Юрій Семашко,  27 січня 2017

Орендний консенсус

У Львівській міській раді готуються до уніфікації правил оплати оренди земель комунальної власності, які забудовуватимуть житлом та комерційною нерухомістю.

Зважаючи на те, що динамічний ринок львівської нерухомості є одним з великих наповнювачів бюджету міста, умови надходження грошей від оренди комунальної землі мають значення перш за все для компаній-забудовників та міської влади.

Відтак обидві сторони зацікавлені на паритетних умовах формувати орендну ставку за землю комунальної власності. Для цього ще торік була створена спеціальна робоча група, до якої увійшли депутати міськради, представники забудовників.

Наприкінці минулого року вони досягли домовленості щодо розмірів плати за оренду землі. Попереду – остаточне її затвердження у Положенні на сесії Львівської міської ради. 

Про це Варіантам розповіли секретар Львівської міської ради Анатолій Забарило, який головує у робочій групі та громадський активіст Юрій Мартинюк, який представляє у групі Асоціацію західноукраїнських забудовників.

Забудовники розуміють, що необхідно наповнювати бюджет міста, тому погоджуються на збільшення орендних ставок. Оскільки питання складне, і стосується як бізнес-інтересів, так і політики, питання про визначення розміру орендної плату перевели з політично-економіної також і у наукову площину. 

Анатолій Забарило розповів: "Ми дійшли до наукового підходу під час визначення орендної ставки. Науковці "Львівської політехніки" та інші фахівці провели економічний аналіз, консалтинг. Ми вийшли на такий збалансований варіант, що влаштовує і забудовників, і місто. Надходження до міського бюджету від оренди землі зростуть в 2,5 рази".

Зрозуміло, що нові орендні ставки вплинуть на ціноутворення нерухомості в місті. Однак ринок матиме час підготуватись до підивещення цін: попри те, що за ухвалу голосуватимуть на початку 2017 року, вона вступить в дію аж у 2018 році.

До того часу землі "комерції" здаватимуть в оренду під 12%. Такі цифри для деяких забудовників є непідйомними.

фото: Фб Юрія Мартинюка

За словами Юрія Мартинюка відбувається діалог між виконавчою владою міста, бізнесом та депутатським корпусом:

"Цей діалог є продуктивним. Попередньо ми зрозуміли, що до думки представників бізнесу в питанні орендної ставки готові дослухатись депутати і вертикаль виконавчої влади.

Єдиний момент, який залишився не обговореним, і ми працюватимемо над ним, це яким чином будуть укладатись угоди протягом 2017 року. Але знову ж таки знайшли порозуміння, що такі деталі у робочому режимі мали б доопрацюватись, в тому числі й на депутатських комісіях з залученням представників галузі: асоціацій, окремих забудовників, виконавчих органів влади.

Таким чином у 2018 році ми матимемо єдині уніфіковані "правила гри", що будуть зрозумілі для всіх, прозорі. Вони працюватимуть і на користь бюджету міста, адже завдяки їм наповнюватиметься бюджет. Водночас вони не зачіпатимуть бізнес-інтереси суб’єктів господарювання і не впливаючи на зростання ціни за квадратний метр житла для потенційних покупців нерухомості".

Так, 11 січня було засідання робочої групи, що мало підсумковий характер. Запропоновані міськрадою ставки – від 5 до 12% плюс коефіцієнт для земель "комерції" 2,5.

Тобто виходило від 12 до 30%. Більшість підприємств, що впливають на забудівельну галузь, тобто будівельні компанії, що входять у Асоціацію західноукраїнських забудовників висловили своє бачення на дану проблематику, провели економічні обрахунки стосовно такого розміру орендної плати і зрозуміли, що на комунальні землі з цільовим призначенням комерційної забудови для будівництва громадської та житлової забудови застосовувати не можна. 

Юрій Мартинюк пояснює:

"Ми вважаємо, що це мусить без коефіцієнту 2,5 і в залежності від розміру земельної ділянки, були пропозиції від 4 до 9 відсотків. При такій орендній ставці, яку ми запропонували як варіант, надходження у бюджет міста від оплати оренди землі зросте від двох з половиною до трьох разів.

Після цього ми плідно співпрацювали з виконавчими органами, що перевіряли нашу аналітику. Ми спільно ще раз провели розрахунки, які підтвердили наше бачення, нашу пропозицію, а саме те, що у випадку прийняття Положення з розміром орендної плати, який пропонуємо ми, надходження у бюджет зростуть в 2,75 раза. На засіданні робочої групи, що відбулось 11 січня, були керівники усіх фракцій, забудовники і я, як представник Асоціації західноукраїнських забудовників.

Ми ще раз обговорили ті пропозиції, які  ми навели і усі сторони визнали їх доречними. Секретар міськради дав доручення виконавчим органам підготувати проект ухвали, де будуть відображені наші пропозиції по відсотках орендної плати й представники усіх фракцій підвердили, що готові голосувати за таке Положення. До кінця цього місяця мусять оприлюднити проект Положення і наприкінці лютого-на початку березня мали б розглянути і затвердити його".

Анатолій Забарило повідомив, що проект ухвали готують у Секретаріаті ради і припускає, що більшість фракцій підтримують ту версію ухвали, яку вже напрацювали.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.