Зміст статті

8 червня 2018

Дронографія Львова: Львівські оріоністи

Церква святого Луїджі Оріоне на вулиці Авраама Лінкольна.

Згромадження отців-оріоністів ‒ унікальне для для Львова стилем сакральної архітектури, вміннями і характерною особливістю у парафіяльній діяльності. 

8 листопада 2014 року у Львові відбулось урочисте відкриття нової обителі отців Оріоністів – монастиря "Святих апостолів Петра й Андрія". Божественну Літургію та посвячення монастиря очолив архиєпископ-митрополит Львівський УГКЦ, Високопреосвященніший Ігор Возняк, ЧНІ, у співслужінні отців Оріоністів, серед яких був отець Фабіо Чераза, настоятеля спільноти Дон Оріоне у Львові, а також священиків львівських парафій.


Нетипова сакральна архітектура

Будівлю каплиці, яку проектувала архітектурна фірма "Симетрія" у 2006-2007 роках, збудували у 2007-2008. Керівник проекту Микола Рибенчук, інженер-конструктор Володимир Сіверс. Загальна площа 440 м². В одному блоці поєднано церкву і ораторію (універсальне приміщення для проведення молодіжного дозвілля). Головним формотворчим елементом споруди є дах, що своїми плавними асиметричними обрисами повторює основну домінанту на горизонті тієї місцевості – гору Високий замок.

Для створення затишної атмосфери дах має великі звіси, як у церквах "хатнього" типу. Його форма також враховує потоки вітрів, через що сніг не затримується на ньому. У конструкції застосовано 15 однакових шпренгельних ферм, встановлених під різними кутами. Будівля задумана як частина майбутнього комплексу громадських і сакральних споруд. Особливістю і проблемою для розпланування усього комплексу є охоронна зона підземного колектора ріки Полтви, котра ділить ділянку надвоє і займає значну частину площі. За нормами ця зона залишатиметься незабудованою.

У церкві є іконостас із чотирма великими іконами, котрі написав у модернізованому візантійському стилі, львівський живописець Любомир Медвідь. Це послідовно: святий Петро, Богородиця-Одигітрія, Христос-Пантократор, святий Луїджі Оріоне (італійський канонізований пресвітер, католицький священик). Вище, за іконостасом розміщено розп'яття, виконане в техніці олійного живопису тим же автором. Ліворуч від іконостасу є статуетка Матері Божої – реліквія, визнана церквою чудовторною і пов'язана зі святим Луїджі Оріоне, привезена 2010 року з Бразилії.

Спорудження ж обителі розпочалось 2012 року і крім монастиря для монашої спільноти вона включає також центр "Капернаум" для людей з обмеженими можливостями та нічліг для молоді, присвячений святим апостолам Якову та Івану.

Проектував парафільяний центр швейцарський архітектор Маріо Ботта. Найвідомішими серед побудованих за його проектами громадськими спорудами є Культурний центр Мальро в Чембері, Бібліотека в Війорбані (Франція), Банк Готтардо в Лугано, художня галерея Ватарі-Ум в Токіо, Собор в Евре (Франція), музей Жана Тінгелі в Базелі, Синагога Цимбаліста і Центр єврейської спадщини, побудовані на території Тель-Авівського університету, Муніципальна бібліотека в Дортмунді (Німеччина), Центр Фрідріха Дюрренматта в Невшателі (Швейцария) та Музей сучасного мистецтва у Сан-Франциско.

Діяльність

Отці й брати із чернечого Згромадження "Мала справа Божого провидіння", яких називають Оріоністами, від імені засновника – італійського святого минулого сторіччя Дон Луїджі Оріоне – трудяться у 33 країнах світу, посвячуючись найбільш знедоленим та найбіднішим. В Україні вони присутні від 16 жовтня 2001 року, коли до Львова прибули перші 3 священики, які розгорнули душпастирську діяльність, зокрема, серед дітей молоді та неблагонадійних сімей, відкрито ораторій, майстерню для неповносправних, організовано молитовні групи, табори для дітей, створено семінарію для кандидатів до чернечого життя.

Загалом Згромадження Оріоністів у світі нараховує близько 1077 монахів, 775 монахинь і 386 мирян. Оріоністи присутні у понад 30 країнах світу. Основою їх діяльності є комплексна праця в галузях виховання та соціальної допомоги і профілактики. У 2009 році отці Оріоністи розпочали парафіяльну діяльність, відкрили новий ораторій та каплицю, присвячену святому Луїджі Оріоне, яка від жовтня цього року стала осередком парафії Божого Провидіння УГКЦ.

Отець Фабіо Чераза, настоятель львівської спільноти Оріоністів, наголосив, що відкриття монастиря є дуже важливим досягненням. Понад 10 років духовні сини святого Луїджі Оріоне трудяться в Україні, посвячуючись найслабшим, найбіднішим та найзнедоленішим а ця нова обитель дозволять їм ще краще служити найбільш потребуючим.

Відео Василя Возняка

Зараз у монастирі живуть 4 священики, серед яких лише отець Юрій Блажиєвський є українцем, а також 6 послушників. Вони живуть на другому поверсі. А на першому є майстерня Сузір'я Оріоне, де займаються людьми з особливими потребами. Денна програма передбачає роботу з 10.00 до 15.00 год. Однак, є ще 6 осіб, які проживають там постійно. Майстерня має двох асистентів – пані Наталю та пана Володимира. Вони малюють ікони, картини, вишивають бісером ікони, займаються ткацтвом, виготовляють браслети та намисто.

"Діяльність у нас – парафіяльна та доброчинна. Маємо Карітас, де двічі на тиждень видаємо харчі й одяг. До нас приходить близько 180 осіб, і не лише безхатченків. Плануємо також зробити перукарські послуги. На Різдво робили обід, прийшло біля 100 людей", – розповів отець Юрій.

Унікальність у парафіяльній діяльності

Цікаво, що отці-оріоністи можуть служити літургію у двох обрядах і латинському і грецькому (візантійському). Ці римо-католицькі священики отримали дозвіл від Ватиканської Конгрегації для Східних Церков на душпастирювання у візантійському обряді в Українській Греко-Католицькій Церкві.

"Ми можемо одночасно відправляти дві літургії, як римо- так і греко-католицьку. Це своєрідний знак єдності. Владика Михайло Мікіцей з Аргентини, оріоніст, казав, що треба йти в Україну до греко-католиків, адже в цьому є потреба. У Румунії, наприклад, також є два греко-католицькі монастирі" – наголошує отець Юрій Блажиєвський.


За матеріалами сайтів: Духовна велич Львова, ZIK, kyrios.org.ua


фото: Фб Згромадження Отців Оріоністів

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.