Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

Львівський будинок органної та камерної музики

Понеділок, 28 серпня 2017, 14:49

Спеціальна робоча група перевірятиме легітимність виборів директора Львівського органного залу

Львівський будинок органної та камерної музики

До міської ради надійшло понад 60 звернень від членів журі конкурсу та від активістів, які не погоджуються із перемогою 71-річного Юліана Винницького.

Про це сьогодні під час повідомив заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко, передає кореспондент Варіантів.

Через перемогу Юліана Винницького у конкурсі на посаду директора Львівського будинку органної та камерної музики до міської ради надійшло понад 60 звернень від активістів, які не погоджуються із результатами конкурсу.

"Ми маємо скарги, звернення, заяви від членів конкурсної комісії, від людей, які дивились онлайн-трансляцію чи були присутніми безпосередньо на конкурсі, а також від членів громадських організацій. Вони мають претензії до процедури проведення засідання конкурсної комісії, до голосування та щодо конфлікту інтересів, які могли бути у самих членів комісії. У зв'язку з цим ми створимо робочу групу, яка протягом тижня проводитиме розслідування, адже громадськість активно обговорює, чи є правомірним такий конкурс",  розповіла директорка департаменту розвитку Львівської міської ради Наталя Бунда.

Як зазначив Андрій Москаленко, до складу комісії увійшли три представники від трудового колективу органного залу, три представники від громадськості і три представники від управління культури міськради. І незважаючи на те, що сам конкурс відбувся ще 23 серпня, переможця не оголошують, допоки спецкомісія не проведе розслідування.

"Сьогодні ми як Львівська міська рада кажемо, що результатів конкурсу ще немає, переможця ще не обрали. Відтак протягом тижня юридичний департамент проводитиме перевірку отриманих звернень. Більше того, через конкурс відбулася й масова акція, тому вже на наступний понеділок ми зможемо чітко озвучити логістику щодо обрання керівника Органного залу",  зауважив Андрій Москаленко.

Додамо, що 71-річний Юліан Винницький є чинним директором органного будинку з 1988 року.

А конкурентом Винницького у конкурсі була лише одна людина – Іван Остапович, який є керівником проекту "Мультимедійна база Львівської філармонії", засновником камерного оркестру Collegium Musicum, арт-директором "Бах Маратону 2015" та Lviv Hindemith Fest 2015. Івану Остаповичу – 29 років.

Водночас народна депутатка України, одна із розробників Закону "Про культуру" Ірина Подоляк наголосила, що переобрання на керівні посади людей, які протягом тривалого часу очолювали установи, залишається актуальним по всій країні. Відтак найкращим варіантом у таких випадкає є судове оскарження результатів конкурсу.

"Я уважно спостерігаю за всіма конкурсними процедурами, які відбуваються в Україні. І мушу сказати, що, напревеликий жаль, у великій частині конкурсів колишні, багатолітні чи багатодесятилітні керівники установ лобіюють не інтереси розвитку інтитуції, а своє власне місце перебування і свою позицію. Тому у випадку із Органним залом цілком бажаним був би судовий прецедент у вирішенні цього спору, якщо хтось із членів конкурсної комісії або хтось із кандидатів не згідний із перебігом конкурсу",  додала Ірина Подоляк.

Зазначимо, Іван Остапович, заявив, що готовий подавати до суду, якщо спеціальна робоча група міськради все-таки визнає результати конкурсу легітимними.

Нагадаємо, "за" Юліана Винницького проголосували 5 із 9 членів журі, а за Івана Остаповича  4 із 9. Частина громади Львова, яка виступила проти такого конкурсу, 24 серпня вийшла на акцію протесту під стіни Органного залу.

Іван Остапович заявляє, що конкурс на посаду очільника Львівського органного залу відбувся із порушенням законодавства, натомість Юліан Винницький вважає, що конкурс є легітимним, а його конкурент просто "не вміє програвати". 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.