Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

Любомир Гузар

Середа, 14 лютого 2018, 16:09

Нацбанк виготовив пам'ятну монету, присвячену Любомиру Гузару

Любомир Гузар

Тираж монети – 2000 штук, номінал – 5 гривень. 

Про це повідомляє прес-центр Національного банку України.

У обіг монети будуть введені завтра, 15 лютого.

"Монета присвячена Патріарху Любомиру (Гузару) – одному з духовних світочів українського народу, людині, яку справедливо називають совістю нації. Для мільйонів українців багато важило мудре слово Блаженнішого Любомира (Гузара). Навіть відійшовши від справ управління Українською Греко-Католицькою Церквою, Любомир (Гузар) залишався авторитетним громадським лідером, активно відгукувався на всі важливі події в житті України і світу", – йдеться на сайті НБУ.

На аверсі монети зображено: Патріарший собор Воскресіння Христового УГКЦ (що у Києві) на дзеркальному тлі стилізованого хрестоподібного проміння; у нижній частині– малий Державний Герб України, праворуч від якого написи: УКРАЇНА, номінал – 5 гривень та рік карбування монети – 2018.

На реверсі монети зображено: портрет Любомира (Гузара), ліворуч від якого роки його життя 1933-2017 та по колу розміщено написи: ПАТРІАРХ ЛЮБОМИР ГУЗАР (уверхній частині), МОЯ МРІЯ – БУТИ ЛЮДИНОЮ (у нижній частині).

Художники: Володимир Таран , Олександр Харук; скульптори: Анатолій Дем'яненко , Володимир Атаманчук.

Нагадаємо, Любомир Гузар помер 31 травня минулого року. 

У 2001 році його обрали Верховним Архиєпископом УГКЦ, і кардиналом Католицької Церкви.

21 серпня 2005 року проголошено перенесення осідку Глави УГКЦ зі Львова до Києва.

10 лютого 2011 року на прес-конференції в Києві Блаженніший Любомир повідомив про те, що цього дня Папа Венедикт XVI прийняв його зречення з уряду Верховного Архиєпископа УГКЦ. Відповідне прохання до Святішого Отця Глава УГКЦ подав, коли йому виповнилося 75 років.

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.