Зміст статті

30 серпня 2017Дар'я Авер'янова

Перший LvivMozArt

Міжнародний фестиваль класичної музики LvivMozArt у Львові.

Перший фестиваль LvivMozArt у фактах і цифрах.

18-25 серпня у Львові вперше відбувся міжнародний фестиваль класичної музики LvivMozArt, названий на честь Франца Ксавера Моцарта, знаного педагога, піаніста, диригента, композитора, сина Вольфґанґа Амадея Моцарта.

Він мешкав у Львові у 1808-1838 рр. й активно творив музичне середовище міста. Заснував тут хорове Товариство святої Цецилії, яке стало першою музичною спілкою міста.

Засновниця та арт-директорка фестивалю – Оксана Линів, українська диригентка, перша жінка, яка отримала посаду головного диригента Опери і філармонійного оркестру австрійського міста Ґрац.

Основні факти про І Міжнародний фестиваль класичної музики LvivMozArt

Гасло фестивалю: Нова музична історія. Insired by MozArt

8 днів, 21 подія

Протягом восьми днів фестивалю відбулася 21 подія та низка заходів у межах дитячої програми Mozartkids – симфонічні та камерні концерти, хорові виступи, презентації авторських проектів, опери, постановки-експерименти, виставка, міжнародна конференція, розвиваючі заходи для дітей.

Заходи відбувались у 12 локаціях міста:
Львівській національній опері, Соборі святого Юра та Домініканському соборі, де свого часу виступав Франц Ксавер Моцарт, у Будинку Вчених, Храмі Свв. Ап. Петра і Павла, на Площі Ринок та Площі Музейній, в Львівській філармонії, Палаці Потоцьких, Музичній академії, Копальні кави, а також Трамвайному депо, яке відкрили спеціально для фестивалю LvivMozArt.

Звучали твори 34 композиторів, зокрема:

Ф. К. та В. А. Моцартів, Й. С. Баха, Г. Ф. Генделя, А. Вівальді, Ф. Шуберта, Р. Шумана, Й. Гайдна, Л. ван Бетховена, Г. Венявського, Г. Берхайде, Б. Лятошинського, М. Лисенка, Б. Сегіна, Б. Фроляк, З. Алмаші, В. Сильвестрова, Є. Оркіна, Л. Сидоренко, О. Козаренка.

У фестивалі LvivMozArt взяв участь 71 учасник:

Серед них – українські зірки у світі: Зоряна Кушплер, Тетяна Міюс, Ігор Царьков, Андрій Бондаренко, Олександр Цимбалюк, Мар'яна Садовська, Софія Соловій, Андрій Драган, Катерина Тітова, Віктор Андрійченко, Наталка Половинка.

Серед іноземних учасників фестивалю: Софія Броммер (Німеччина), Едгарас Монтвідас (Литва), Тобіас Фелдманн (Німеччина), Саша Рекерт (Німеччина), Юлія Марія Дан (Румунія-Німеччина), Яра Таль (Ізраїль-Німеччина) та Андреас Ґротгузе (Німеччина).

6 оркестрів та 5 хорів виступили на фестивалі. Весь перелік учасників.

Прем'єри на LvivMozArt

Вперше на широкій публіці прозвучала кантата Франца Ксавера Моцарта "Перший весняний день". Композитор виконував її один раз на закритому заході. А його варіації для фортепіано з оркестром звучали востаннє ще за життя автора.

Спеціально до фестивалю Богдана Фроляк написала кантату "Ave Maria" для трьох контртенорів, струнних та двох скляних гармонік. Світова прем'єра відбулась у межах концерту "У скельцях бароко" у Домініканському соборі.

У межах симфонічного концерту "Втеча" відбулась прем'єра твору ще одного сучасного українського композитора Євгена Оркіна.

Одна з найбільших прем'єр фестивалю – постановка "За межі міфу. Амазонки". Це сучасна опера, експеримент та балет. Відбулась подія у Трамвайному депо. Серед учасників – молоді солісти з різних міст України. Режисер постановки – Андрій Водичев, над хореографією працювала Марія Бакало та Contemporary dance space Lviv.
Сценографія – це окремий мистецький проект художника Романа Михайлова, Володимира Стецьковича та кураторки Дар'ї Кольцової, який реалізовано за підтримки   Zenko Foundation. Диригенти – Оксана Линів та Сергій Хоровець.

Мар'яна Садовська представила нову програму "Ніч лише починається".  Проект створено у відповідь на події 2014 року в Україні. Артистка звертається до поезії Сергія Жадана, Любові Якимчук і використовує пісні, записані під час експедиції 2016 року в Приазов'ї, на Українському Донбасі.

Ініціатива фестивалю – Молодіжний симфонічний оркестр України. Це молоді виконавці віком від 14 до 22 років з різних міст України. Вперше оркестр виступив на фестивалі LvivMozArt спільно з Федеративним молодіжним оркестром Німеччини під орудою Оксани Линів. Це спільний проект з Бетховенським фестивалем (м. Бонн, Німеччина), після Львова оркести продовжили турне до Києва, Бонна та Берліна.

Більше інформації про фестиваль

Сторінка на Fb

Засновниця та програмна директорка: Оксана Линів

Організатор фестивалю: ГО "LvivMozArt"

Виконавчий директор: Оксана Сидор

Члени оргкомітету: Марк Зархін, Андрій Сидор, Олег Мацех

За підтримки: Львівської міської ради, Stiftung Mozarteum Salzburg, C. Bechstein.

Партнери проектів:

Львівська національна наукова бібліотека України імені Василя Стефаника, Львівський історичний музей, Львівська національна галерея мистецтв імені Бориса Возницького, Львівська національна музична академія імені М. В. Лисенка, Посольство Федеративної Республіки Німеччина в Україні, Баварська державна опера, VERE MUSIC FUND.

Друзі фестивалю:

Гаральд Біндер
Родина Добрянських
Родина Дрінь
ІТ-компанія Symphony Solutions
Родина Заблоцьких
Родина Дрогомирецьких
Родина Николишин
Родина Берадзе
Родина Косарєвих
Родина Позднякових
"Sibylle-Robert-Walter Stiftung"
Родина Арзуманян

Оркестр INSO-Lviv, чоловіча хорова капела "Дударик" та особисто Іоланта Пришляк та Дмитро Кацал.

Окрема подяка за слоган "Нова музична історія" – Ользі Мисан-Мілясевич.

Команда фестивалю: Люба Сорокіна, Ірина Білобородова, Оксана Сватко, Галина Греділь, Тетяна Попович, Ігор Рудь, Ярослав Іванців, Ольга Терешко, Ірина Гончаренко, Тетяна Мішина, Ірина Вакуліна, Марія Кулинич, Ірина Данилюк, Наталія Тереш, Андрій Лінік, Мар'яна Ганич, Віктор Штанько, Галина Пилипчак, Стефанія Олійник, Оля Вишня, Олена Голишева, Володимир Стецькович.

Дякуємо всім глядачам, за увагу, підтримку та гучні оплески!

Автор: Дар'я Авер'янова

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.