Володимир Похмурський заради цієї посади звільнився з аналогічної посади головного лікаря Івано-Франківського обласного центру екстреної медичної допомоги, де був фігурантом декількох скандалів, і навіть кримінальної справи через зловживання у фінансовій сфері (ось декілька матеріалів франківської преси: тут, тут, тут, тут і тут).

Перед тим в.о. директора департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА Ірини Микичак без відповідного рішення Львівської обласної ради затвердила штатний розпис реорганізованого підприємства, вивівши зі штатного розпису посаду директора і ввівши посаду генерального директора Центру.

Цьому передувала її інтенсивна переписка з чинним директором Центру Юрієм Пацюрком. Останній відмовлявся подавати на затвердження штатний розпис реорганізованого підприємства через те, що до цього часу підприємства, які мали бути приєднані до Центру, а саме Дрогобицька та Львівська станції швидкої допомоги, не завершили процес ліквідації і продовжують роботу як окремі юридичні особи.

Ліквідаційних актів ніхто не бачив і Львівська облрада їх не затверджувала.



Наступного ж дня, після затвердження штатного розпису реорганізованого підприємства, чинного директора КЗ ЛОР ЛОЦ ЕМДМК Юрія Пацюрка "відомство Бандри" повідомило про зміну істотних умов праці та наступне вивільнення. Йому запропонували перевестися на посаду головного лікаря обласної станції екстреної медичної допомоги.  

Згідно з законодавством, Пацюрко має два місяці, щоби прийняти рішення щодо згоди на зміну умов праці. Однак, "засновники" підприємства чекати так довго не стали і вже через два дні делегація на чолі з Миколою Бандрою та Іриною Микичак представили колективу в.о. гендиректора установи Володимира Похмурського.

Того ж дня до Єдиного державного реєстру юридичних осіб внесли зміну відомостей про осіб, уповноважених представляти Центр без доручення, а саме керівником установи внесено Похмурського Володимира Васильовича.  

Юрій Пацюрко продовжує працювати на посаді директора підприємства, але без права підпису.

Призначення Похмурського виконувати обов'язки керівника одного з найбільших комунальних закладів області, є, фактично, ляпасом всьому депутатському корпусу Львівської обласної ради.  

Адже депутати мали б дати дозвіл на введення посади генерального директора у штат уже об'єднаної системи екстреної медичної допомоги Львівської області шляхом винесення цього питання на сесію обласної ради та приймати рішення про усунення призначеного раніше керівника, а нового призначати тільки на підставі конкурсу.

Відтак, сьогодні залишається відкритим питання щодо справедливості та законності конкурсних процедур на посаду гендиректора обласного Центру екстреної меддопомоги. Адже ставши в.о. гендиректора Похмурський матиме значні переваги перед іншими конкурсантами, які фактично будуть технічним кандидатами для забезпечення легітимності процедури.

Окрім цього, призначивши Похмурського виконувачем обов'язків керівника, влада вже засвідчила свою симпатію до його персони, а те що все вже вирішено ще раз підтверджує той факт, що Володимир Васильович так легко розпрощався з попереднім місцем роботи.

Тим часом, процедура реорганізації підприємства не відбулася до цього часу. Ситуація у Департаменті охорони здоров'я ЛОДА також складна, бо невідомо, як виплачувати людям зарплату, адже діє штатний розпис не об'єднаного підприємства. Джерела повідомляють, що в.о. генерального директора навіть не можуть виплатити зарплату.

Призначенння в.о. керівника не з поміж працівників підприємства має ще один правовий нюанс.

Якщо конкурс не відбудеться, а така ситуація уже була на підприємстві про яке йде мова, то Володимир Похмурський може залишитися керівником на невизначений термін без згоди депутатського корпусу Львівської обласної ради, яка, до речі, мала би створити окрему комісію для розслідування цієї ситуації вже на найближчій сесії.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.