Зміст статті

27 червня 2018

Дронографія Львова: Сихівська Голгофа

Молитовний дім Християн Віри Євангельської "Голгофа" на Сихові.

Це найбільша серед сучасних протестантських споруд Львова, яку збудовали на зламі століть у затишному куточку Сихова. Будівля дому молитви Християн Віри Євангельської "Голгофа" розташована у припарковій зоні Сихова. Частину споруди займає богословська семінарія

Архітектура

Проект молитовного дому розробили Іван Коваленко та Г. Калінін.

Дім молитви розташований на вул. Скрипника поряд із парком Івана Павла II. Разом з тим, він композиційно пов'язаний із головним центром житлового району Сихів – площею на перетині двох магістральних вулиць: вул. Сихівська та просп. Червоної Калини. На основі результатів міжнародного конкурсу на кращу концепцію центру житлового району, який відбувся у 2008 р., ТзОВ "Укрконсалтгруп" розробив проект детального планування центру Сихова. Згідно з проектом, молитовний дім позиціонується як один із головних культурних і духовних осередків центру району і є структурним елементом однієї з п'яти запланованих композиційних осей "північний схід – південний захід". Ця вісь позначає візуальний зв'язок між архітектурними домінантами центру – кінотеатром ім. О. Довженка, церквою Різдва Пресвятої Богородиці, храмом Християн Віри Євангельської "Голгофа" та проектованим комплексом культурно-освітнього і рекреаційного центру (Проект детального планування, 2008). Попри молитовний дім проходить пішохідний бульвар, який сполучає житловий район і парк.

Пуристична геометрія споруди гармонійно поєднується з типовою забудовою району. Три великі об'єми, сполучені між собою та розташовані на квадратному плані, сторона якого дорівнює 47 м, формують простір залу для проведення урочистостей і молебнів. Конструкція фасаду з динамічними вертикальними ребрами, проміжки між якими заповнені склом, візуально збільшує простір молитовного залу, забезпечує достатньою кількістю природного освітлення та візуальним зв'язком із лісопарковою зоною. Зал може вмістити одночасно близько 2000 людей. Головний вхід храму, підкреслений тектонікою споруди, орієнтований на схід по осі бульвару. Динамічний об'єм будівлі, який виростає з зеленого масиву, є важливим орієнтиром.

Як уже було зазначено, у будівлю молитовного дому також інтегровані приміщення богословського навчального закладу: адміністративні приміщення, викладацькі кімнати, 5 навчальних аудиторій, зал для служінь, комп'ютерний клас, бібліотека з читальним залом. Також у будівлі передбачено гуртожиток, який одночасно може вмістити до 100 семінаристів, кафетерій, спортивний зал, кімната для відпочинку, пральня.

Історія

Дім молитви Християн Віри Євангельської "Голгофа" – одна зі святинь, що побудували після здобуття Україною незалежності. Молитовний дім є одним із найбільших духовних закладів у Західному регіоні. Рішення про спорудження комплексу, який би складався з дому молитви та інтегрованого у нього богословського навчального закладу, було прийняте Львівською церквою Християн Віри Євангельської "Віфанія" наприкінці 1980-х років. Воно було підтримане Львівською міською радою, що надала для будівництва земельну ділянку поряд із тодішнім лісопарком Зубра (тепер парк Івана Павла ІІ) у Сихівському районі. Спорудження тривало з 1990-го до 2006 р., що можна пояснити масштабами будівлі – з одного боку, та обмеженими фінансовими можливостями невеликої спільноти протестантів у 1990-ті роки – з іншого. За таких умов активну фінансову допомогу надала діаспора, зокрема євангельські церкви Канади. Перший навчальний рік у семінарії розпочався у 1999 р., а урочисте відкриття молитовного дому відбулося лише у жовтні 2012 року: були присутні представники інших християнських конфесій та гості з США, Чехії, Норвегії та Швеції, а також міський голова Львова Андрій Садовий.


За матеріалами lia.lvivcenter.org

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.