Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

школа

Середа, 6 вересня 2017, 10:54

В Україні офіційно запровадили 12-річну освіту

школа

Верховна Рада затвердила реформу освіти.

Вчора Верховна Рада прийняла законопроект "Про освіту", за який проголосували 255 народних депутатів. 

Зокрема, йдеться про введення 12-річного навчання в школах: 4 роки триватиме початкова освіта, 5 років – базова середня освіта, 3 роки –профільна середня освіта, у яку входить навчання в старшій школі або в професійних закладах освіти.

Навчання учнів за програмами 12-річної школи для початкової освіти розпочинається 1 вересня 2018 року, для базової середньої освіти – 1 вересня 2022 року, для профільного середньої освіти – 1 вересня 2027 року.

Випускники шкіл після 9 та 12 класів мають обов'язково здавати ЗНО, перелік предметів для якого визначає Міністерство освіти і науки. Також проект передбачає можливість організації державно-приватного партнерства в сфері освіти на підставі договорів і може передбачати спільне фінансування установ освіти.

Крім цього, у законопроекті йдеться про введення посади омбудсмена, який призначається на посаду урядом на 5 років без права повторного переобрання та розглядатиме скарги, подані учнями і студентами, педагогами та науковцями.

Зарплата вчителів з 2018 року становитиме 3 мінімальні зарплати, а кожні 5 років передбачена сертифікація педагогів. Посадовий оклад педагогічного працівника кожної наступної кваліфікаційної категорії підвищується на 10%. Ті, хто пройшли сертифікацію, отримують щомісячну доплату в розмірі 20% посадового окладу на термін дії сертифіката.

"Законом встановлено, що мовою освітнього процесу в закладах освіти є державна мова. Держава забезпечує кожному громадянинові України право на здобуття формальної освіти на всіх рівнях (дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої), а також позашкільної та післядипломної освіти державною мовою в державних і комунальних закладах", – йдеться у законопроекті.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.