Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Ігор Тенюх

Середа, 7 лютого 2018, 10:39

Депутат Львівської облради звинувачує Полторака і Пашинського у здачі Криму

Ігор Тенюх

Ігор Тенюх також стверджує, що заперечували збройній обороні півострова від окупації також Юлія Тимошенко і Арсеній Яценюк.

Про це йдеться в  протоколах допиту колишнього в.о. Міністра оборони України Ігора Тенюха. Їх опублікував на своїй сторінці у Facebook адвокат Віктора Януковича Віталій Сердюк, повідомляють Українські новини.

Остаточне рішення про виведення українських військ з Криму без опору було прийнято в ході засідання Ради національної безпеки і оборони 23 березня 2014 року з ініціативи тодішнього глави Адміністрації президента Сергія Пашинського і колишнього керівника Нацгвардії України, а нині міністра оборони Степана Полторака. 

В опублікованих адвокатом Януковича фрагментах протоколу допиту адмірала Тенюха екс-глава Міноборони, зокрема, надав слідчим ГПУ такі відомості:

"Після захоплення штабу ВМС на засіданні РНБО 23 березня 2014 року я доповів обстановку по Криму, про результати розгортання ЗСУ в районі Широкого Лана і жорстко виступив з пропозицією йти на прорив до Криму. У відповідь Сергій Пашинський сказав: "з Міністром все ясно, він хоче війни, заслухаємо інших членів". Відразу ж після мене виступив Степан Полторак, який був командувачем НГУ. Дослівно він сказав:

"Пропоную з гордо піднятими прапорами виводити наші частини з Криму". У відповідь я сказав, що краще застрелитися і в такому випадку я готовий подати у відставку негайно".

Згадуючи обставини іншого засідання РНБО, яке відбулося місяцем раніше, 28 лютого 2014 р., Тенюх заявив в протоколі допиту, що всі пропозиції військових з оборони півострова блокувалися Арсенієм Яценюком, на той момент вже призначеним на посаду прем'єр-міністра України.

"Після того, як я озвучив питання про розгортання військ – це викликало велику протидію з боку, перш за все, Тимошенко Ю.В., яка виступила з запереченням про те, що я не розумію всієї ситуації, що це спровокує Росію і що потрібно дивитися не тільки на Крим, а й на всю Україну, - згадує Тенюх. - Яценюк А.П. підтримував Тимошенко... У своїх запереченнях Яценюк сказав, що це спровокує Росію на повномасштабне вторгнення, а тому він не дасть Міністру оборони розв'язати третю світову війну. Я запитав, чи подивляться хоча б розроблений нами план, на що я нічого не почув у відповідь".

Колишній глава Міноборони також вказує, що тодішній глава Кабміну також заблокував пропозицію військових направити до Криму спеціальну урядову комісію, яка повинна була врегулювати ситуацію в регіоні, як і не підтримав пропозицію почати масштабне розгортання військ на півночі, сході та півдні континентальної частини України.

"Я звертав увагу присутніх (глава СБУ, глава СЗР, начальник Генштабу, міністр внутрішніх справ) на те, що необхідно створити урядову комісію, представники якої повинні вилетіти до Криму і звідти керувати процесами, які відбуваються на півострові, - зазначає Тенюх. - У відповідь Яценюк А.П. сказав, що це недоцільно робити, оскільки таких представників нібито заарештують в Криму".

Зазначимо, що Ігор Тенюх зараз є депутатом Львівської облради від ВО "Свобода". На місцевих виборах у 2015 році він переміг у Стрию.

У 2014 році Верховна Рада призначила Тенюха виконуючим обов'язків міністра оборони.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.