Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

монети

ua.112.ua

Четвер, 16 листопада 2017, 15:50

Нацбанк планує відмовитися від копійок

монети

Національний банк організовує обговорення ініціативи виведення з обігу копійок вартістю 1, 2, 3, 5, 25.

Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

Національний банк пропонує забрати з обігу дрібні монети та запровадити в Україні механізм заокруглення загальних сум розрахунків за товари.

"Монети дрібних номіналів (1 – 5 коп) майже припинили відігравати істотну роль у розрахунках населення за товари та послуги. Вони не повною мірою забезпечують функцію обігу. Водночас вартість виготовлення таких монет перевищує їх номінальну вартість", – наголосили у Нацбанку.

Станом на сьогодні в обігу перебуває 12,9 млрд шт монет, у тому числі номіналами 1 коп – 2,4 млрд шт, 2 коп – 1,4 млрд шт, 5 коп – 1,9 млрд шт, 10 коп – 3,8 млрд шт, 25 коп – 1,7 млрд шт, 50 коп – 1,2 млрд шт та 1 грн – 0,5 млрд шт.

Як зазначили у Нацбанку, проблеми в обігу дрібних номіналів вирішуються двома шляхами: одномоментне вилучення з обігу монет дрібних номіналів;
припинення карбування монет із поступовим виведенням їх з обігу.

Саме тому Національний банк планує припинити карбування монет номіналами 1, 2, 5 копійок, а також монет номіналом 25 копійок, адже "у разі відсутності монет номіналами 1, 2 та 5 копійок 25 копійок не будуть розмінюватися 10 копійками". 

Наразі Нацбанк запрошує громадськість до обговорення цього питання.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.