Зміст статті

4 травня 2018Калина Мирська

Українська Іспанія: В "Ariol Gourmet S.L." за українським смаком

Свій до свого по своє в іспанському Алькорконі.

Нових українських місць на іспанській мапі дедалі більшає.

І це – напрочуд відрадний факт, адже ми все голосніше та сміливіше заявляємо про свою присутність у країні хамона та оливок. Ось і в суботу, 28 квітня, в містечку Алькоркон поблизу Мадрида відкрили нову українську продуктову гуртово-роздрібну базу-склад.

Ініційована вона далеко не новачком у бізнесовій сфері, який до того ж має добре розкручену комерцію в нашому Тернополі. Проте і в Іспанії він не робить перших кроків. Досвіду в Артура Погосяна чимало. Якщо у когось викликає сумнів його прізвище, то ви не помиляєтеся: Артур дійсно – уродженець Вірменії. Проте вже давненько перебрався в Україну, одружився там, прийняв наше громадянство. Так що, як зазвичай у такому випадку кажуть, просимо любити і шанувати.

Цього разу А. Погосян налагоджуватиме доставку якісної та пресмачнющої продукції з українцями і, в тому числі, для українців. Зокрема адміністратором новоствореної фірми буде досвідчений економіст не лише зі значним стажем праці в Україні, але і в країні Сервантеса уродженка Заліщицького краю на Тернопіллі Галина Гоцуляк (її багато хто може пам'ятати по фірмах "Mist Madrid S.L." і "Meest Spain S.L.").

Не менш фаховими є й інші співробітники, котрі, крім необхідних високих функціональних кондицій, запропонують відвідувачам-покупцям свою увагу, повагу, доброзичливість і люб'язність. А ось ці важливі критерії – ні за які гроші не купиш.

Звісно, передусім шановним потенційним покупцям буде запропоновано якнайширший асортимент смачненької продукції за поміркованими цінами, доставленої з торгових точок в Німеччині, Польщі, ну, і звичайно, ж Україні. А з часом, можливо, надходитиме продукція і з українських підприємств, започаткованих нашими заробітчанами в Іспанії.

Так-так, не дивуйтеся, адже вже є тут кілька наших пекарень. Продукцією однієї з них нещодавно мали чудову нагоду смакувати під час Великодня в багатьох компактних місцях проживання наших земляків. Паски, спечені в Уельві, зокрема, дуже й дуже сподобалися українцям Мадрида та його передмість. Функціонують також і коптильні цехи, але вони ще не виросли до розмірів серійного виготовлення ковбас, шинок, риби та інших копченостей.

Але це – справа часу. Як і налагодження виробництва вишиваної продукції чи будь-якої іншої, що користуватиметься попитом не лише в українців, а й у представників інших національностей, які населяють територію древньої Іберії.

Ясна річ, що тут є і для кого працювати. Для прикладу, як стверджують у Посольстві України в Іспанії, посилаючись на офіційні дані Міністерства внутрішніх справ та інших інституцій, в країні фламенко легально перебуває зараз плюс-мінус 200 тисяч наших співвітчизників. У столиці та поряд з нею налічується приблизно 20 тисяч осіб з "паперами", тобто легальними документами.  

Поміж тим, якщо ви сумуєте за такими смачними-пресмачними, до болю знайомими і рідними, наїдками та напоями, то обов'язково поспішайте у "Ariol Gourmet" Та не відкладайте цей похід у довгий ящик. І нехай у ці перші дні функціонування складу вас не відлякає незначна, як на перший погляд, кількість продуктів, мале число стелажів чи розвантажувальної техніки тощо. Все це – справа невеличкого проміжку часу, тому незабаром усе буде, як мовиться, в повному ажурі. Працівники фірми це гарантують.

Тим, хто бажає скуштувати запашної ковбаски чи шиночки, шикарного сальця або рибки, ароматних консервованих червонобоких помідорчиків чи хрумких огірочків, золотистого пивка, а також ще багато чого з асортименту, здатного задовольнити найвибагливіші смаки, то сам Всевишній рекомендує завітати будь-кому до аріоль-гоурметівців за адресою: Алькоркон, індустріальний полігон Urtinza ІІ, вул. Pintores, 9. Охочих також очікують і на веб-сторінці.

Першого дня відвідувачі складу змогли ще й дегустувати дещо з продукції, яка пропонуватиметься широкому загалу надалі. То ж зі столів так і просилися до рота канапочки, ковбаска, сало, перчик маринований з огірочками, вино, безалкогольні напої, пиво, цукерки й інші смаколики. Звісно, за це не потрібно було витрясати вміст своїх гаманців.

Походжаючи повз піддони з банками, пакетами, мішками і споглядаючи за назвами, зауважила незначну наявність української продукції. Львівське пиво марки "1715" побачила, а більше нічого в очі не впало. Одначе вже згадувана Галина Гоцуляк переконливо заспокоїла, що наша продукція – на під'їзді. То ж незабаром таки знайдуться складські площі для виробів відомих українських фірм "Чумак", "Верес" та інших.

А ще одна слушна заувага-сумнів зірвалася з уст чи не першої відвідувачки, котра наголосила, що точно такий же асортимент можна побачити на інших українських складах і в магазинах. Ось тут, мабуть, і повинні зіграти важливу роль інші критерії, а саме цінова політика, проведення різноманітних акцій, спрямованих на знижки тощо, спонсорська та благодійна діяльність, що також немаловажливо. Як завірила мене та ж Галина, все це буде враховано і втілюватиметься поступово в життя. Принаймні до однієї акції, а саме свята "Лемківська ватра", призначеного на 27 травня (відбуватиметься недалечко від бази: в культурно-освітньому центрі "Дивосвіт"), її працівники вже готують як рекламну кампанію, так і спонсорську допомогу.

Очевидно, позитивну роль зіграло б налагодження прямих поставок продуктових товарів з України. Проте це, як на мене, ахіллесова п'ята для всього, без винятку, українського бізнесу в Іспанії. На жаль, реалії сьогодення такі, що вони накладають свій негативний відбиток на налагодження нормальних торговельних партнерських відносин.

Цьому є багато пояснень, які потребують чимало часу для вирішеня. Тому доводиться констатувати той прикрий факт, що фокусується у відомому вислові: а віз і нині там. Або про що можна висловитися ще й так: налагодження нормального бізнесу нагадує пробивання квітки крізь асфальт. І це не лише для наших баз характерно, а й на значно вищому рівні.

З цього приводу пригадується цікавий момент, свідком якого стала у відомій торговельній мережі супермаркетів "Alcampo", відомої в Україні під назвою "Ашан". Знаючи, що тут є квашена капуста німецького виробництва і розшукуючи її, наштовхнулась на ось такий нюанс. На етикетці банки чорним по білому вказувалося, що це – "Русская квашеная капуста" (виготовлена в Німеччині – Monolith Sud Gmbh, Herrenberg). А ось підпис по-іспанськи на супровідному ярличку, приклеєному на стелажі, стверджував, що це не що інше, як "Repollo ucraniana" (капуста українська).

Можливо, наведений приклад дещо віддалений від нашої основної теми, проте так хочеться якнайбільше свого, українського, бачити на полицях магазинів Думається, що на це власники нової бази зважать і спрямовуватимуть свої зусилля на те, щоб покращити ситуацію. Врешті-решт керівництво "Ariol Gourmet" змушене буде зважати і на роботу в умовах конкуренції.

Судіть самі: поруч з Мадридом уже працюють подібні українські структури: "Meest Spain" і "Extrainvest". Ну, що ж, усі мусять виживати під цим сонцем. Хоча приклад нормального співіснування та функціонування наших торгових точок, розташованих по сусідству, добре відомий. Це три магазини в районі столичного залізничного вокзалу "Аточа": "Ucramarket", "Extra" і "Браво". Якось вони дають собі раду і не зачиняються, навіть переживши більш складні часи кризи в Іспанії.

Ясно одне: якщо взялися за гуж, то не треба казати, що не дуж. Це стосується і до новоствореної фірми-бази. З цієї нагоди дозвольте завершити словами Чінгісхана, зверненими і до "гоурметівців": "Якщо в'язався за справу, то не сумнівайся. Якщо вагаєшся, то не берися".

Автор: Калина Мирська

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.