Зміст статті

4 жовтня 2017Петро Яцишин

Провалля під Стебником

Просідання земної поверхні поблизу Стебника.

Карстовий провал породи поблизу траси між містами Стебник і Трускавець, що утворився над місцем добування калійних солей підприємством "Полімінерал" у Дрогобицькому районі.

30 вересня на території шахтного поля рудника №2 ПАТ "Стебницьке гірничо-хімічне підприємство "Полімінерал" виявили провалля земної поверхні. Внаслідок обвалу стався землетрус. Внаслідок карстового провалу землі також впали опори двох ліній електропередач, вимкнулось електропостачання у мікрорайони Стебника і Трускавця приблизно на 6 годин.

Відтак, для того, щоб запобігти виникненню надзвичайної ситуації техногенного характеру, на засіданні Дрогобицької районної та обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій вирішили виставити охорону навколо провалля. Наразі на місці просідання земної поверхні поблизу Трускавця служби моніторять ситуацію.

2 жовтня, на брифінгу голови Державної екоінспекції у Львівській області Миколи Маланича і директора департаменту екології та природних ресурсів ЛОДА Руслана Гречаник чиновники розповіли, що у 2003 році, напередодні приватизації підприєства "Полімінерал", був розроблений проект консервації рудника №2, що мав би запобігти таким обвалам.

Однак після приватизації відповідні роботи з консервації не проводили. Микола Маланич додав, що зсув був прогнозованим, оскільки ймовірність такого випадку встановили ще між 2001-10 роками.

Зараз на місці провалу карстової породи працюють науковці з Івано-Франківського національного університету нафти і газу. Вони досліджують територію довкола обвалу, що, за припущенням чиновників, займе близько двох місяців. Микола Маланич наголосив, що перебування поблизу лінії зсуву є ризикованим, тому закликав що наближатись менш ніж на 50 метрів до ями.

Її береги ще будуть виположуватись у природній спосіб, відтак земля зсуватиметься. Зараз у зоні ризику працюють науковці. "На сьогодні ситуація не є загрозливою для мешканців довколишніх населених пунктів", – запевнив Руслан Гречаник.

Львівська обласна державна адміністрація, з метою моніторингу сучасного стану, виявлення та попередження карстових процесів в межах гірничого відводу рудника № 2 ПАТ "Стебницьке гірничо-хімічне підприємство "Полімінерал", залучила науковців Національного університету "Львівська політехніка", Івано-Франківського національного технічного університет нафти і газу, ТзОВ "Інститут "Гірхімпром".

За результатами обстеження, інструментальних досліджень та попереднього моніторингу, 4 жовтян 2017 року, вони надали однозначні висновки про причини просідання земної поверхні, а саме – невиконання заходів консервації рудника № 2 ПАТ "Стебницьке гірничо-хімічне підприємство "Полімінерал", що спричинило руйнування ціликів та утворення провалу.

Окрім того, методом природного імпульсного електромагнітного поля Землі дослідили територію ураження від північно-західної кромки провалу в напрямку північ-північний захід уздовж пласта солі з виходом на автомобільну дорогу Дрогобич-Трускавець. Аналіз графіка свідчить про розвантаження прибортового масиву на відстань 50 метрів від провалу. Далі, вздовж пласта спостерігаються зони стиснення та розвантаження гірських порід на відстань до 300 метрів від провалу.

Для отримання детального прогнозування небезпечних техногенних явищ карстового походження науковці пропонують:

провести виміри рівня розсолу в стовбурах;

обстежити водозахисні перемички;

здійснити гідрохімічне опробування розсолів у хвостосховищі;

проаналізувати результати маркшейдерських спостережень по реперних станціях;

виконати експрес-метод природного імпульсного електромагнітного поля землі усієї території з метою оконтурення зон напружено-деформованого стану гірських порід;

встановити додаткові станції глобальної навігаційної супутникової системи на території активізації карсту;

провести виміри висотних зміщень на Бориславському геодинамічному полігоні.

У залежності від застосованого методу і повноти виконання дослідження вартість моніторингу становить від 120000 до 2 мільйонів гривень з терміном виконання до трьох місяців. Сьогодні вирішується питання фінансування вищевказаних робіт, а також конкурсне визначення суб'єкта моніторингу в зоні діяльності підприємства.

Коментарі посадовців

Торік на початку липня Львівщину на запрошення фонду "Відродження" відвідали народні депутати з міжфракійного об'єднання "Єврооптимісти". За 650 м від місця обвалу вони зустрілися з мерами Дрогобича і Стебника, а також тодішнім директором ГХП "Полімінерал" Сергієм Оринчаком. Мер Дрогобича Тарас Кучма стверджував, що на цій дорозі часті ДТП, просідання поверхні землі (1 см на місяць). На його думку, дорогу необхідно перенести, аби вберегти її від остаточного руйнування. Так само, він вважає, слід вчинити з ЛЕП та водогоном. Коли завод працював, повністю брав на себе питання житлово-комунального господарства. Еколог Анатолій Павелко тоді ж повідомив пристунім: "Свого часу відбулось розбиття активів тоді ще держпіприємтсва "Полімінерал" і проектами планувалось, що рудник №1 працюватиме з метою заробляти гроші на консервацію рудника №2. Але цього не сталось."

На офіційному сайті Державної екологічної інспекції у Львівській області йдеться:

"Протягом 17-22 березня цього року Держекоінспекцією у Львівській області проведено перевірку ПАТ "Стебницьке ГХП "Полімінерал" та видано припис про усунення виявлених порушень, підписаний суб’єктом господарювання без застережень та зауважень. Однак, керівництво підприємства відзвітувало про виконання лише одного пункту припису – провело засипку новоутворених і просілих карстових лійок. 

Держекоінспекція у Львівській області неодноразово інформувала Міністерство екології та природних ресурсів, правоохоронні органи та органи місцевоного самоврядування про стан екологічної безпеки ПАТ "Стебницьке ГХП "Полімінерал".

Варто зазначити, що сейсмічний поштовх може призвести до розущільнення дамби хвостосховища, особливо у тій зоні, яка була пошкоджена у 1983 р., що зумовить скид розсолів у басейн р. Дністер та може призвести до прориву рудникових вод з рудника № 2 у рудник № 1, над яким знаходиться житлова зона Стебника."


На своїй сторінці у Facebook заступник міського голови Трускавця, депутат Львівської обласної ради (комісія екології), колишній в.о. директора департаменту екологїі та природних ресурсів ЛОДА Олексій Балицький повідомив, що працівників Держекоінспекції не допускали на підприємство, таким чином не давали можливості провести перевірку.

Вчора депутати Львівської облради мали виїзне засідання на місці провалля. Заступник голови облради Андрій Білоус анонсував: "На найближчій сесії Львівської облради ми обов’язково заслухаємо інформацію про стан карстових порід в зоні рудника та чи нема загрози для мешканців найближчих населених пунктів. Також нам потрібно розглянути можливість залучення, окрім іванофранківських науковців, Інституту "Гірхімпрому", іноземних фахівців, зокрема німецької фірми "Кутек", що спеціалізується на дослідженнях саме такого характеру. Це дозволить нам також скористатися коштами міжнародної технічної допомоги, які виділяються на екологічні проблеми". А голова профільної комісії Юрій Гудима пообіцяв, що обласна рада підготує звернення до Кабінету Міністрів щодо виділення коштів на подолання наслідків цієї надзвичайної ситуації, а також прийме рішення щодо подальших дій на запобігання негативного розвитку подій.

Інформація з дежреєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань

Автор: Петро Яцишин

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.