Зміст статті

15 грудня 2017Наталя Дуляба

Під куполом єзуїтів

Відкриття відреставрованих фресок моравського митця Франциска Екштайна у Львівському гарнізонному храмі (Костел Єзуїтів).

Варіанти побували сьогодні у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла і на власні очі побачили відновлені фрески Екштайна.

Відновлювати фрески над склепінням вівтарної частини Гарнізонного храму почали у 2015 році в межах українсько-польського проекту. Майже за три роки спеціалістам вдалося відреставрувати 360 кв.м.

Як зазначив настоятель Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла о. Степан Сус, над відновленням 300-літніх фресок Екштайна працювали митці та науковці з Краківської та Львівської академії мистецтв.

о. Степан Сус

"Три роки тому в країні почались дуже непрості часи, тому ми не знали, чи продовжувати нам реставрацію. Але враховуючи те, що ми отримали ґрант від наших польських друзів, ми все-таки зважилися. І завдяки Богу, доброчинцями, меценатам нам вдалося завершити перший етап відновлення фресок, який був непростий, адже він складався з досліджень, багатьох наукових пошуків для належного початку реставрації. Зрештою, потрібно було знайти і фахівців, які би відновили, а не переробили те, що залишив Екштайн. Тож я дуже радий, що нам вдалося відтворити фрески, які були створені ще 300 років тому", – розповів о. Степан Сус.

Реставровували фрески коштом громади храму, поодиноких жертводавців (2 100 000 гривень), а також за підтримки Міністерства культури і народної спадщини Польщі та Малопольського воєводства (700 000 злотих).


На фресках зображені чотири сторони світу, які представляють різні групи людей, що стоять довкола земної кулі. Ця алегорична ілюстрація є пов'язана з основним зображенням, виділеним в окрему раму "Святий Павло – Апостол Народів". Про це свідчить також надпис латинською поруч із особою апостола, де говориться "Щоб ти ніс моє Ім'я перед народами та царями" (Діяння 9, 15).

Відновлені фрески Екштайна над вівтарною частиною храму є лише початком великої реставраційної роботи у Гарнізонному храмі. До 2022 року тут хочуть відновити всю стелю церкви, але для цього потрібен фінансовий ресурс.

Як підкреслив сьогодні Генеральний консул Республіки Польщі у Львові Рафал Вольскі, Польща готова допомагати місту у збереженні пам'яток культури.

"Привітавши вас із завершенням такої великої роботи, хочу підкреслити, що Польська держава готова і буде підтримувати все, що пов'язане зі збереженням нашої спільної культурної спадщини. Не має значення, хто, де і як будував у цьому надзвичайному місті, має значення те, що ця спадщина разом складається у велику справу – незвичний калейдоскоп мов, культур, подорож світом на фресках Екштайна. Значення має те, що ми зберігаємо цю спадщину для нас самих та для наступних поколінь, що робимо ми це разом. Тому що разом ми переможемо і зовнішні клопоти, і всі інші. Хочу побажати Гарнізонному храму, щоб ця робота Екштайна була своєрідними воротами неба і нагадувала про сенс його роботи", – наголосив Рафал Вольскі.

Рафал Вольскі у Гарнізонному храмі

Також Рафал Вольскі зауважив, що спільна робота українських і польських реставраторів є зразком не лише культурної співпраці: "Сьогоднішня зустріч – це завершення першого дуже важливого етапу реконструкції робіт Екштайна у Гарнізонному храмі. Це – зразок взірцевої польсько-української співпраці на тлі культури, відновлення історичної пам'ятки цього величного міста. Та це – також і приклад роботи у місті, яке є символом того, як сучасна Україна бореться за свою ідентичність, за саму себе, за своє місце на мапі Європи. І я дуже тішуся, що маю щастя працювати у Львові саме у цей час".


Гарнізонний храм (колишній костел Єзуїтів) був першою бароковою спорудою у Львові. Його почали зводити у 1610 році під керівництвом італійця, архітектора ордену єзуїтів Джакомо Еріано, а завершили аж через 20 років – у 1630 році.


Із часів Радянського Союзу протягом 65 років костел Єзуїтів використовували як книгосховище – там зберігали близько 3 мільйонів книг. У 2011 році його передали Львівській архиєпархії УГКЦ. Сьогодні Гарнізонний храм є під опікою Центру військового капеланства Львівської архиєпархії УГКЦ.

Автор: Наталя Дуляба

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.