Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

вілла Люсія

sq.com.ua

Середа, 14 лютого 2018, 12:27

Віллу Люсія у Львові внесуть у реєстр нерухомих пам'яток України

вілла Люсія

Будинок на вул. Свєнціцького, 16, який опинився під загрозою знищення, внесуть у Держреєстр нерухомих пам'яток України.

Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Будинок на вул. Свєнціцького, 16 (або вілла Люсія) внесуть до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Сама вілла Люсія зараз перебуває у занедбаному стані.

"Ми отримали лист-відповідь від Міністерства культури України та витяг з протоколу засідання експертної комісії з розгляду питань занесення об’єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. У них йдеться, що будинок на вул. Свєнціцького, 16 буде занесений до Державного реєстру нерухомих пам’яток України", – розповів заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко.

За його словами, звернення щодо внесення цього об’єкта культурної спадщини Львова до Державного реєстру нерухомих пам’яток України міськрада надіслалаа ще в листопаді 2017 року.

Зазначимо, у жовтні 2017 року на сайті Львівської обласної ради мешканці навіть реєстрували електронну петицію щодо надання статусу пам'ятки архітектури віллі Люсія.

Сам будинок №16 на вул. Свєнціцького раніше не належав до пам’яток архітектури. Його власником є ОСББ "Свєнціцького, 16".

Довідково: віллу Люсію побудували у 1895-1896 рр. для Юзефа Ольпінського (Jozef Olpiński) за проектом архітектора Івана Долинського (1852-1916).

У 1897 році тут мешкав Юзеф Обмінський (Jozef Obmiński) – цісарський радник і контролер Головної крайової каси. А в 1931, 1933 роках тут мешкав Стані́слав Лемпі́цький (Stanisław Łempicki) – польський учений, письменник, професор, дійсний член Польської академії знання, представник львівсько-варшавської філософської наукової школи.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.