Варіанти,  29 травня 2017

Ігор Осадчук та безвіз тут і там

Розмова з кандидатом політичних наук, асистентом кафедри політології ЛНУ імені Івана Франка Ігорем Осадчуком.

Розмова з Ігорем Осадчуком про виклики безвізового режиму між Україною та Європейським Союзом.

Ігоре Юрійовичу, напевне це питання на даний час хвилює не лише студентів нашого університету, але й кожного українця, отож, коли можна буде здійснити першу поїздку за програмою безвізового режиму?

Першу поїздку можуть здійснити 11 червня 2017 року ті українці, які мають біометричний паспорт, а також й ті документи, необхідність яких вимагали раніше: лист запрошення, поліс медичного страхування, якщо перетин кордону відбувається на автомобілі, то також поліс страхування авто, наявність коштів (важливий пункт), підтвердження бронювання готелю, зворотні квитки (аби це слугувало підставою вашого повернення до України).



Чи бачите Ви загрозу еміграції українців до країн ЄС після запровадження безвізового режиму?

Як такої загрози безвізовий режим не має. Тому, що він не передбачає працевлаштування, навчання (якщо воно не відбувається в межах 90 днів). Безвізовим режимом будуть переважно користуватися заради сімейних мандрівок, ділових, туристичних чи академічних поїздок.



Чи можуть бути якісь провокації з боку Росії?

Терористична загроза, завжди можлива. І я не виключаю варіанту провокацій з боку Росії. Оскільки ми живемо в такому глобалізованому світі, де вплив найсильніших акторів міжнародної політики є визначальним, а Росія саме є таким актором. Ми це повинні визнавати.

Чи варто очікувати на більшу відвідуваність українцями країн Європи? Тому що до цього підписання дуже малий відсоток людей з України бував за кордоном?

Я не думаю, що після реалізації безвізового режиму значно зросте кількість українців, як їздитимуть до Європи, оскільки мусимо розуміти, що не у всі українці, які мають закордонні паспорти старого зразка, зробили нові, біометричні паспорти. На це потрібен час. Тому гадаю, що відвідуваність українцями країн Євросоюзу кардинально не зросте.


Існує думка, що безвізовий режим дасть поштовх до розвитку бізнесу, а саме до більшого залучення іноземних інвесторів?

Прихід масових інвестицій до України з початком дії безвізового режиму є малоймовірним, оскільки тут головним стримуючим фактором буде внутрішньо-політична і внутрішньо-економічна ситуація в самій Україні. А щодо розвитку малого та середнього бізнесу? Коли українці зі закордонними ідеями приїздять додому і бачать, що тут немає жодної можливості реалізовувати певні інновації, то вони вже більше думатимуть про свій від'їзд звідси та реалізацію цих ідеї десь там, а не тут.


Чи можна говорити про якісь зміни у ментальності українців з початком безвізового режиму?

Процес зміни еволюції можливий, але треба розуміти, що для цього необхідний час, тобто одна-дві поїздки кардинально ментальність не змінять. Але сприятимуть еволюції, особливо для людей, які вперше відвідають країни Європейського Союзу.

Також, хочу від сдодати те, про що мало хто говорить: чому існували проблеми з відтягуванням безвізу? Є три основні чинники, тобто внутрішні чинники. Вони, я вважаю другорядні. Зовнішні чинники – це складність прийняття рішень в самій структурі Європейського Союзу, так би мовити, багаторівневість: це еміграційна криза в Європейському Союзі. І третій чинник – це механізм призупинення  безвізового режиму з "третіми країнами", зокрема.

Поки цього механізму не відпрацювали, не виробили, доти ми не бачили безвізу. Після того, як  цей механізм розробили та реалізовали, після цього вже була реалізація, укладання безвізового режиму з Україною. І ми також повинні розуміти, що існує можливість призупинення програми у випадку порушення українцями правил безвізового режиму. Про це варто пам'ятати усім українцям.

авторка: Дарина Андрейко

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.