Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Новини

Новий Розділ

visrozdil.ucoz.ua

Понеділок, 27 серпня 2012, 18:42

Громада Нового Роздолу ініціює референдум про визнання території Розділля зоною надзвичайної екологічної ситуації

Новий Розділ

У місті Новий Розділ відбулися збори мешканців, на яких було прийнято рішення про проведення збору підписів за проведення референдуму про визнання території Розділля зоною надзвичайної екологічної ситуації.

Про це повідомила прес-служба ЛОО УДАР.

Питання необхідності проведення такого референдуму в Новому Роздолі докладно висвітлив виконавчий директор Академії гірничих наук України, член-кореспондент, гідрогеолог Анатолій Гайдін. Він проінформував громаду міста про приховані екологічні небезпеки, які містяться у хвостах «Сірки» та гудронних залишках, котрі випаровуються під дією сонця та з дощем спливають у Дністер. Науковець розповів, що «Гірхімпром» розробив спеціальну програму ліквідації негативних впливів на довкілля, які можуть призвести до екологічної катастрофи на теренах Розділля.  Звісно, що для реалізації цієї програми необхідні значні кошти та всебічна підтримка держави.

«Власне, для отримання такої державної підтримки, а також для того, щоби до нашого міста не завозили львівське сміття та отрутохімікати із цілої Європи, нам потрібно провести цей референдум, – переконана кандидат у депутати Верховної Ради України у цьому округу, головний редактор видавництва «Червона Калина» Лариса Федорів. – Містечко Калуш на Прикарпатті пішло власне таким шляхом та, оголосивши свою територію за результатами місцевого референдуму, зоною надзвичайної екологічної ситуації, залучило з державного бюджету понад півмільярда гривень додаткового фінансування».

Підтримала  Ларису Федорів й молодий еколог-науковець ЛНУ ім. Івана Франка Іванна Продивус, яка підкреслила, що на теренах Розділля знаходиться приблизно 90% усіх небезпечних відходів області, отож проведення подібного референдуму сьогодні як ніколи на часі.

Депутат Новороздільської міської ради, представник партії «УДАР» Анатолій Шалаєв, який вів цю зустріч, наголосив, що процедура проведення міського референдуму лише розпочата, сьогодні громада міста одностайно висловилася щодо доцільності проведення референдуму, сформована ініціативна група зі збору підписів. Тепер перед ініціаторами стоїть завдання зібрати щонайменше 10% підписів від усіх виборців міста, а згодом, за рішенням міської ради, провести разом із парламентськими виборами 28 жовтня саму процедуру голосування, а відтак, претендувати на застосування надзвичайних заходів з боку держави, додаткового фінансування, відповідно до Закону України від "Про зону надзвичайної екологічної ситуації".

Нагадаємо, влада Львівщини пропонує на території сірчаних кар'єрів поблизу Нового Роздолу збудувати нове сміттєзвалище.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.