Зміст статті

6 березня 2017олександр ковальчук

Український соул # 5

Забутий наступними поколіннями грув української естради.

Варіанти продовжують треклист забутих, несподіваних та грувистих треків української естради.

Варіанти знову кайфують від української естради 60-80-х років минулого століття, яка вже давно потребує негайної каталогізації та аналізу. І так, не завжди поміж цього треклисту буде соул, фанк чи диско.

ВІА Світязь "Розквітай, моя Волинь"

Космічна одіссея волинської душі. Прекрасний та довершений приклад фантастичної мобілізації любові до малої Батьківщини.

Тут прекрасно усе: і сей урочий вступ, і футуристичні костюми артистів (такою має бути уніформа вкраїнських астронавтів), і їхнє гармонійне розташування на варті рідної землі, і червоні чобітки, і дві флейти.

І хіба не з цієї мелодії флейти (на 2:50) виникла відома музика Марка Сноу з серіалу The X-Files?

Якщо на планету Земля знову нападатимуть арахніди зі зоряної системи Клендату, то першими їх замочать саме волиняки. Якщо над Землею знову загуркоче всесвітній потоп, то першими відновлюватимуть сили людства саме волиняки.

Якщо батьківщина скаже летіти до далеких зірок, то піонерами нових космічних відкриттів будуть саме волиняки. Інопланетний розум під час першої зустрічі з людство має слухати саме цей трек.

Волинь – це Рай, це місце народження людства та усього живого у Всесвіті.

ВІА Ватра "Ой, чий то кiнь стоїть"

Нахабний мікс української народної пісні та "Take Five" Дейва Брубека, де неабияк пасують один одному іронічне загравання ритміки "Take Five" та непостійність любовних настроїв народної пісні (де бажання одного чорнявенького ніяк не можуть наздогнати мрії одного білявенького).

Ще одна предтеча стьобного поєднання одного та іншого (закордонного саунду та галицького контексту) у творчості Братів Гадюкіних. Перший альбом ВІА Ватра "Вам даруємо" (1974).

ВІА Арніка "Львівський вечір"

Психоделічний соул Арніки з альбому 1974 "Срібні кораблі", де за урочим (парадним) фасадом Львова несподівано виникає підозрілий заглюк – провалля у інший (справжній) Львів зітканий зі снів, вечорів та бажань.

Вже згодом те спіднє (сюрні образи фолкового хтонічного) виразно вилізло бурлескним збоченством на дебютному альбомі Мертвого півня, а ще пізніше – у психоделії Гич оркестру (чого майже ніхто не помітив).


Тетяна Кочергіна "Чому це так"

Найчистіший на Вкраїні соул Тетяни Кочергіної з альбому "Зоряний час" (1981), яка відразу заслуговує на окремий текст. Наша відповідь Chic та Sister Sledge. Найчистіший, без фолкових ритмів, текстів та образів, соул, де є лиш найголовніше – Місто та Любов. Уроки музики для Івана Дорна та інших монатиків.

ВІА Водограй "Зоре моя вечірняя"

Гіпнотичний трек Водограю з EP 1980 року і забута вершина української естради. Арт-рокове прочитання поезії Шевченка з 1980 року сучасніше за переважну кількість теперішніх його інтерпретацій та недолугих спроб зробити сучасним.

Навіть готичний стоїцизм варіанту Кому Вниз десь невимовно позаду.


Далі буде

Автор: олександр ковальчук

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.