Зміст статті

1 вересня 2017Андрій Бондаренко

Ефір – новий "український" фільм Кшиштофа Зануссі

Відомий режисер розповів про що буде його нова стрічка, яка частково зніматиметься на Львівщині

Дія нового фільму Зануссі із назвою "Ефір" відбувається на західно-українських землях напередодні Першої світової війни. Втім, зніматимуть стрічку не лише в Україні, а й у Литві та Угорщині.

Наразі знімальна команда завітала до Львові, аби відзняти "українські" кадри – в околицях Свіржа, зокрема у тамтешньому замку, та у самому Львові. Під Свіржом зніматимуть одну з найважливіших сцен – амбітну масштабну батальну сцену.

Кшиштоф Зануссі

Перед виїздом на локації Кшиштоф Зануссі зібрав журналістів та розкрив деталі майбутнього фільму.

На прес-конференцію теж завітали українські продюсери фільму – Володимир Козир та Олена Фетисова. А також двоє українських акторів, задіяних у зйомках – виконавець однієї з головних ролей Остап Вакулюк та Остап Ступка.

За допомогою специфічного російсько-українсько-польського суржику Зануссі особисто, без перекладача розповів про головну ідею свого фільму:

"Ефір – це символічна назва. У 19 ст. люди вірили, що весь космос, усесвіт заповнений особливою тонкою речовиною – ефіром. З іншого боку, ефір – це засіб, який дозволяє зняти біль, зняти свідомість. Ефір тут – це ніби потужний засіб влади, бажання людини підкорити собі іншу людину. Я використовую відому європейську легенду про Фауста, тільки у мене ця постать продає душу, щоб зберегти владу, а не молодість, як у першоджерелі.

У фільмі два головних героя – жорстокий, диявольський лікар та молодий український хлопець, який представляє тут все хороше, все ясне і добре. Тобто, маємо таке зіткнення добра та зла. Дія відбувається на українських землях – спочатку на території Російської імперії, а потім переміщується у Австро-Угорську. Тобто, місце дії – така глуха місцевість, де можна таємно проводити всілякі підозрілі експерименти".

Свого персонажа описав і виконавець ролі українського хлопця – Остап Вакулюк:

За плечима знімальної команди вже 10 знімальних днів. На Львівщині зйомки відбуватимуться ще тиждень. А потім буде перерва – до листопада. Тоді вже зніматимуть в Угорщині.

На прес-конференцію з собою Зануссі приніс пачку кольорових роздруківок – світлини із попередніх зйомок. Іменитий режисер зізнався, що не надто довіряє цифровим даним. Тому, покладається лише на паперові фото.

Зануссі наголосив, що у своїй стрічці намагається підняти важливі філософські питання:

"Міф Фауста – це суто європейське бажання торгувати душею, совістю. Цю проблему я хочу підняти. Я вважаю, що поряд з серіалами, в яких показується просто повсякденне життя, необхідно подавати і більш  філософський погляд на життя, на людину та її долю.

Ми говоримо тут вже про речі, які неможливо описати суто науковим підходом. Наука хоче бути новою релігією, але це їй не під силу. Духовний простір має цілком іншу природу і цей простір є найбільш головним для розвитку людства. Тоді як наука має справу лише з частиною реальності".

Завершену стрічку планують показати на фестивалях вже за рік – з осені 2018 року. Зануссі висловив сподівання, що до того часу в Україні з’явиться більше кінотеатрів, аніж є зараз.

"180 кінотеатрів в усій Україні – це дуже мало. В Польщі ми маємо маййже 3000 кінозалів і вважаємо, що це ще мало. Кінотеатри – це важливо, оскільки без них немає кінокультури" – підкреслив режисер.

Автор: Андрій Бондаренко

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.