Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

гривні

Середа, 14 березня 2018, 11:25

Нацбанк подав екскіз нових монет, якими замінять дрібні банкноти

гривні

До 2020 року в Україні планують повністю замінити паперові 1, 2 ,5 та 10 гривень на монети.

Про це повідомила прес-служба Національного банку України.

Сьогодні Національний банк презентував нові обігові монети номінальною вартістю 1, 2, 5 та 10 гривень, які замінять банкноти відповідних номіналів, що зараз перебувають в обігу.

Уводитися в обіг нові обігові монети будуть поетапно: з 27 квітня 2018 року будуть введені в обіг монети номінальною вартістю 1 і 2 гривні, а у 2019-2020 роках – монети номінальною вартістю 5 і 10 гривні.

Як зазначили у Нацбанку, українці зможуть розраховуватися одночасно і новими монетами, і банкнотами, доки монети поступово не замістять банкноти в обігу. Відтак, вилучати з обігу 1, 2, 5 та 10 гривень Нацбанк не буде, але припинить їх друкувати.

Як пояснив в.о. голови Національного банку України Яків Смолій, заміна банкнот на монети дасть можливість заощадити державі близько 1 млрд гривень, адже тривалість життя монет є значно вищою за тривалість життя банкнот: монети перебувають в обігу близько 20 років, а банкноти номіналами 1, 2, 5 та 10 гривень можуть перебувати в обігу близько одного року.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.