Зміст статті

12 вересня 2017Оксана Франків

Рей у Журавно

В Україні відкриють перший музей "батькові польської літератури" Миколаю Рею.

8 вересня у смт. Журавно, що у Жидачівському районі Львівської області, відбулась науково-практична конференція, проведена у рамках літературно-мистецького форуму "Діалог двох культур" організована Міністерствами культури Польщі та України "Миколай Рей: великий син журавнівської землі, провісник польської літератури".

Декларацію про намір щодо відкриття музею Миколаю Рею в містечку, де він народився та зростав, підписали перший радник консула генерального консульства Республіки Польщі у Львові Мар'ян Орліковский, селищний голова смт. Журавна Василь Вітер, депутат Львівської обласної ради Ярослав Овсянецький.

У рамках цієї події підписано декларацію намірів, щодо відкриття у вересня 2018 року музею Миколая Рея у Журавні. Перші експонати, зокрема, виставку інформаційних стендів двома мовами – українською та польською – з біографією Миколая Рея та короткими довідками про найвизначніші пам'ятки польської культури на теренах Галичини, передано у фонд майбутнього музею, що планується розмістити у стінах Ратуші (колишнє приміщення магістрату смт. Журавно).

Разом із Мар'яном Орліковским до Журавна приїхала численна делегація польських науковців, професорів, літераторів, громадських діячів на чолі з польським культурно-громадським діячем Маріушем Ольбромським та Рафалом Дзеціоловским, віце-президентом правління фундації "Pomoc polakom na Wschodzie" у Варшаві.

Окрім того, до Журавна завітали представники культурно-просвітницького центру ім. Корнелія Макушинського польської громади м. Стрия, ГО "Асоціація польських підприємців Львівщини" (голова організації – Тетяна Бойко), голова Спілки вчителів польської мови в Україні Адам Хлопек, голова Жидачівського осередку польської культури Станіслав Посацький та ніші. Представники як польської так і української делегацій поклали вінки до меморіальної таблиці Миколая Рея на фасаді Ратуші в смт. Журавно в 2005 році, а також віддали шану місцевому поету Богдану Янушу меморіальну таблицю якому відкрили тут же в 2010 році.

Учасників міжнародної науково-практичної конференції привітали Маріуш Ольбромский, селищний голова Василь Вітер, депутат Львівської обласної ради Ярослав Овсянецький. Директор народного дому Надія Цибак зачитала поезію Богдана Януша присвячену пам'яті видатного польського поета та український переклад вірша самого Миколая Рея.

Учасники конференції почули доповідь, що стосувалася життєвого шляху Миколая Рея. Підсумком конференції стало підписання декларації про наміри щодо відкриття музею видатному польському письменнику і поету-моралісту епохи Відродження Міколаю Рею уродженцю Журавна.

Мар'ян Орліковский подякував селищному голові Журавна за можливість розмістити тут постійно діючу експозицію, що увіковічнює постать Миколая Рея. "Крім цього ця поїздка, цей діалог двох культур, є дуже важлива подія, що направлена на зближення Польщі й України", – зазначив перший заступник генерального консула Республіки Польща у Львові.

Як зазначила Тетяна Бойко, сьогоднішній захід – це міцний фундамент для налагодження просвітницьких, бізнесових контактів між обома народами українським та польським. До слова, ГО "Асоціація польських підприємців Львівщини" яку очолює Тетяна Бойко, започаткувала проект "Журавно – місто історичної та культурної спадщини двох народів – українського та польського", що реалізується із жовтня 2016 року.

У рамках цього проекту між ГО "Асоціація польських підприємців Львівщини" та Журавнівською селищною радою підписано меморандум про наміри щодо співпраці й популяризації історико-культурної спадщини українського та польського народів пов'язаної із Журавном. "Вже є домовленість із директором Журавнівського НВК СЗШ-ліцею Володимиром Цукорником та головний лікарем Журавнівської міської лікарні Ярославом Овсянецьким про подальшу співпрацю в рамках проекту "Журавно – місто історичної та культурної спадщини двох народів – українського та польського", що розпочнеться із жовтня цього року", – додала Т. Бойко.  

"Людиною Ренесансу", "батьком польської літератури" люблять називати відомого польського літератора, драматурга, перекладача Миколая Рея біографи та літературознавці. У збірці епіграм "Звіринець" ("Zwierzyniec", 1562) у Рея є такий вислів: "A niechaj narodowie wżdy postronni znają, / iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają" ("А нехай народи скрізь чужинні знають, / що поляки не гуси, свою мову мають"). Миколай Рей зажив собі слави власне через те, що попри загальноприйняту мову спілкування — латинську, заохочував своїх співгромадян до послуговування польською.

"Батько польської літератури" походить із містечка Журавна над Дністром. Саме тут у 4 лютого 1505 року в сім’ї дрібного шляхтича Станіслава Рея та його другої дружини Барбари Гербурт, сестри львівського підкоморія Пйотра Гербурта-Одновського, вдови Якуба Клюша (Клюса), Яна (Івана) Журавінського судилось народитися Міколаю Рею – видатному діячеві доби Ренесансу.

До найвідоміших творів письменника належать "Коротка бесіда між трьома: Паном, Війтом та Плебаном" (1543), "Життя Йосифа з єврейського року" (1545), "Псалтир Давида" (1546), "Звіринець" (1562) та інші.

Дуже схвально про діяльність Миколая Рея відгукувався Адам Міцкевич. Оцінюючи спадщину цього діяча, він писав: "кілька творів Рея іншими мовами, вони дали би іноземцям більш повне уявлення з історії Польщі, аніж праці істориків".

У минулому постать Рея зайняла своє місце і в культурному просторі м. Львова. Одна з вулиць Львова з 1931 до 1933 років називалась на честь Миколая Рея. Також в міжвоєнний період у місті була школа, жіноча гімназія, що також носила ім'я цього діяча. Установа діяла за адресою проспект В'ячеслава Чорновола, 6. Сьогодні – це середня школа №58.

Саме ж селище Журавно з історією Республіки Польща тісно єднає не лише постать Миколая Рея. Саме в Журавно 17 жовтня 1676 р. підписано договір про перемир'я між королем Яном ІІІ Собєським та Османською Портою. У світовій історії цей акт має назву "Журавнівський мир". Минулого року тут відзначили 340 років з часу цієї події.

Автор: Оксана Франків

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.